Schemalägg inlägg i sommar och få tid över till ledighet

Som småföretagare är du verkligen förtjänt av lite ledighet i sommar. Men vem ska sköta din sociala kanaler? Svaret är att förbereda allting under juni och sedan schemalägga färdiga inlägg som kan läggas upp automatiskt eller dyka upp som små notiser i din telefon. Då krävs det bara några få knapptryck för att dela inlägget. Sen kan du luta dig tillbaka i solstolen och njuta av ledigheten.

📸 Måste jag producera nytt innehåll?

Nej! Du kan återanvända “gammalt” innehåll som bilder, filmer, blogginlägg och landningssidor. Om inte sommaren är din högsäsong det vill säga men då är du nog ändå inte ledig. Lägg upp det innehåll (eng content) som varit populärt tidigare och låt det få en renässans. Några enkla knep för att ge dina inlägg en ny fräschör:

 1. Ge inlägget en ny rubrik
 2. Nya bilder och filmer eller uppdaterad grafik
 3. Uppdaterad statistik, siffror och länkar
 4. Ny beskrivning (pitch) för inlägget
 5. Lägg till eller ändra emojis
 6. Intervju om inlägget. “Vad hände sen?”

📆 Schemalägg nyhetsbrev

Detsamma gäller egentligen för nyhetsbrev. Vissa branscher kommer kanske att ha högre öppnings- och klickfrekvens än andra under sommaren men du kan enkelt schemalägga dina utskick med verktyg, som t ex Mailchimp. Även här så kan du återanvända och uppdatera gamla artiklar.

🤔 Se upp så att det inte blir galet

Tro inte att du kan schemalägga dina inlägg och sen bara luta dig tillbaka. Din publik förväntar sig återkoppling och sociala medier är minst sagt tidskänsligt. Du kan inte svara på en kommentar eller en recension flera dagar senare, bara för att du är på semester. Slå på notiser men slå endast på det för kommentarer eller recensioner, så att du inte blir stressad så fort en notis för en gilla-markering lyser upp skärmen.

Dessutom behöver du tänka på hur du skriver dina beskrivningar och inlägg. Solen kanske sken innan midsommar när du skrev inlägget men när det publiceras i juli kanske det spöregnar. Då kan du inte referera till “det underbara vädret” eller “den skinande solen”.

En ytterligare faktor som du bör tänka på är att ha koll på om det händer något speciellt i världen, i Sverige eller lokalt i din stad eller ort. Terrordåd, idrottsevenemang, dödsfall, avslöjanden och andra händelser är sådant som har ställt till det för de som har schemalagt inlägg i sociala kanaler.

🛠 5 verktyg för att schemalägga och analysera inlägg

Marknaden för verktyg där du kan analysera dina sociala kanaler och schemalägga inlägg är många. De flesta är riktigt bra i dess gratisversion och kommer att vara tillräckligt bra för dig som är småföretagare.

 1. Buffer
  Buffer finns som app till både iPhone, Android och som tillägg i din webbläsare. Du kan självklart även logga in på deras hemsida och använda alla funktioner men det kan vara skönt att ha tillgång till allt på semestern eller när du är på språng. Finns som gratisversion och betalversion. I gratisversionen ingår:

  - Koppla tre sociala konton
  - Schemalägga 10 inlägg per konto
  - Koppla Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn och Google+Det här ingår inte:
  - Kalender
  - Social Analytics
  - Möjlighet att lägga till kollegor
 2. Monday
  Vi har tidigare beskrivit Monday som ett riktigt bra verktyg för att strukturera upp sin vardag. Driv projekt, team och hela företag i det här verktyget som du verkligen kan anpassa efter dina behov. Du kan inte publicera inlägg via Monday men du kan lägga upp ämnen, länkar, publiceringsstatus, datum och mycket mer.
 3. Falcon.io
  Med Falcon kan du spara tid och maximera effekten av dina sociala kanaler. Använd den intuitiva kalendern och analysera utfallet av dina inlägg.
 1. Sprout Social
  Med Sprout kan du schemalägga och publicera inlägg. Sprout har en väldigt visuell vy över kalender vilket kan vara att föredra om man ska lägga upp mycket innehåll och ofta. Det finns även en analysdel där du kan analysera hashtags (#) och spåra trender som sökord, m.m.
 2. Hootsuite
  Har en gratisversion och är perfekt för småföretagare som vill börja schemalägga innehåll och starta smått. Schemalägg upp till 30 inlägg över 3 sociala kanaler och få basic analytics - helt gratis.

⛱ Njut av ledigheten

Är du inte ensam i företaget så råder vi dig till att våga delegera. Många växer med nya arbetsuppgifter och ansvar, det är sommaren perfekt för! Så njut av ledigheten och försök att koppla av. Det har du förtjänat!

Glad sommar och lycka till med företagandet!
/Teamet från Qred

Dela inlägget