Saker du ska tänka på när ditt företag växer

När företaget växer finns det mycket att tänka på och många frågor att besvara. Börja med att fundera över hur det kommer sig att ditt företag går bra just nu. Är det en ökad efterfrågan för dina produkter eller tjänster? Har du satsat hårt på marknadsföring? Precis avslutat ett uppdrag eller fått betalt för flera uppdrag?

Ställ frågor till dig själv, lite som en intervju. Var gärna hård mot dig själv för att inte sväva iväg för mycket i dina framtidsplaner och drömmar.

Hitta rätt kompetens och arbetskraft

Småföretagares största hinder är lagar och regler, finansiering och bristande arbetskraft. Framför allt för små- och medelstora företag. Var tydlig med vilken kompetens som du behöver i ditt företag, sök efter nya talanger på rätt ställen och se till att locka rätt personer genom att vara en attraktiv arbetsgivare.

Främja ett tydligt innovationstänk i företaget

Har du anställda? Då ska du se till att skapa en miljö och en kultur av innovation och nya idéer. Faktum är att det i svenska verksamheter inte kommer fram mer än ett enda förbättringsförslag per anställd och år. Se till att klargöra allas roller och var tydlig med vad som gäller för de olika rollerna och arbetsuppgifterna. Som ledare bör du ta dig tid till varje anställd och se vad nytillkomna och veteraner har att komma med. Är ni fast i samma gamla hjulspår? Se till att få insikter från de nyanställda!

En låda för idéer räcker inte, utan jobba aktivt med nya satsningar - stora som små!

Skapa en lagkänsla och få med alla på tåget!

Oavsett om ni är två eller tjugotvå personer i företaget bör du sikta på att skapa en lagkänsla och inte ha medarbetare och anställda som “bara går till jobbet”. Att fastna i rutiner och göra så lite som möjligt är livsfarligt för mindre företag då det väldigt snart kommer att återspeglas i siffrorna för företaget. Låt alla komma till tals och utveckla sin egen roll. Då kommer fler idéer att komma upp till ytan och om du dessutom förverkligar dessa kommer man att motiveras till att komma med ännu fler idéer.

Rätt bolagsform?

Har du drivit en enskild firma som vuxit snabbt kan det nu vara dags för dig att ombilda firman till ett aktiebolag. I skrivande stund krävs det 50 000 kr i aktiekapital, men det är på förslag till regeringen att ändra det till 25 000 kr.

Går det lite för fort?

Ibland kan det vara bra att ta in en konsult eller rådfråga en sakkunnig om företagets tillväxt. Bolla också gärna med kollegor, familj och vänner. Ett annat bra tips är att kolla av läget med den som sköter din redovisning. Den personen eller byrån lär ha bra koll på det ekonomiska läget i företaget och kan hjälpa dig att ha på fötterna inför ett större beslut kring tillväxt.

Se till att göra en likviditetsbudget för framtiden, helst något år framåt. Tänk på att ju längre tid du har på dig, desto fler och större åtgärder kan du göra i företaget.

Kolla även över dina betalningsvillkor. Både de som du själv ställer ut mot kunder och leverantörer , men även de som du har gentemot dina egna leverantören. Kan du på något sätt förbättra kassaflödet genom att dela upp betalningar (utan ränta och avgifter såklart) eller inte ligga ute med för mycket egna kostnader så är det bara positivt.

Prioritera dina befintliga kunder - det är de som är billigast att konvertera och skapa merförsäljning kring!

7 snabba tips när företaget växer!

 1. Ta risker!
  Våga misslyckas för att kunna lyckas i längden.
 2. Var öppensinnad!
  Ta emot feedback och kritik på ett moget och bra sätt.
 3. Delegera!
  Se till att delegera ansvar och uppgifter till eventuella anställda.
 4. Skapa merförsäljning!
  Att hela tiden fokusera på att förvärva nya kunder är både tidskrävande och kostsamt. Lägg därför fokus på att skapa merförsäljning bland de existerande kunderna.
 5. Rekrytera rätt!
  Vartefter du vill börja delegera rätt, så krävs det att du har gjort jobbet från början och kan lägga över ansvar och uppgifter på dina anställda och partners. Läs därför på om vad du ska tänka på när man ska anställa ny personal.
 6. Se till att företaget är skalbart!
  Kan din produkt eller tjänst lanseras på fler marknader? Antingen geografiska sådana eller genom att erbjuda något helt nytt. Se även över processer för redovisning, försäljning, inköp, etc för att säkerställa att allting är upplagt för tillväxt.
 7. Marknadsför dig rätt!
  Online eller offline? Sociala medier eller anslagstavlan i byn? Hur du än marknadsför dig och ditt företag bör du hitta rätt sätt att marknadsföra dig på.

Säkra tillväxten med ett företagslån från Qred

Var inte orolig för att växa och ta chanser som kan förverkliga dina drömmar. Med ett lån till ditt företag från oss på Qred, kan du veta exakt hur mycket du ska betala tillbaka varje månad och kan i lugn och ro fokusera på din tillväxt.

Det fina med företagslån från Qred är att du kan ta ett lån till företaget och när som helst betala tillbaka i förtid - utan extra kostnad!

 • Ingen startavgift
 • Ingen bindningstid
 • Inga dolda kostnader

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Källor och inspiration:
Innovationonline
Mittföretag

Dela inlägget