Så skapar du en framgångsrik foodtruck

Sommaren står för dörren och antalet foodtrucks har aldrig varit fler! Eller, har de? Faktum är att antalet foodtrucks har blivit färre och färre. År 2016 fanns det 78 st foodtrucks registrerade i Stockholm. Förra året (2017) kom det in 45 ansökningar om tillstånd i Stockholms stad och man kan se samma nedåtgående trend i hela landet. Sedan 2015 har avgifterna nästan tredubblats och lagarna och de regler som finns gör det svårare och svårare för foodtrucks att etablera sig. T ex finns det en lag som säger att foodtrucks endast får hålla öppet mellan 06-24. Skulle man få tillstånd att ha öppet när man vill skulle man verkligen kunna utnyttja verksamhetens styrka, att den är mobil. Man skulle kunna stå på en plats under morgonen som passar pendlare, under kvällen på en annan plats som passar middagsgäster och senare en tredje plats som passar krog- och nattlivet.

Avgifterna varierar självklart från stad till stad och ort till ort. Men det kan ligga på allt från några tusenlappar till 30 000 kr per år.

Vad är lösningen?

Många har sökt sig till företagsparkeringar där de betalar en mindre avgift mot att det skapas ett utbud för anställda att äta sin lunch. Andra lösningar är att fler foodtrucks går ihop och skapar små foodcourtliknande områden för att locka folk. Festivaler och street food markets har också blivit ett populärt inslag. Den bästa lösningen, för att skydda sig mot yttre faktorer som väder och vind är att ha en lokal och en foodtruck. Då kan man styra verksamheten dag till dag eller årstid till årstid för var efterfrågan finns. Det här har blivit allt vanligare och något som många restaurangägare satsar på.

En annan lösning kan vara att pausa sitt tillstånd hos kommunen eller staden som man verkar i. Om man t ex bara vill ha foodtrucken öppen under sommaren.

Tillstånd och regler

Se till att vara registrerad med F- eller FA-skattsedel hos Skatteverket. När foodtrucken är klar för användning måste du ansöka om tillstånd, oftast hos Miljöförvaltningen i din stad eller ort. Efter det så ska du få ett godkännande hos Trafikkontoret. Du kan bara söka för en foodtruck per företag, men det kan variera beroende på vilken stad man ansöker i.

Så marknadsför du din foodtruck

Det finns mycket att tänka på när du driver en foodtruck. Vilka maträtter ska du servera? Hur mycket förberedelse krävs det? Kan man laga allt på plats? Frågorna är många och hur du marknadsför din foodtruck är kanske det viktigaste att tänka på.

Design

Det gäller att sticka ut. Du kan inte bara ha ett vitt skåp med en logotyp på. En del löser sig självt bara genom att välja en unik truck och skåpdel men färgval, logotyp och inredning kan göra den mer attraktiv. Leta utomlands efter en passande truck. Det är oftast billigare och det är bara en dags resa ner till Tyskland som har ett stort utbud av dessa trucks.

Tips! Tänk på att fordon med en totalvikt över 3 500 kg räknas som lastbil och kräver minst C-körkort. Glöm inte heller försäkringen!

Sociala medier

För en foodtruck så är ett Instagramkonto med inspirerande bilder och filmer ett måste. Precis som Facebooksidan där du kan lägga till mer text. Det är även lättare att länka vidare till t ex din hemsida i varje inlägg (på Instagram kan man bara ha en länk, i bio). Twitter har varit mer populärt i USA och i storstäder och där kan det t o m ha blivit som en jakt eller tävling att hitta var foodtrucken står för dagen. Den som kör trucken har då twittrat ut ledtrådar om var den är på väg eller var den är stationerad någonstans. Sen ska hungriga gäster hitta foodtrucken. Det fungerar kanske bäst på helger när man inte bara har en timmes lunch…

Prissättning och andra val

När du sätter menyn för din foodtruck så bör du ha flera prissteg i åtanke. Något för den mindre budgeten eller något som är lite mindre i storlek och sen även några dyrare alternativ. Tänk bara på tiden! Många gör felet att laga från grunden vid beställning och under lunchrusning kan kön växa sig lång. Det vore väl tråkigt att inte kunna servera alla som visar intresse för din mat? Det är fortfarande ett snabbmatsval för många. Keep it simple!

Kan du dessutom erbjuda några få sittplatser med hjälp av enklare och lättare utemöbler så är det ett stort plus. Alla vill kanske inte ta med sig sin mat. Ska man kunna ta maten i handen och gå vidare (som t ex en burgare eller wrap) eller måste man ha det i en låda och sitta ned?

Lån till foodtruck

Våra företagslån passar bra för foodtrucks med tanke på den korta låneperioden, 6 månader. Du kan ansökan snabbt, tryggt och enkelt i mobilen såväl som på datorn och få besked inom en timme. När du har investerat i din foodtruck, befintliga eller obefintliga, kan du betala tillbaka lånet i förtid utan extra kostnad. Du kan alltså få finansiering inför en högsäsong, få intäkter och betala tillbaka hela lånebeloppet utan att behöva betala några dolda kostnader. Välkommen!

Lycka till med ditt företagande!
/Teamet på Qred

*Med reservation för ändringar efter att artikeln publicerades 2018-06-08.

Dela inlägget