Passion i ditt företagande

Passion. Ett laddat ord för många. Det finns i relationer, idrott och i företagande. Men hur kan du skapa passion i ditt företagande?

Varför du gör det du gör

Oavsett om du precis har kommit igång med ditt företag, funderar på att starta eller har drivit företag i tiotals år så behövs passion. Det är det som får dig att gå upp den där timmen tidigare en regnig novembermorgon, svara på mail sent på kvällen och logga de där extra timmarna på helgen eller semestern. Tänk på att det är skillnad mellan plikt och passion! Plikt har du när du känner dig skyldig att göra något och passion har du när du gör det för att du älskar det du gör och effekten det kan ha för din kund, leverantör, personal eller ditt företag i stort.

“Business is not business. Passion is business!”

Passion som en energi- och kraftkälla

Den drivkraften som passionen besitter kan få oss att anstränga oss och göra det där lilla extra hela tiden. Se därför till att det du gör i grunden får dig att bli motiverad och passionerad. Känner du inte att du gör skillnad eller kan påverka? Förändra!

Då bör du hitta en ny produkt, tjänst eller på något annat sätt skapa förändring (läs: förbättring) i ditt företagande. Man brukar säga att framgång föder framgång, men tänk om passion kan föda framgång? Då lär du ha mycket roligare under alla de oräkneliga timmarna som du trots allt lägger ned på ditt företagande.

Vad finns med på din kravlista?

Vad driver dig? Vad får dig att fortsätta driva eget företag och vad får dig att bli glad? Skriv en lista över vad som får dig att bli motiverad och passionerad.

Det kan t ex vara:

  • Friheten. Du har möjligheten att påverka dina egna tider, din lön, osv.
  • Tävlingen. Du kan sätta upp egna mål kring omsättning, lönsamhet, ordervärde, etc och påverka dessa på ett annat sätt än om du hade varit anställd.
  • Familjen. Du kan inkludera hela familjen i företaget. Din respektive, dina barn och kompisar som kan praktisera och inleda sin yrkeskarriär hos dig. Det är ganska stort att få ge någon sitt allra första jobb. Det är lite som sin första kyss - den glömmer man aldrig…

Är en amatör något negativt?

NEJ! En amatör (från franskans amateur, urspr. från latinets amator “en som älskar”) är antagligen en person som kanske inte besitter den största kompetensen eller erfarenheten. Däremot kan den personen vara den som lyckas bäst för att hen just är en glad och passionerad amatör som älskar det hen gör. En amatör, eller en person som är ny i sin roll eller position, är ofta lättare att forma och där kan du som företagare vara med och sätta din prägel. En säljare med över 20 års erfarenhet har ofta sina arbetssätt och är rätt nöjd och mätt i sin roll. En (kanske) yngre förmåga som är hyfsat ny i sin roll är ofta hungrigare, mer villig att visa framfötterna och vill lära sig för livet.

Hur kan jag bli mer passionerad i min roll?

Ja, det är väl ändå miljonfrågan? En lösning kan vara att hitta dina triggers. Är det att...

… lyssna på en viss typ av musik för att bli taggad? Många lyssnar på upptempomusik för att göra saker snabbare. Var bara försiktig i trafiken…

… klä dig på ett visst sätt för att komma i stämning? Många säljare klär upp sig för att känna sig representabla och kunna möta kunden eller leverantören i rätt mode.

… köra en viss väg på väg till jobbet? Många idrottare kör samma väg till arenan eller tar bakvägen in och går samma väg varje gång som en del av deras ritual.

… ha bilder på nära och köra på skrivbordet, i bilen eller som bakgrundsbild på mobilen?

… ha fasta rutiner? Som att t ex ringa sin partner, barn eller kompis vid samma tid varje dag.

Bli framgångsrik som passionerad företagare

Det finns otaliga mängder av självhjälpstips, coachingar, föreläsningar och guider för att bli framgångsrik. Som idrottare såväl som företagare handlar det mycket om goda vanor. Se till att göra samma sak varje dag, månad, år.

“Galenskap är att göra samma sak om och om igen”
- Albert Einstein

Enligt oss har den gamle Albert fel. Att göra samma sak om och om igen är galenskap om det är fel eller på något sätt bidrar till en negativ utveckling.

Tips! Läs inlägget Saker du bör göra varje dag för att bli framgångsrik

I det länkade inlägget ovan hittar du tips som att gå upp tidigt och att inte ge upp. Men även 5 saker som framgångsrika personer ser till att göra på fritiden. Läs, välj dina favoriter och testa själv! För att återigen citera Albert Einstein: “Den som aldrig har begått ett misstag har aldrig provat.” I den här artikeln från Företagande.se kan du läsa om passionerade ja-sägare. Se upp för att förväxla passion med att alltid vara munter som en lärka, alltid positiv till förslag och att säga ja till alla förslag och förändringar. Balans är nyckeln!

Lycka till!
/Teamet på Qred

Dela inlägget

Relaterade artiklar