Kärlek, respekt, gemenskap. Fotbollen och idrotten förenar oss!

Det är sällan man sett desperation som den desperation sedd i en inbiten fotbollssupporter år 2020.

Flera gånger varje år, oavsett liga och lag, väcks hoppet om nya tider, vinster och triumf. 90 minuter av spänning, ilska, besvikelse, glädje och lycka.
Alla från tränare, till spelare, till supportrar på läktaren har tränat, sett fram emot och gruvat sig för den där inledande matchen – men inte i 2020.

Året 2020 är första gången sedan Allsvenskans start 1924, som ligan inte startar enligt plan. Det kommer för alltid vara känt som året då läktarna stod tomma, inga biljetter såldes, inget tilltugg utnyttjades.

För första gången, blir det ingen eftermiddag av förhoppning, sittandes på en plaststol, ätandes popcorn, inne på en arena med 30 000 andra.

Istället kommer man från TV soffan följa spelarnas skrik mellan varandra och kommentatorernas löpande rapportering. Desperationen kommer inte kunna delas med ett hav av andra, inte heller glädjen och spänningen.

Covid-19 har slagit hårt mot många klubbar, då dessa lever tack vare sina supportrar som varje år köper säsongskort, halsdukar och tilltugg på diverse matcher genom säsongen.

I många fall ses fotbollen som en religion, där hemmaarenan är dennes kyrka. I generationer har man dyrkat ett lag, beundrat en spelare och stöttat en förening.
Det spelar för många ingen roll om laget vinner eller förlorar, den gemenskap och säkerhet som skapas för många betyder mer än tabellen.  

Det är som sagt sällan man sett desperation som den desperation sedd i en inbiten fotbollssupporter år 2020.

Men det är också sällan man ser en sådan passion som den passionen sedd i en inbiten fotbollssupporter år 2020.
Den passionen lever i supportrar, klubbar, tränare och spelare, och i dessa ovissa tider, har solidariteten segrat.

Insamlingar har gjorts, stödplåtar köpts. Lån beviljats och säsongskort skänkts. På sociala medier uppmanas människor att ’Stå kvar’ och inte glömma sina spelare och sin förening. Spelare har i sin tur tagit ut mindre i lön, permitterats och vädjat till supportrarna att finnas kvar. Alla har dragit sitt strå till stacken, under varje dag av denna pandemi.

Så vad har vi lärt oss, som fotbollssupportrar i en pandemi?

Ditt favoritlag, dina favoritspelare, din favoritkorvmoj, bar, restaurang kan överleva en pandemi. Men bara om vi hjälps åt och kommer med kreativa idéer på hur vi kan klara oss tillsammans. Våga försöka, föreslå och delta. Allt hjälper i en tid som denna.

Så hur ska din kärlek, respekt och gemenskap, hjälpa någon annan?

/Molly Wahlström, Country Manager Sverige

Dela inlägget

Relaterade artiklar