My Qred

Vi har just nu problem med våra telefoner. Vänligen skicka ett mail till support@qred.se eller chatta med oss här på hemsidan. Vi beklagar detta och arbetar på en lösning.

My Qred

Just nu upplever vi tekniska problem med vårt telefonsystem, vi ber om ursäkt för besväret. Har du ett brådskande ärende vänligen maila oss på support@qred.se eller använd chatten!

My Qred

Vår tjänst kommer att vara under underhåll 15 dec mellan 05-06.30. Detta kan påverka ansökningsprocessen.

Företagslån trots betalningsanmärkning

25/11/2015
4
minuter
En siluett av en man i solnedgången

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Kan mitt företag få ett företagslån trots betalningsanmärkning?

Qred gör en helhetsbedömning av företaget. En eller flera betalningsanmärkningar är negativt, men om resten av verksamheten ser bra ut kan vi ändå bevilja företagslån till företag med betalningsanmärkningar.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning innebär att företaget inte har betalat sina skulder i tid och att skulden har skickats till Kronofogden. Kreditupplysningsföretagen registrerar det som en anmärkning. De flesta Kreditupplysningsföretag hämtar dagligen uppgifter om nytillkomna skulder och registrerar det i sina register.

En fullständig lista över kreditupplysningsföretagen finns på Datainspektionens webbplats, som också innehåller mer information om hur kreditupplysning och betalningsanmärkningar fungerar. Läs mer om skillnaden mellan UC och kreditupplysning.

Vad händer om företaget får en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning kan exempelvis leda till att företaget inte får lån från banken, inte kan teckna t.ex. telefonabonnemang eller tvingas till förskottsbetalningar.

Finns det olika typer av betalningsanmärkningar?

Man kan dela upp betalningsanmärkningar i två typer:

  • Allmänna mål (skatter & avgifter till offentliga myndigheter): Dessa utgörs av betalningskrav från den offentliga sektorn, alltså från stat, kommun, landsting eller myndigheter. Ett allmänt mål uppkommer normalt efter att ett företag inte betalat i tid exempelvis skatt, moms, arbetsgivaravgift, parkeringsböter eller andra offentliga avgifter.
  • Enskilda mål (skulder till privata fordringsägare): Dessa utgörs normalt av betalningskrav från privata företag. En betalningsanmärkning uppkommer efter att ett företag eller inte i tid betalat sina räkningar för exempelvis hyra, leverantörsskulder eller lån.
Hur vet jag om mitt företag har en betalningsanmärkning?

Det kan ett kreditupplysningsföretag informera dig om - eftersom det är de som sätter betalningsanmärkningar. Kreditupplysningsföretagen hämtar offentliga uppgifter från olika register, bland annat från Kronofogden. Dessa uppgifter lämnas sedan till olika frågeställare, exempelvis banker, hyresvärdar och kreditbolag. På Datainspektionens webbplats finns en fullständig lista över kreditupplysningsföretagen.

Vill du veta vilka betalningsanmärkningar Creditsafe har registrerat på ditt företag? Fyll i ett registerutdrag och skicka det till support@creditsafe.se. Det går också bra att skicka in registerutdraget via post, skicka det till Box 320, 401 25 Göteborg. Beställning av registerutdrag måste göras skriftligen och undertecknas.

Du kan även ladda ner Tink som en app till din telefon för att se dina betalningsanmärkningar och skuldsaldo direkt i mobilen. Appen är till för att du enkelt ska kunna bevaka din identitet. Tink-appen finns till både iPhone och Android och är helt kostnadsfri. Du får även information om ditt kreditbetyg samt direkt besked om när ny information tillkommer, exempelvis nya inkomstuppgifter. För att ta del av dina uppgifter loggar du in med bank-ID.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

Kreditupplysningsföretagen har vanligtvis kvar uppgifter på företag i fem år efter den dag anmärkningen registrerades. När en ansökan om betalningsföreläggande registreras mot ett företag finns den uppgiften kvar i längst två år efter utgången av det år då ansökningen gjordes.

Vad är betalningsföreläggande?

Ansökan om ett betalningsföreläggande innebär inte att du fått en betalningsanmärkning. Betalningsföreläggande kommer om ansökan leder fram till ett utslag, det vill säga att Kronofogden fattar ett beslut om att ansökan är riktigt. Du kan läsa mer om skillnaden mellan ansökan och utslag här. För företag uppstår betalningsanmärkningen redan vid ansökan.

Jag har en faktura från er som jag inte har betalat. Kan jag få en betalningsanmärkning?

Det är kreditupplysningsföretag som ger betalningsanmärkningar, inte vi. Kreditupplysningsföretagen hämtar offentliga uppgifter från olika register, bland annat från Kronofogden.

Vad krävs för att få en anmärkning sekretessbelagd?

Skulden blir automatiskt sekretessmarkerad hos Kronofogden om följande förutsättningar är uppfyllda. Observera att det inte går att ansöka om sekretess.

  • Att någon tidigare skuld inte registrerats de senaste två åren
  • Att du har betalat skuldbeloppet, inklusive ränta, eventuell dröjsmålsavgift och grundavgift, alternativt att målet har återkallats av fordringsägaren
  • Att du inte får någon ny skuld under de följande två åren efter det att en skuld sekretessbelagts
Kan jag få bort en betalningsanmärkning?

Betalningsanmärkningen behöver oftast inte finnas kvar om du har hamnat där av misstag. Misstaget kan till exempel vara att du råkade betala på ett felaktigt sätt eller att den som skickade in skulden inte borde ha gjort det. Det är en särskild lagstiftning som avgör om uppgifterna får ändras eller kanske ta bort uppgifterna helt och hållet. Normalt sett kan man inte bli av med en betalningsanmärkning.

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil