Företagare och pensionär?

Oavsett om du gick i pension som anställd eller drev ditt eget företag och är pensionär, så finns det en rad fördelar och möjligheter som du kan utnyttja genom att fortsätta att arbeta. Det finns en rad fördelar rent skattemässigt, men även kring själva pensionen i sig.

Jobbskatteavdraget höjs från 66 års ålder

Jobbskatteavdraget höjs till 20% på de första 100 000 kronorna i årsinkomst. Både när det gäller lön som anställd och som inkomst i ett eget företag. Det betyder alltså 20 000 kr i skattesänkning på de 100 000 kronorna i årsinkomst. Man får inte det här avdraget på pensionsinkomster, vilket betyder att det är en myt att det inte lönar sig att arbeta extra när man är senior.

Sociala avgifter sänks för seniorer

De sociala avgifter som ska betalas halveras nästan för seniorer. Den kände ekonomijournalisten Anders Andersson brukar dra ett populärt exempel: “Tänk dig två makar som har ett gemensamt bolag. Den ena är över 66 år gammal och den andre är yngre. Den yngre tar då ut lön och den äldre tar ut pension. Gör tvärtom! Ta ut pensionsförsäkrings till du är 66 år gammal, sen tar du ut lön från bolaget - det lönar sig!”

5 anledningar att driva företag som pensionär

 1. Lägre skatt
  Skatt och sociala avgifter blir lägre för de personer som har fyllt 65 år, senast vid årets början. Du får alltså mer pengar över efter skatt eller så arbetar du mindre, men får ändå lika mycket pengar kvar.
 2. Fortsätt tjäna pengar till pensionen
  Pensionen intjänas hela livet. Du kan alltså fortsätta att tjäna in extra pengar till framtida pensionen.
 3. Pensionsuttaget minskar inte
  Eftersom att den allmänna pensionen inte är inkomstprövad kan du ta ut allmän pension och starta eget företag för att säkra din ekonomi.
 4. Håll dig pigg, stimulerad, frisk och á jour
  Att vara sysselsatt, ha rutiner och känna sig meningsfull och självförverkligande är viktigt för både den psykiska och fysiska hälsan. Att känna att man bidrar med något är viktigt för oss.
 5. Erfarenheten
  I många branscher ser man inte hög ålder som en nackdel. Som t ex konsulter, styrelseproffs, föreläsare, etc.

Tänk på att…

… ta ut lön/överskott. Det du får och skattar för leder till det du tjänar till den allmänna pensionen.

… betala skatt. Den allmänna pensionen som du får är beroende av hur mycket du har betalat in i skatter och avgifter till Skatteverket. Kom ihåg att varje år räknas!

… att spara till din egen pension. Du får inte tjänstepension som de flesta anställda får. Om du ser till att spara 4,5% av din inkomst i ett långsiktigt sparande kommer det att motsvara det vad de allra flesta får inbetalt i tjänstepension.

… du som driver aktiebolag måste ta ut lön för att få allmän pension.

Det passar inte alla att arbeta efter 65

Det passar dock inte alla att fortsätta arbeta efter att man har nått 60-årsåldern. Har man haft ett tungt arbete där man har fått använda kroppen mycket, så kan det vara tufft att fortsätta. Har du t ex arbetat som hantverkare eller med något annat kroppsarbete kan du vara värd den vila som du förtjänar. Har du däremot mer ork eller vill göra något som inte kräver lika stor ansträngning kan det vara en god idé att fortsätta arbeta långt in i pensionen.

Boktips! Köp boken “Driva företag som pensionär”, av Björn Lundén.

Svårt att få finansiering när man är pensionär och företagare

Många äldre upplever att det är svårt att få finansiering som äldre och företagare. Många banker vill lägga upp lån på flera år och ser då risken med att man säljer företaget eller går i pension. På Qred kan man låna från 10 000 kr till 500 000 kr i upp till 12 månader och dessutom betala tillbaka lånet i förtid utan att behöva betala för återstående månader. Vi ser det inte som något negativt att vara lite äldre och företagare - tvärtom! Det finns mycket erfarenhet och kunskap hos de som har levt ett långt liv som entreprenörer eller anställda. Så det spelar ingen roll om du eller ditt företag är ungt eller gammalt - vi kan hjälp ditt företag att växa.

Ett exempel är Gudrun, 86 år, som äger och driver Servettfabriken ute på Lidingö. Hon hittade Qred för två år sedan och har sedan dess använt oss för att finansiera vissa punktinsatser i sitt företag. Senast var när hon skulle byta lokaler och flytta den stora och tunga maskinen som hon använder för att trycka servetter. I filmen kan du se mer om Gudruns företag och hur hon har använt pengarna.

Lycka till med företagandet och njut av pensionen!
/Teamet på Qred Företagslån


Källor och länkar:
Pensionsmyndigheten
Driva Eget
Björn Lundén Information

Dela inlägget