En tillbakablick: Nintendo

Nästa år firar det Japanska hemelektronikföretaget Nintendo Co., Ltd., 130 år av verksamhet. Många av oss idag har nog ägt, använt eller åtminstone hört talas om någon av Nintendos många varor som de utvecklat och sålt genom åren. Främst har det varit spelkonsoler och tv-spel, men vad många kanske inte vet så började bolaget som ett litet företag i Kyoto år 1889, som producerade så kallade “hanafuda” (blomsterkort), traditionella Japanska spelkort.

I detta inlägg, tar vi en övergripande blick tillbaka i tiden och ser hur bolaget gick från ett småföretag i Japan, till den globala jätten den är idag.

Den 23:e september, 1889, grundades företaget Nintendo Koppai, av den då 29-åriga Fusajiro Yamauchi i Kyoto, Japan. Som nämnt, så producerade han till en början traditionella Japanska spelkort för den inhemska marknaden, men började några år senare även att producera de första western-style spelkorten, med inspiration från Amerikanska vilda västernfilmer. Tanken var att dessa spelkort främst skulle exporteras, men de blev så pass populära att Nintendo snabbt blev tvungna att anställa mer personal för att kunna bemöta efterfrågan både från den Japanska- och den globala marknaden.

År 1949 tog Hiroshi Yamauchi över som president och bytte namn på företaget till Nintendo Playing Card Co. Ltd.

Visste du att…

År 1953 blev Nintendo det första Japanska företaget som lyckades tillverka och massproducera spelkort gjorda av plast.

Nintendo dominerande den Japanska marknaden under en längre tid, men upplevde långvariga ekonomiska svårigheter under den tiden. Under 1950-talet var sysselsättningen låg bland företagets anställda och för att undvika att de gick hem utan inkomst, hände det att vissa anställda fick sporadiskt köra taxi i företagets namn.

Första ordentliga genombrottet kom först 1959, när Nintendo och The Walt Disney Company inledde ett samarbete där Nintendo fick använda kända Disney-figurer på deras spelkort. Samarbetet öppnade upp och skapade en helt ny marknad där spelkort för barn blev en enorm succeé. År 1963 bytte företaget namn igen till Nintendo Company Limited.

Mellan 1963 och 1968, sålde Nintendo en rad olika varor och tjänster. Anledningen var att den Japanska marknaden upplevde en mättnad inom spelkortstillverkning strax efter det Olympiska sommarspelen i Tokyo, 1964. Japanerna slutade helt enkelt köpa spelkort och detta ledde till att Nintendo blev tvungna att komma med nya produkter. Det tidigare sporadiska taxikörandet var nu en del av koncernverksamheten, tillsammans med ett livsmedelsföretag, en kärlekshotellkedja och en dammsugarmodell som hette Chiritory.

Under ett besök vid en av Nintendos hanafudafabriker, uppmärksammade Hiroshi Yamauchi en mekanisk utsträckbar arm, som en underhållstekniker hade tillverkat för nöjes skull. Detta i sin tur ledde till The Ultra Hand, som blev en av Nintendos första leksaksprodukter som sedan sålde över en miljon exemplar.

Efter den upplevda succen inom leksaksbranschen, bestämde sig Nintendo att börja tillverka elektroniska leksaker. Intresset för elektroniska leksaker var generellt sett större i jämförelse med traditionella leksaker samt möjligheten för en högre prismarginal för varje produkt.

Visste du att…

År 1970 började Nintendo sälja “The Beam Gun series”, som använde sig av optoelektronik, vilket för första gången introducerade elektronisk teknik till leksaksindustrin i Japan.

Den elektroniska leksaksbranschen blev snabbt en succeé och under 1970-talet började även Nintendo utveckla delar för arkadspel som ökade allt mer i popularitet. År 1975, utvecklade Nintendo sitt första tv-spel tillsammans med Mitsubishi Electric. Den hette EVR (Electronic Video Recording) Race och lanserades i Japan.

Nintendo ville dock ta arkadupplevelsen och göra den tillgänglig i hemmet, så två år senare lanserade dem, återigen tillsammans med Mitsubishi Electric, "TV Game 15" och "TV Game 6".

Vid det här läget började Nintendo fokusera sig på det som de var bäst på, att utveckla spel och spelkonsoler. Nedan finns en lista med några av deras mest kända titlar:

 • 1980 - GAME & WATCH
 • 1983 - Nintendo Entertainment System (NES)
 • 1989 - Gameboy
 • 1990 - Super Famicom också känd som Super Nintendo Entertainment System (SNES)
 • 1995 - Virtual Boy
 • 1996 - Nintendo 64
 • 1998 - Gameboy Color
 • 2001 - Gameboy Advance & GameCube
 • 2004 - Nintendo DS
 • 2006 - Nintendo Wii
 • 2011 - Nintendo 3DS
 • 2012 - Nintendo Wii U
 • 2017 - Nintendo Switch

Visste du att…

Nintendos mest kända figur, Super Mario, dök för första gången upp i arkadspelet Donkey Kong, år 1981. Då kallades han Jumpman.

Från ett litet spelkortsföretag i Kyoto, till en av spelvärldens äldsta, globala giganter. Nintendos långa resa är präglad av både med- & motgångar, succeer & misslyckanden, men i grund och botten hittade dem sin nisch till slut.

Är ditt företag nästa Nintendo? Lycka till med företagandet!

Källor:
www.nintendo.co.uk
IGN
Gizmodo.com

Dela inlägget