Bör du ta emot lån eller investeringar från vänner, familj eller respektive?

Som småföretagare är ofta din privata ekonomi och företagets ekonomi nära besläktade. Går det mindre bra för företaget, så blir det lite tunnare i plånboken för dig privat. I tuffare perioder kan det vara frestande att ta emot ett lån, privat eller direkt till företaget, av vänner eller familjemedlemmar. Faktum är att hela 8 av 10 småföretagare tar lån från familj, släkt och vänner för att starta sitt företag, enligt Visma.

Är det verkligen en bra idé att låna av vänner och familjemedlemmar?

Som med så mycket annat finns det inget rätt svar. Inget som är svart eller vitt. Rätt eller fel. Men i regel kan man se följande effekter av att ta emot lån eller investeringar av vänner och familj:

Äventyrar relationen till nära och kära

Studier och forskning visar att ekonomi är den största bidragande faktorn till stress i relationer. Att bråka om pengar leder ofta till mörka samtal och separation. Är ni gifta blir båda per definition solidariskt betalningsansvariga gentemot varandra. Skulle ni vilja avtala bort det kan ni avskriva och skydda varandra genom ett äktenskapsförord.

Alternativet? Att gå i personlig borgen för ett företagslån.

Ett alternativ kan vara att gå i personlig borgen för ett företagslån. Då riskerar man som respektive, kompis eller familjemedlem sina egna pengar i själva lånet, utan kan stå som säkerhet för ett lån som ska betalas av företagaren. Visst, det betyder att man är garant för att ett lån eller en skuld ska återbetalas, men det brukar väga tyngre att betala tillbaka till en bank eller långivare än om du själv agerar bank åt företagaren.

“Men kom igen, det är ju räntefritt!”

Kanske. Men knappast utan kostnad för någonting annat. Skulle du missköta det förtroende som har getts dig kan det förstöra relationen med den som du har lånat pengar av. Inga lån är gratis, det beror bara på vilken typ av valuta man har valt…

Kompanjonavtal för den som är delaktig i företaget

Är vännen, partners eller familjemedlemmen delaktig i företaget kan ni skriva ett kompanjonavtal. Det kan reglera allt möjligt, även skulder och lån.

Tips! Läs våra tips och ta del av vår mall i inlägget om Kompanjonavtal

Har du respektive, vän eller familjemedlem bett om ett lån eller investering?

Läser du det här inlägget för att du är “på andra änden” av den här situationen och behöver tips och råd om hur du ska hantera det?

Kommunikation är nyckeln till era låsta rum

Att kommunikation (eller bristen på densamma) är en grogrund för en god relation är välkänt. Att undvika varandra eller stoppa huvudet i sanden så fort ekonomin kommer på tal är inte att rekommendera. Testa därför de här korta och enkla inledningarna på ett samtal:

“Tack för frågan. Jag ska fundera lite. Kan vi inte kolla igenom affärsplanen tillsammans?”

På så sätt får du chansen att bli mer delaktig och faktiskt kunna påverka utgången. Du kanske hittar hål och saker som behöver ses över?

“Tack för frågan. Kan vi prata med någon som är mer kunnig än jag först?”

Nu visar du att du bryr dig väldigt mycket om både företaget och personen bakom det hela. Du får dessutom chansen att en tredje part kan komma med feedback som du kanske inte själv vågar föra fram.

“Tack för erbjudandet. Jag har funderat en del på det här och skulle vilja avvakta lite, men hjälper dig gärna att hitta något alternativ.”

Kanske det tuffaste svaret. Du tackar ju egentligen nej på stående fot. Kan det finnas någon i ditt nätverk som kan hjälpa till eller kan du vara med som säkerhet för ett företagslån?

Qred gör det snabbt, tryggt och enkelt

Med ett företagslån från Qred kan du snabbt, tryggt och enkelt få den finansiering som är rätt för just dig och ditt företag. Slipp dåligt samvete och dispyter med nära och kära genom att ha allting med en finansieringspartner på ett ställe. Är du nöjd med offerten signerar du med BankID.

  1. Ansökan tar 1 minut, är gratis och ej bindande.
  2. Kostnadsfri och ej bindande offert inom 1 timme.
  3. Pengarna utbetalas samma dag.

Dela inlägget

Relaterade artiklar