Bästa bildbankerna för stockphotos

Som småföretagare sitter du antagligen inte på dyr och professionell utrustning för att producera eget innehåll i form av bilder och filmer. Eller så kanske du inte har kompetensen eller tiden att göra det. Det är därför arkivbilder eller “stock photos” är perfekt för att liva upp din hemsida och sociala kanaler. Men du kan inte ta vilken bild som helst, bilder är ofta upphovsrättsskyddade och kräver tillstånd eller betalning för att användas. Däremot finns det en del bildbanker där du kan hitta bilder helt gratis!

Creative Commons (CC)

Som vi nämnde tidigare finns det juridiska aspekter att ta hänsyn till när man ska publicera bilder och filmer som inte enbart är för eget privat bruk. Därför finns det något som kallas för creative commons. Det innebär att man kan kopiera, distribuera och i vissa fall även modifiera bilder och filmer även för marknadsföring - utan att be om tillstånd. Det finns vissa olika licenser för Creative Commons. Vi listar de flesta nedan:

  • CC0: Inga upphovsrättsanspråk
  • CC BY: Ett erkännande, t ex “Foto: XX”
  • CC BY-SA: Erkännande, dela lika
  • CC BY-NC: Erkännande, icke-kommersiell användning
  • CC BY-ND: Erkännande, inga bearbetningar av material
  • CC BY-NC-SA: Erkännande, icke-kommersiell, delas lika
  • CC BY-NC-ND: Erkännande, icke-kommersiell, inga bearbetningar av material

CC0 är en av de vanligaste formerna av licens i Creative Commons och betyder “Now rights reserved”. Det finns även CC för musik, som t ex Jamendo, Magnatune, Podsafeaudio och Beatpick.

Tips när du ska välja bild

Surfa runt en del på flera olika hemsidor som erbjuder bilder. Du kommer ganska snart att märka hur flera bilder återfinns på flera hemsidor. Det är väldigt vanligt när det kommer till arkivbilder av det här slaget och du kommer antagligen inte vara ensam om att använda en viss bild. Så ta tid och kolla in konkurrenternas hemsidor och sociala kanaler. Hittar du samma bild som du har valt på deras sidor och kanaler? Då kanske du ska leta vidare…

Adobe Creative Cloud / Stock

En enkelt sökning på “computer” spottar ut över 4,7 miljoner träffar. Överlägsen när det kommer till utbud, även om det kan kosta en del. Ladda ned 10 bilder gratis!

Unsplash

En riktigt bra sökmotor för att hitta bilder för alla möjliga och omöjliga sammanhang. Sök på engelska för bästa resultat.

Shutterstock

Sökmotorn finns på svenska, men vi rekommenderar ändå att söka på engelska för allra bäst resultat. Här kan du även hitta filmer, musik och redaktionellt innehåll.

Pixabay

Förutom bilder så kan du hitta vektorfiler, illustrationer och filmer. Filtrera din sökning på orientering, kategori, storlek och färg.

Gratisography

Bilderna i den här bildbanken sticker ut lite mer än andra. “Quirky and creative photos” är ett begrepp som de definierar sig med.

Stockvault

Här finns både gratis- och betalbilder.

iStockphoto

Stockbilder och vektorfiler till olika priser. Du kan dessutom ladda ned film och ljud.

Pexels

Med fokus på bilder även om det går att hitta filmer. Enkelt att söka och ladda ned.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Dela inlägget