SEO-tips för byggfirmor

SEO för företag inom hantverksbranschen är väldigt viktigt. Få människor har byggfirmor top of mind när de går genom livet och dyker behovet av en renoveringar eller liknande upp, så kommer man med största sannolikhet att googla sig till ett svar. Om man inte har fått någon firma på rekommendation, det vill säga.

Optimera ditt företag för sök

SEO är en förkortning från engelskans Search Engine Optimization (sv sökmotoroptimering) och betyder att man ska optimera sin sajt för sökmotorer, som t ex Google.

För det är trots allt Google som gäller, åtminstone här i Sverige. Ca 97% av alla svenskar använder Google som sin primära sökmotor.

Har du ett bra företagsnamn för sök?

Ibland kan det vara en god idé att lägga alla hippa och coola företagsnamn och bara heta det som man är. Att lägga till -ify eller hitta på namn som inte betyder något kan göra det svårt för kunden, eller sökare som inte har blivit kunder ännu, att förstå din verksamhet. Detsamma gäller Google. Lägg därför tid på att hitta rätt namn till ditt företag.

Scenario: Vilket företagsnamn tror du att flest personer kommer att klicka på om man söker efter någon som kan utföra badrumsrenoveringar i Tyresö?

Tyresö Bygg eller Constructify?

Jag hade i alla fall valt att klicka in på Tyresö Bygg. Då vet jag att de verkar lokalt och kan göra research om företaget. Kanske t o m genom någon granne, släkting, vän eller kollega som bor i samma område?

Hjälp med namn?

Marcus Karlsson på Rätt Namn kan hjälpa dig som redan har ett namn att genomföra ett smidigt namnbyte, såväl som att hjälpa dig som funderar på att starta eget med ett passande namn.

Det lokala söket

Att skapa en profil i Google My Business för sitt företag är otroligt viktigt för det lokala söket. De som söker efter en lokal byggfirma och inte bara någon byggfirma i Sverige. Här kan du dessutom lägga till din logotyp, samla recensioner och besvara recensioner som du får under alla dina arbeten. Dessa kan du sedan använda som citat på din hemsida eller övriga marknadsföring.

Lär dig mer om SEO

Vi har skrivit en rad artiklar om SEO från några olika vinklar. Den mest grundläggande artikeln om SEO täcker av vad en sökmotor gör och i en annan artikel listar vi 10 tips för lyckad SEO.  

Din kunds köpresa

I filmklippet hör du oss prata en del om kundens köpresa, ibland även kallad kundresa. Det kan du läsa mer om i vår artikel från 2018 som heter just - kundens köpresa.

Oftast pratar man om att en köpresa har nio (9) olika delar, där SEO kan passa in mer eller mindre på alla delar. Det beror egentligen mest på hur du skapar innehåll och när dina kunder söker.  

Strukturerad data

Det kan verka krångligt, men precis som vi pratar om i filmen, så går det att hitta en del guider och mallar på nätet. Läs på lite om hur du kan göra eller ta in en expert för att få strukturerad data implementerad på rätt sätt.

Transkribering av filmen med Christoffer Andrä på Pixel

Nedan följer en parafraserad transkribering av Qreds samtal med Christoffer AndräPixel om hans bästa SEO-tips för byggföretag.

Vad har du för handfasta SEO-tips till Kalle Kulas Bygg?

För byggfirmor och allt inom byggbranschen, så skulle jag säga att man ska satsa på det lokala söket. Är man i Vasastan i Stockholm eller i Linköping? Då är det viktigt att tillgodose dem som är i närområdet.

Sedan skulle jag också säga att Google My Business är ett bra sätt att synas i sökresultatet. Framför allt när det kommer till att se recensioner. Sedan kan ju besökare kommentera och då kan man ge svar direkt i sökresultatet.

Hur sätter jag upp en Google My Business?

Det gör man själv genom att skapa ett konto på Google. Där får man fylla i information som t ex adress, vilket telefonnummer man nås på och det är viktigt att all information är korrekt. Det är så man gör.

Du nämner strukturerad data som en viktig del?

Strukturerad data är ett enkelt sätt att berätta mer om sin kod, HTML-koden, som man har på sin sida. Det kan kännas komplicerat, vilket det egentligen inte är. Det finns väldigt mycket online att hitta färdiga mallar för hur man ska tagga upp sin kod. Det är ett sätt att markera datan och tydliggöra det för Google så att de enklare kan presentera det i sökresultatet.

Ett exempel kan vara s.k. stjärnresultat som betyg direkt i sökresultatet. Det gör att ens resultat sticker ut lite ur mängden. När det finns 10 resultat på förstasidan och ingen annan har stjärnor så syns du mer än vad konkurrenterna gör. Det finns en uppsjö av olika sätt att strukturera upp sin data, som t ex en FAQ, där du får upp tre frågor direkt i sökresultatet.

I och med det skjuter man också ned konkurrenterna eftersom att du tar större plats. Så det är helt enkelt ett bra sätt att synas bättre i sökresultatet.

Du nämner innehåll som stödjer köpresan som ett tips. Ska Kalle Kula bli en bloggare eller influencer som Isabella Löwengrip?

Njaej, så behöver det inte vara. Däremot, om du tar en köpresa, så är vissa i början av köpresan och vet inte vad de vill ha. De kanske har en tanke om att de vill renovera ett kök för att dem har sett inspirerande bilder på Instagram. Då är det bra att ha innehåll för alla delar av köpresan. Är man i ett informationsstadie där man söker efter pris, vilka skåpluckor som finns, vilken spis jag ska ha, ska jag ha en fläkt och vilken typ av fläkt bör jag ha? Då gäller det att tillgodose alla de som är i det stadiet på samma sätt som man tillgodoser de som är lite längre fram i sin köpresa som vet vilken person eller firma de ska anlita. Då lägger man fokus på navigationssöket, så att man syns på sitt eget varumärke och att de som söker efter dig kommer till rätt sida.

När man sen är närmare ett köp eller redo att renovera sitt kök, så har vi det transaktionella steget när man vet vad man vill ha. Då vill du gärna synas på termer som t ex “köpa” i vissa lägen och kombinationer. Att man har information som täcker alla delar av köpresan.

Man behöver inte göra någon särskilt noggrann analys, det kan vara att man frågar släkt eller vänner som kanske inte är insatta i branschen - vad skulle ni söka på eller vilken typ av information hade varit bra för er om ni skulle renovera om ett kök?

Vilken del det än är i byggbranschen, så tror jag att många kan relatera till att man kan sin grej och då är det lätt att få tunnelseende och ha förutfattade meningar om hur människor söker. Då är det nog bra att ta ett steg ut ur den bubblan och ta reda på hur det ser ut av de som inte jobbar inom det du gör. Hur skulle dem bete sig? Vilken typ av information hade varit viktigt för Eva, 48 år, som vill renovera sitt badrum?

Jag tror att det är viktigt att ta ett steg tillbaka och se på kunden och sökaren, som vi inom SEO skulle säga, och tillgodose dem med den information som de behöver för att fatta ett beslut.

Tack Christoffer för alla SEO-tips!

Stort tack till Christoffer som tog sig tid att prata lite SEO med oss. Det finns flera filmer om SEO, marknadsföring och företagande här på Qred. Klicka runt och läs, titta och lyssna mer!

Relaterade videos