Özcan på Hamburgerbruket vägrade att ge sig

En solig onsdagsmorgon i februari åkte vi för att träffa Özcan Kaya i Örebro. När vi kliver in genom dörren till restaurangen möts vi av en leende och karismatisk man som sedvanligt undrar om vi vill ha en kopp kaffe. När vi sätter oss ned för att prata om verksamheten och Özcans historia får vi höra om en man som vägrat att ge sig.

Gatuköket brann ned

Efter att ha varit i restaurangbranschen ett tag bestämde sig Özcan för att starta eget. Starten blev ett gatukök som senare brann ned till grunden. Oförsäkrad fick han skrapa ihop det han kunde och köpa en foodtruck. Tiden som följde var tuff. Det var kallt och hårt i foodtrucken, men till slut kunde han uppnå sitt första delmål - att starta sin första restaurang.

Omedelbar succé

Det blev en succé. Özcan hade en vision och gjorde det rätt från början. Genom att ta in en reklambyrå för att hjälpa till med sådant som inredning, namn på hamburgarna, produkt- och reklambilder, copy till hemsidan och menyer. Där stod han med ett unikt koncept som positionerade sig mellan snabbmatsrestaurangerna och de dyrare restaurangerna.

- Att äta på Hamburgerbruket ska inte kännas som fast-food, men ändå gå fort och smaka lika gott eller godare som på en bättre restaurang, berättar Özcan.

Texten man möts av på hemsidan säger det mesta: "Hamburgerbruket serverar gourmetburgare till vettiga priser. På våra restauranger förenas hantverk, matlagning och kärleken till riktigt grymma burgare. Dessutom går det fort att få maten. Som snabbmat, fast godare."

Bruket i Hamburgerbruket står för hantverket

Özcan ville ha ett svenskt namn. Något som han kan stå för och samtidigt beskriver hans drömställe. Ett bruk blev perfekt! Där sker det hantverk, saker görs från grunden och anspelar på en svunnen tid där saker gjordes för hand. Precis som Özcan och hans anställda gör då de producerar så mycket de bara kan helt själva. Allt från dressingar och dippsåser till hamburgerpuckar av högrev förbereds dagen före de ska serveras och består av riktigt bra och färska råvaror. Högreven i hamburgarna är till exempel svensk och kommer från Skövde.

Bruksorterna

Idag, fyra år senare, har Özcan lyckats med bedriften att öppna tre restauranger till. Nu finns alltså Hamburgerbrukets koncept i Eskilstuna, Örebro, Västerås och Karlstad.

- Och vi är inte nöjda. Hittar vi rätt lokal på rätt ort så kommer vi att finnas där också, fortsätter Özcan.

Det märks att det är en ägare och grundare som är stolt över sin verksamhet. Özcan har inga planer på franchise, utan vill behålla kontrollen över hans koncept helt själv. Efter nästan två timmar är det dags för oss att filma lite innan de första gästerna kommer för att äta lunch.

- Det är klart att du ska få smaka en hamburgare, säger Özcan med ett snett leende när vi frågar om vi kan få filma när han gör en hamburgare i köket.

Vi tackar knappast nej. Özcan byter snabbt om till sina kökskläder och lägger ceremoniellt upp bacon på stekbordet. Sedan en puck av högrev, ost och bröd. Det doftar fantastiskt! Efter att vi har filmat klart får jag hamburgaren "Åskan" serverad i korg tillsammans med krispiga pommes frites, vitlöksdipp och en läsk. Burgaren är perfekt balanserad och vitlöksdippen tar mig tillbaka till aiolin på de pittoreska restaurangerna i de spanska gränderna.

- Vad roligt att du säger det! Den gjorde jag runt midnatt inatt med färsk vitlök, berättar Özcan.

Qred hjälpte till när det blev ett glapp mellan tillväxt och intäkter

Framgångssagor likt denna kommer sällan till utan någon motgång. Hamburgerbrukets motgång kom när det var dags för en ny restaurang och fakturor för nya maskiner, utrustning, lokal och annat damp ned samtidigt i brevlådan. Med betalningsvillkor på 30 dagar och en verksamhet som inte riktigt hade dragit igång än, så behövdes ett tillfälligt tillskott av pengar. Sedan dess har verksamheten vuxit och jakten på nästa nyöppnande av restaurang är igång. Kanske med hjälp av Qred?

Dela inlägget