Oavsett om du har en byrå eller en specifik konsult som sköter din bokföring och redovisning så finns det 7 krav som du bör kunna ställa på den som sköter din bokföring.
1. Den ska vara proaktiv
Du har fullt sjå med att sköta ditt företag och få den dagliga verksamheten att gå runt. Bokföring kanske bara är ett nödvändigt ont för dig? För många inom bokföring och redovisning handlar det om rutiner. Rutiner för att göra det enklare för sig själv. Men hur vanligt är det att du får feedback och tips på hur du kan göra något bättre?
2. Den ska veta vad som gäller och vara experter
Orimligt krav? Kanske. Skönt för dig? Absolut!
Se till att redovisningsbyrån har all kompetens in-house så att du slipper extra kostnader och mellanhänder när kompetens och expertis ska tas in i ett tredje led.
Förutom att den eller de som sköter din redovisning ska de också vara experter på skatteeffekter, bolagsstruktur, KPI:er (nyckeltal), smarta ekonomifunktioner, moms och revision. Det finns byråer som är duktiga på bokföring och få det dagliga skeppet att röra sig framåt, men vill du hitta en byrå som kan navigera genom höga vågor och ge dig en större bild så bör du göra lite mer research för att hitta rätt. Be om ett förslag för en omnianalys av din ekonomiprocess för att skilja agnarna från vetet!
3. Den ska vara tydlig och sätta ramar
Nyckeln till att kunna budgetera rätt är att hitta en lösning med ett fast pris - eller åtminstone ett tak. Många småföretagare känner igen sig i fakturor på några hundralappar under vissa månader och flera tusentals kronor när det t ex ska arbetas med ett bokslut eller liknande. Ge förslag på hur du kan underlätta kommunikationen och arbetet för att hålla kostnaderna nere. Sätt också tydliga deadlines och rutiner för att kunna begära ett lägre fast pris - förutsatt att du håller din del av avtalet!
4. Den ska sköta sina egna fakturor klanderfritt!
Ironiskt nog är det inte helt ovanligt att en redovisningsbyrå kan vara dåliga på att skicka sina fakturor i tid. Ska någon kostnad utöver det avtalade fasta priset läggas till ska det godkännas av dig. Det ska inte komma som en överraskning på fakturan. Ställ även krav på att få månatliga fakturor och att få dessa i god tid. Håll dig undan från att faktureras årsvis - framför allt om du inte har ett fast pris för tjänsterna.
5. Den ska kunna göra proffsiga rapporter, tabeller och grafer
I vissa fall kan det krävas av dig och ditt företag att visa upp professionella och genomarbetade rapporter, tabeller, grafer och affärsplaner. Då vill du inte få en hafsig rapport som en sjundeklassare hade kunnat gjort. Tillfällen när du måste bifoga eller visa dessa dokument kan vara när du söker finansiering hos en traditionell bank, söker investerare eller ska skicka in diverse handlingar till myndigheter och organisationer.
6. Den ska lösa dina privata ekonomi
Om de inte redan har erbjudit sig att sköta din privatekonomi så är det något du bör förhandla in i avtalet mellan er. Du kommer att skatta dig lycklig när du väl sitter där efter långa arbetsdagar och ska lösa dina egna lån, deklarationer och fakturor. Då kan du också få mer tips om hur du ska sköta din privata ekonomi i relation till företagets, helt enkelt eftersom att de har mer insyn.
7. Den ska underrätta dig om när du behöver finansiering
Den eller de som sköter ditt företags ekonomi bör rimligen, framför allt efter en tid, kunna ditt företags intäkter, utgifter och kassaflöde för att se hur framtiden ser ut. Var högsäsongen inte riktigt så bra som ni förutspådde? Var lågsäsongen rekordlåg i år? Har ni investerat i något på sistone som kan påverka likviditeten i företaget framgent?
Då bör redovisningsbyrån tipsa dig om att hitta rätt typ av finansiering. Behöver du därför ett tillfälligt tillskott av likviditet så är Qred rätt alternativ för dig. Att ta ett företagslån från oss är snabbt, tryggt och enkelt. Det är dessutom väldigt enkelt att bokföra (mer om det längre ned)! Slipp uppläggningsavgifter, dolda kostnader och bindningstider genom att ansöka om ett lån hos Qred.
- Ansökan tar 1 minut
- Du får besked inom 1 timme
- Pengarna utbetalas samma dag
- Ingen startavgift
- Ingen bindningstid
- Inga dolda kostnader
Företagslån på ett enklare sätt!
Så bokför du ditt företagslån
Eftersom att våra företagslån är kortfristiga (under 12 månader) ska det bokas på ett 28-konto, som t ex 2840. Får du in pengarna på ditt företags bankkonto kan du därför med fördel bokföra det i 1930 Affärskonto i Debet och 2840 Övriga kortfristiga skulder i Kredit.
Tips! Läs mer om hur du bokför ditt företagslån i artikeln Bokför företagslån
Lycka till med företagandet och redovisningen!
/Teamet på Qred