Enligt VISA börjar 39% att julhandla redan i oktober, 40% i november, och bara 21% väntar tills december. Det betyder att du måste ladda upp inför julhandeln redan nu!
Medan julsäsongen är en mycket lönsam tid för de flesta företag, är det samtidigt en av de dyraste. Varje jul måste du noga väga dina kostnader mot din planerade försäljning, för att säkerställa att kostnaderna inte överstiga dina intäkter.
Här är 5 tips för bättre kassahantering under kommande högsäsong:
1. Utöka dina produkterbjudanden
Lägg till presentkort i ditt sortiment. Förutom att presentkort är ett snabbt sätt att köpa och ger mottagaren större flexibilitet, får du som företag in pengar direkt för ett köp som sluförs först senare. I USA är det hela 80% som ger presentkort som julklapp, med ett genomsnitts värde motsavarande 300 svenska kr. Observera att en fjärdedel av alla presentkort köpes under tidpunkten 21-24 december.
Glöm inte heller att använda social media för annonsering: vi tycker att Facebook fungerar bra för produktreor och youtube för videor. 80% av alla som använder Pinterest är kvinnor medan 70% av dem på Google+ är män.
Du kan också vara kreativ med din hemsida, varför inte sätta upp en specifik landningssida för just julsäsongen.
2. Använd förbetalda tjänster
Skulle inte du vilja ha dina produkter eller tjänster fullbokade och betalt senast den 1 november? Prova med att erbjuda rabatt till kunder som gör sina köp tidigt på såsongen. t.ex. vid köp av varor till ett värde på 1000 kr till en kostnad av 900 kr när du betalar innan 15 november. Det innebär lägre vinstmarginaler, men då har du däremot pengarna tidigare.
3. Rädds inte förhandling
Börja med att ta reda på vilka leverantörer kommer att acceptera längre betalningsvillkor (t.ex. Net 60 eller 90 i stället för Net 30) och leta efter möjligheter att betala med kreditkort med låga räntor.
4. Jämna ut toppar och floppar i kassaflödet
För att du inte ska mötas med stora luckor i intäkter från stora lagerköp, kan du: a) sälja tidigare, b) få betalt snabbare, c) minska kostnaderna, och d) skjuta upp betalningar. Ett förslag är att sälja tjänster (t ex på Groupon) som bara får användas efter januari.
5. Använd extern finansiering
Ifall du utnyttjat ovan metoder för att möta den kommande högsäsongen, men känner att det inte räcker till kan extern finansiering vara ett bra allternativ. Men beakta att högsäsongen inte varar i all evighet, och lån måste återbetalas. Därför kan det vara bättre att ta ett kortvarigare lån på 3-6 månader, istället för ett på 1-3 år. På så sätt kan du med intäkterna från högsäsongen återbetala lånet och även samla på dig en buffert för kommande period med lägre försäljning.