Få ett stopp på machokulturen!

10/10/2019
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred Bank AB
3
minuter

Ett vanligt ämne i tidningar, krönikor, bloggar och ledarsidor har handlat om “machokulturen”. Begreppet kopplas ofta till något negativt och steget till #metoo är sällan långt.

Vad är macho?

Macho. Vad är det egentligen? Det beror nog på vem du frågar. Kanske beroende på kön, ålder, intressen, kulturell bakgrund eller liknande.

Att vara macho kan som sagt innebära olika saker för olika personer. En bra övning när man ska definiera ord, begrepp eller fenomen är att ta det första man tänker på. För någon kanske Antonio Banderas kommer upp som exempel i hjärnkontoret, för en annan kanske det är något negativt laddat som t ex en översittare.

Är macho en manlig företeelse?

En snabb googling bort kan man hitta svar på att macho är att vara “överdrivet maskulin och dominerande”. En person som inte kan tappa ansiktet eller visa sig svag.

Är det verkligen bara en manlig företeelse?

Kan det inte vara så att alla kan vara lite macho ibland? Kvinnor, män, unga och gamla visar då och då prov på hur man inte vill visa sig svag, förlora värdigheten eller liknande.

En kvinna som arbetar i en mansdominerad bransch kanske är överdrivet macho för att kunna ta sig framåt. Många säger ofta att kvinnor måste armbåga sig fram för att få plats i en mansdominerad bransch eller situation, när det i själva verket kan vara att de ska vara lite macho.

En gammal människa ligger på dödsbädden och vill inte förlora värdigheten eller medge att man är trött eller har ont. Är det att vara macho?

En person som inte känner att man hör hemma i ett sammanhang, på jobbet eller socialt, och lägger till tuffare beteenden och attribut som inte egentligen är en del av hen. Är inte det macho?

Att vara macho kanske helt enkelt är ett så pass vitt begrepp att det kräver sin kontext. Se därför till att vara tydlig med vad just du menar med macho.

Vad som är tufft eller bra kan ofta hitta sitt ursprung i jämlikhetsfrågor och idrotten. Som i den här filmen från ett pensionsbolag där en liten flicka som kollade på sin brors fotbollscup fick höra en pappa som skrek “att de spelade som tjejer”. Lärarinnan vid bordet blir frågande varpå flickan fortsätter: “... men så bra var dem inte. De kan ju inte ens vinna över Brasilien.”

Macho kopplat till stress, utmattning eller utbrändhet

En annan machosituation som kan uppenbara sig är i arbetslivet. Man vill inte verka svag eller ta hjälp, så man blir mer och mer stressad. Till slut kanske man t o m blir utbränd. Det finns en kultur av att man ska jobba hårt och man ska jobba länge. Även om det kanske var mer extremt förr och att vi är på väg åt rätt riktigt, så är fortfarande statistiken för hög. Det finns även ett stort mörkertal bland småföretagare som inte har råd att vara sjuk, ta semester eller ta hand om sig i form av terapi eller motion.

Man förnekar ofta situationen och spelar macho istället för att medge sina problem och ta emot hjälp. Läs mer om det i vårt inlägg om att vara sjuk som företagare.

Dela inlägget