Gör en grym presentation - 10 tips!

Kort sammanfattning

Christian has been at Qred for over 7 years and is well-read about most things related to the everyday life of an entrepreneur. This is what a former executive says of Christian: “His dedication and enthusiasm quickly made him an invaluable part of our team, and he has also played a huge role in shaping the culture of the company and the team.” Christian writes our articles as an expert on corporate loans and corporate finance at large.

Benen börjar skaka, händerna blir fuktiga, din mun känns plötsligt torrare än Saharaöknen och din blick flackar. Alla i rummet stirrar på dig och väntar på vad som ska hända. Din puls är hög och du känner hur rummet krymper och snurrar omkring dig.

Nej, du är inte utsatt för ett rån - du ska genomföra en presentation!

Många känner igen sig i att man kan ha otroliga mängder självförtroende och en nypa coolhet när man repeterar för sig själv, men när det väl blir skarpt läge försvinner allt det där lika fort som Usain Bolt springer 100 meter.

Glossofobi

Att tala inför en grupp människor och känna rädsla inför det kallas för glossofobi. Det kommer från grekiskans glosso som betyder tunga och fobi betyder rädsla eller skräck.

Man ska inte blanda ihop glossofobi med agorafobi eller kenofobi som betyder torgskräck eller rädsla för befolkade offentliga platser.

Hur blir jag bättre på att presentera framför en person eller en grupp?

Det finns många tips och modeller för hur en presentation ska framföras. Ungefär lika många som det finns recept för spaghetti och köttfärssås. Nu är det dags för dig att skapa ditt recept på din presentation och presentationsteknik. Vem är du som presentatör? Har du grädde eller inte i ditt recept? Har du ett skämt för att bryta isen eller inte?

Väck intresse

Börja med en intresseväckare. Det kan vara allt från en fråga, ett skämt eller en anekdot.

Death by PowerPoint

Presentationsproffset David Phillips menar att PowerPoint kan vara ett fantastiskt verktyg och stöd om det används för just det - ett stöd. Presentationen ska inte kretsa kring de visuella hjälpmedel som finns, utan om dig. Ha därför inte mer än sex objekt per slide och undvik meningar. Använd dig istället av korta fraser eller stödord. Läs mer om Death By PowerPoint i deras blogginlägg om hur man ska hålla en presentation.

10 tips på hur du blir bättre på att presentera

1. Förberedelse, förberedelse, förberedelse!
Mycket kan gå fel under en presentation, men om du inte är förberedd kan du lika gärna strunta i det. Ovälkommen nervositet, oväntade frågor och obekväma blickar gör det tillräckligt svårt. Öva flera gånger och börja gärna från olika ställen för att inte känna att du drar det som en berättelse gång på gång.

Att misslyckas med att förbereda sig är som att förbereda sig för att misslyckas!

via GIPHY

2. Tänk på ditt kroppsspråk!
Någon som står med händerna i fickan kan både förmedla extrem osäkerhet, men även otrolig pondus och avslappning. Visualisera de båda figurerna nu där den ena personen har en hukande kroppshållning med krökt rygg och nacke medan den andre står bredbent, bröstet och hakan uppåt. Släng därefter in ett härligt leende så kan du nog tänka dig vem som kommer att fånga publiken på bästa sätt.

En del menar att vissa typer av kroppsspråk alltid ska undvikas medan andra är mer öppensinnade och toleranta - så länge man har en anledning och förklaring till sitt kroppsspråk.

Armarna i kors kan t ex tolkas som en sur och defensiv ställning eller som en självsäker och betänkande ställning. Det är helheten av ansiktsuttryck och andra faktorer som spelar in i hur det ska tolkas. Precis som med att ha händerna i fickorna. För vissa är det ett big-no-no och för andra är det snarare en rekommendation. Vet du t ex med dig att du har svårt att veta var du ska göra av händerna eller agerar nervöst med armar och händer, kan händerna i fickan vara ett bra sätt för publiken att fokusera på ditt ansikte och det du säger, snarare än dina fäktande armar.

3. Det är OK att vara nervös!
Alla idrottare, politiker, chefer, skådespelare och artister är nervösa inför en presentation eller ett framträdande. Även de som är proffs på att presentera inför publik blir nervösa - det är ett sundhetstecken!

Är du inte ens en gnutta nervös blir du antagligen bekväm och kanske missar viktiga saker i din presentation. Är du däremot för nervös kan det såklart gå ut över presentationen.

via GIPHY

4. Du får tappa bort dig eller ta en paus!
Få kan dra en perfekt presentation från första till sista ord utan någon paus eller att tappa bort sig lite. Många retoriker och presentationsproffs menar att det bara är bra att göra det. Du ger publiken en chans att ta in det som har sagts och du visar att du inte är en skådespelare som har övat in ett manus till perfektion. Du är mänsklig, helt enkelt!

5. Använd triggers för att komma i rätt mood!
Likt en idrottare kan det vara en god idé att hitta någon form av trigger för att komma i rätt humör inför presentationen. Exempel på triggers:

  • Lyssna på en specifik låt.
  • Upprepa ett motto, ordspråk eller uppmaning.
  • Ha med sig en fysisk sak, kanske något från dina barn eller någon som betyder extra mycket för dig?
  • En ritual av något slag.
  • Andningsövningar.

6. Ha bekväma kläder!
Nja, du ska nog inte göra en presentation i mjukiskläder. Däremot bör du ha på dig kläder som speglar dig som person och som du blir lugn av. Bär du inte kostym eller klackar till vardags (eller är bekväm i det), bör du inte ha det nu heller. Även om det sägs ge mer tyngd och power.

7. Våga titta!
Då pratar vi inte bara om att titta upp från dina anteckningar. Det handlar om att inte bara ha en konversation med ditt presentationsmaterial, som t ex en projektorduk eller skärm. Det handlar om att titta ut över publiken och möta den, oavsett om det är två eller 200 personer i publiken. Försök att sprida blicken och vem vet - du kanske har en favorit att vila blicken på för bekräftelse och trygghet?

Om du vill vara riktigt förberedd kan du sätta en kollega eller vän på en plats i publiken som du känner dig trygg med. Då kan den personen se till att bekräfta dig lite extra och vara den trygga utposten i publikhavet.

8. Beröm dig själv!
En föreläsare inom idrottspsykologi sa en gång: “Ha självmedkänsla när det går mindre bra. Men tänk på att det är stor skillnad på självmedkänsla och självmedlidande. Har du självmedkänsla kan du förstå varför det gått mindre bra, men klankar inte ned på dig själv för mycket.”

Beröm dig själv för det som har gått bra och ta med dig det in i nästa presentation.

via GIPHY

9. Utvärdera dig själv!
Många gånger är man bara glad att man har överlevt efter att ha slutfört en presentation. Man vill liksom bara hem, tappa upp ett bad, tända ljus, slå på Marvin Gaye och äta choklad till dess att man har glömt vad som hände tidigare.

Men! Det är inget bra sätt för att ta sig vidare och utveckla som presentatör. Utvärdera först dig själv och be gärna också publiken att utvärdera dig på olika punkter. Sedan kan du tappa upp det där badet och ha lite härlig “you-time”...

via GIPHY

10. Gör det ofta!
Övning ger färdighet och man kan öva otroligt många gånger utan att bli perfekt på att presentera. Om man däremot genomför många skarpa presentationer kommer man med tiden att lära sig saker om sig själv och hur man ska presentera.

110 tekniker för att lära sig att kommunicera bättre och tala offentligt

David JP Phillips har under många år studerat tusentals talare och professionella presentatörer för att på ett detaljerat sätt förklara de olika kompetenserna och verktygen för att göra en riktigt bra presentation.

Nu bör du ha några verktyg för att lyckas genomföra en grym presentation. Eller bara bli bättre på att kommunicera i allmänhet. Tänk på att du genomför mängder av “presentationer” varje dag i möten med människor.

Lycka till!
/Teamet på Qred