Viktigt att tänka på när man ska ta ett företagslån

26/3/2019
3
minuter
En man som hoppar i motljus

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Att ta ett företagslån kan kännas pirrigt. Det finns såklart mycket att tänka på när man ska ta ett lån till sitt företag.

 • Är det rätt tid för en investering?
 • Vågar jag ta det här steget i mitt företags tillväxtresa?
 • Kommer jag att kunna betala tillbaka?

Det finns många frågor och minst lika många svar. Det är bara nyttigt och ett sundhetstecken att ställa många frågor och analysera läget i företagets och din ekonomi. Som bekant finns det många hål att stoppa pengar i för att lösa sina problem, som t ex att betala skatter och avgifter, leverantörsfakturor och annat som behövs för att hålla dig flytande. Något som man ofta glömmer att det finns otroligt många möjligheter och bra lägen för tillväxt. Du kanske skulle behöva investera lite extra i varulagret inför högsäsongen, vrida upp marknadsföringen lite eller bygga den där riktigt schyssta uteserveringen för att locka gäster under sommaren?

Vi tror på transparens och öppenhet. Om du är öppen med hur företagets status är och vad du ska använda lånet till, så kan vi lättare avgöra vilket lånebelopp och löptid du bör ha.

Tänk på det här när du ska ta ett lån till ditt företag

 1. Vad behöver jag lånet till?
  Ska det fylla det där berömda svarta hålet av utgifter eller är det till för en investering i din tillväxt? Ju mer vi har på fötterna kring behovet, desto bättre beslut kan vi ta. Beslut som i slutändan är till för att gynna dig och ditt företag.  
 2. Behöver jag verkligen låna till hela beloppet?
  Många ser en prislapp eller en summa och ansöker för hela det beloppet. Men bara för att något kostar 100 000 kr behöver det inte betyda att du måste låna till hela beloppet. Du kanske har eget kapital på 30 000 kr? Då kan vi matcha det och betala ut 70 000 kr för att du ska få ned amorteringen, månadsavgiften och inte belasta din ekonomi i onödan. På Qred vill vi att man ska låna ansvarsfullt.  
 3. Hur ser det ut om 3, 6, 9 eller 12 månader?
  Beroende på vilken löptid du har valt eller bara vilken tidsperiod du i ditt huvud har tänkt behålla lånet, så bör du ha en plan för återbetalning. Har du tagit lånet på sex månader ska du också kunna betala tillbaka hela beloppet till dess. Att vara sen med sina inbetalningar drabbar i slutändan bara dig själv i form av eventuella onödiga påminnelseavgifter och, i värsta fall, inkassokrav. Var realistisk och investera inte i projekt eller saker med hög risk. Vill du se din egen UC-score eller företagets kreditupplysning? Med hjälp av kreditupplysningsföretag som UC eller Creditsafe kan du ta reda på din egen kreditvärdighet och kolla upp leverantörer och kunder.

Tips! Läs artikeln Låna inte mer än vad du behöver till ditt företag

Var inte som en struts!

Låt oss nu säga att du har tagit ett företagslån hos oss eller någon annanstans. Skulle det uppstå problem i form av oväntade utgifter eller uteblivna intäkter - hör av dig! Det är mycket lättare att kunna ändra en återbetalningsplan om långivaren har information på fötterna. Så stoppa inte huvudet i sanden utan hör av dig om du har svårt att hålla dig till betalningsplanen.

Qred är positiva

Vi är i grunden positiva till det mesta. Vi älskar er småföretagare och den effekt och inverkan som ni har på vårt samhälle. 4 av 5 jobb skapas av er och ni får samhället att gå runt. Vi är själva entreprenörer och förstår vilka utmaningar ni har och att det ibland kan behövas ett tillfälligt tillskott av likviditet för att klara av låg- eller högsäsonger, investera i utrustning, varulager, personal, marknadsföring eller för att betala skatter och avgifter.

Qred önskar dig ett stort lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil