Vikten av namnet och logotypen för företagets framgång


Eftersom att vi på Qred anser att namnet är väldigt viktigt, så ville vi få fram ett blogginlägg kring företagsnamn och dess betydelse. Vi bestämde oss för att kontakta nån som jobbar med namn på en yrkesmässig nivå. Vi kontaktade därför Marcus Karlsson på RÄTT NAMN, och frågade om han ville skriva ihop lite tankar och tips. Marcus gav för övrigt Qred ett högt betyg som namn, vilket var kul att höra . Vi hoppas att det här inlägget kan hjälpa dig avgöra om du bör behålla ditt namn eller logo, eller byta.
Marcus Karlsson på Rätt Namn
Hej!
Mitt namn är Marcus Karlsson, och jag driver företaget RÄTT NAMN. Jag blev ombedd av Christian på Qred att skriva det här inlägget. Jag har under 10 års tid jobbat med ca 900 företag, stora som små, kring namn och logo (med olika designers). Jag har under denna tid lärt mig massor om vad som funkar bäst, men även om vilka fallgropar och myter som finns. En annan lärdom är hur otroligt underskattade dessa saker är för företags resultat - framförallt namnet. Logon gör dock även den en stor skillnad, olika logos ger olika känslor och intryck.
Min förhoppning med detta inlägg är att det både ska visa på värdet, och även hjälpa dig att kunna bedöma om det namn och logo du har idag, är bra, eller om det bör bytas ut.
Vikten och värdet av ett bra namn/logo
Jag börjar med några liknelser:
Om man går i en bokhandel, vad är det som avgör om man går fram till en bok eller inte? En faktor är klart om man hört talas om boken tidigare. Om man dock inte hört talas om den tidigare, är det inte då så att det är titeln och framsidan som gör att man går fram? Sedan kollar man kanske baksidan, innehållsförteckningen och bläddrar. Verkar det bra, så köper man den kanske. Det innebär även att om inte framsidan och titeln lockade kunderna, så kan man tappa kunder, oavsett hur bra innehållet är.. På ett liknande (om än inte lika avgörande) sätt fungerar ofta företagsnamn och produktnamn. I många fall så syns bara namnet och logon. Hitta.se, eniro.se, länkar på olika ställen mm.
Det är en titel på företaget eller produkten.
En annan liknelse: Om vi ser en ny person, är det då inte så att det första intrycket vi får, avgör vår bild av personen, och vårt intresse av att fördjupa relationen? Namnet och logon är ansiktet utåt, företagets utsida/framsida, och ofta det första intrycket. Om man gör ett säljsamtal, så är företagsnamnet det första man säger, och om kunden får ett bra intryck, så blir det nerförsbacke i viss mån, och får man ett sämre intryck, så blir det uppförsbacke i försäljningsprocessen. Detta gör att namnet och logon blir väldigt viktiga beslut.
Al Ries, författaren av tex klassikern Positionering, och en av världens främsta varumärkesexperter, säger så här om namn: ”The single most important marketing decision a company can make is what to name a brand”
Det kan både påverka antal kunder som företaget får, och hur mycket man i slutändan kan ta betalt för sina produkter och tjänster (givetvis ihop med andra viktiga faktorer, såsom hemsidan mm).
Det finns alltså ett ekonomiskt värde i det. Hur mycket detta ekonomiska värde är, är svårt att kalkylera, och det skiljer sig självklart från fall till fall. Man kan räkna på hur mycket en kund är värd under en livstid, och så kan man sen uppskatta hur många kunder/år tex som man tror att man kan få, eller förlora baserat på namnet/logon. Enligt bokhandelsexemplet.
Ett exempel: Låt oss säga att du säljer byggtjänster, och varje kund över en livstid ger tex 50 000 kr i omsättning. Om vi utgår ifrån att ditt företag existerar i 20 år, och en kund per år blir kund, pga att han/hon klickade på en länk tex på grund av att han/hon gillade namnet eller logon, och sen tyckte att resten var bra. Då skulle det ekonomiska värdet vara 1 miljon kronor i omsättning. Då har vi inte räknat med delen med att ev kunna ta mer betalt pga att varumärket stärks av namnet/logon.
Jag ser därför namn och logo som en annons för företaget, som varar under hela företagslivet, till skillnad från många andra annonser. Ett uttryck som är välkänt är att varumärket är ett av företagets viktigaste tillgångar. Det kan därför ha en viktig betydelse i situationer när det handlar om att sälja bolaget.
Myter och fallgropar kring företagsnamn och logotyp
- På delad förstaplats är att underskatta betydelsen, och att tro att det är enkelt. Det går sällan att få fram ett riktigt bra namn eller logo med hjälp av en punktlista. Min erfarenhet är att det finns så många faktorer att ta hänsyn till gällande båda sakerna, att det är lätt att göra misstag. Det räcker alltså sällan med att kolla med sin partner, eller sina kollegor, som även de ofta saknar yrkeserfarenhet inom området. Att ta professionell hjälp är därför ett rekommenderat tips, även om det ibland klart händer att man utan yrkeserfarenhet lyckas skapa ett mkt bra namn eller logo. När yrkeserfarenheten saknas, så är det också svårt att själv bedöma om ens namn eller logo är bra eller ej. Många går alltså med namn eller logos, som stjälper dem på flera sätt, utan att veta om det.
- Den andra fallgropen är att utgå ifrån vad man själv heter, och bygga namnet utifrån det. Tex initialer, och vad man gör, eller efternamn och vad man gör, alternativt bygga ett namn utifrån de första bokstäverna i för och efternamn. Min erfarenhet av att ha studerat vilken effekt olika typer av namn får, visar att den typen av namn inte ger lika bra effekt som andra typer av namn. Det finns flera poänger med att vara mer kundfokuserad i sin kommunikation.
- Den tredje fallgropen, enligt min erfarenhet är att utgå ifrån fel kriterier när man bedömer sitt namn. Kanske är det viktigaste inte i ett visst fall att namnet är kort? Kanske är inte fantasiord ett måste? Rena fantasiord är enligt min erfarenhet ibland överskattade. Ibland kan det klart bli bra, men många fantasiord är svåra att komma ihåg och lätta att stava eller säga fel. Enligt mig så behöver man utgå från fall till fall, när man bedömer vilken typ av namn det ska vara, beskrivande eller fantasiord, alt en kombination.Optimalt ska ju namnet vara kort, lätt att säga, lätt att stava, minnesvärt, säljande, framtidssäkert, lagom brett/smalt, ha ledig domän, vara möjligt att registrera hos bolagsverket mm. Man får ofta inte med allt detta i namnet, och då kan det alltså vara svårt att veta vad man ska prioritera. Det hela kan upplevas som en djungel.
- Den fjärde fallgropen är att tro att man tappar kunder på att byta till ett bättre namn eller logo, och därför välja att behålla nåt som inte är bra. Min erfarenhet, då jag varit med i väldigt många namnbyten, är att, om namnet eller logon blir bättre, så stärks varumärket av detta, även bland tidigare kunder. Kunderna hittar ändå till den gamla sidan, och man gör en ompekning av domänen. Dessutom finns ofta kundregister och maillistor, och ett nytt namn eller logo är ett perfekt tillfälle att höra av sig. Med ett bättre namn och logo, så förbättras oddsen för framgång framöver. Var därför inte rädd för att titta på möjligheten att förbättra dessa saker.
Jag hoppas att du fått mycket nytta av att läsa detta inlägg.
Om du vill ta ett förutsättningslöst samtal kring det hela, tex kring ditt befintliga namn/logo, så är du klart välkommen att höra av dig. Jag brinner för detta. Om du sen vill ha hjälp med att ta fram namn/logo, så har jag priser som funkar även för nystartade, och jag jobbar i så många omgångar du vill. www.rattnamn.se 08-122 95 840.
Tips! Läs artikeln Rätt namn till ditt företag
Lycka till med företagandet!
/Marcus Karlsson, RÄTT NAMN