Vi tror på Sveriges hantverkare!

22/7/2018
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

… och det borde alla göra. Faktum är att förtroendet för byggbranschen har börjat vända efter år av svartmålning. Framför allt har den här häxjakten drabbat småbyggarna och inte de större byggföretagen. TV-program som Fuskbyggarna och artiklar i tidningar har fått oss att tvivla på småföretagare som är i byggbranschen. Som vanligt, handlar det ju trots allt oftast bara om en liten klick företag och personer som har dragit ned hela branschen i smutsen. Det tycker vi är fel.

Bilden av småbyggarna, målarna och elektrikerna har varit att de är giriga, lata, inkompetenta och att de fuskar. Den här nidbilden tror vi är överdriven. För att i takt med alla hundratusentals ROT-projekt som har gynnat både privatpersoner och företagare har också fördomen om kriminalitet och svartjobb försvunnit mer och mer. Det är faktiskt endast ett fåtal hantverkare som fälls i domstolen eller av ARN (Allmänna Reklamationsnämnden).

De stora företagen dras fortfarande av dålig press i samband med arbetsplatsolyckor och anlitandet av undermåliga och oseriösa underentreprenörer. Men de mindre hantverkarföretagen har verkligen fått se en förändring av sin egen bild.

Småbyggaren lever på mun-till-mun-metoden (word of mouth)

Då menar vi inte hjärt- och lungräddning, utan snarare det som sker när en person är nöjd med ett företag och tipsar en vän eller kollega. Många byggföretag arbetar lokalt och på referenser. En hantverkare vårdar därför sina kundkontakter för att det är så han eller hon bygger sig sitt nätverk. Det är väldigt vanligt att det kommer in flera jobb på samma gata eller område just för att grannarna pratar med varandra.

Recensioner är en viktig del

Recensioner är precis som “word of mouth”, fast digitalt. Att öppna upp för att ta emot recensioner på sin Google My Business profil, Facebooksida, Trustpilot, Dorunner, Offerta, etc är hygienfaktorer för de flesta inom branschen. Märker du att en kund är nöjd med ditt arbete - be om en recension!

Tips! Läs vår artikel Är recensioner viktigt för mitt företag?

Sökmarknadsföring och namnet är också viktigt

Många startar sin köpresa med en sökning. För den här branschen skulle den kunna vara “snickare tyresö”. De flesta sökningar har ett sökord som beskriver produkten eller tjänsten och en geografisk plats kopplat till den. Namnet är alltså extremt viktigt. Kan du väva in en geografisk plats och ett ord för att beskriva din verksamhet?

Vi tror alltså på er i byggbranschen och kan hjälpa er om ni behöver ett tillfälligt tillskott av pengar. Många projekt kan vara långdragna och betalning sker först efter att jobbet är klart.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil