Vem bestämmer över dig? - Är det du själv?

6/4/2021
3
minuter

Ella Dahllöf

SEO Specialist
Qred
3
minuter

Att känna sig otillräcklig och må dåligt över sig själv är tyvärr en vanlig känsla bland oss människor. Känner du att du lätt kan bli på dåligt humör eller irriterad på grund av andra människor? Det är dags att du tar kontrollen, och börjar bestämma över dig själv och ditt liv.

🤔 Kan jag påverka andra?

Självklart kan du inte påverka vad andra säger eller gör och möjligheterna att påverka hur omgivningen agerar är ofta begränsade. Man kan oftast inte påverka vad andra säger, hur de agerar, vad de gör och när det kommer att hända. Saker blir ofta inte som man tänkt sig, och då är det vanligt att ens humör påverkas. 

Tips! Läs inlägget Saker du bör göra varje dag för att bli framgångsrik

😁 Ditt humör påverkas av andras agerande

Man hamnar lätt i en situation där omgivningen styr humöret, och man sätter sig själv som ett typ av offer för omständigheterna. Ofta hittar vi något att skylla på när humöret försämras. Kanske vantrivs du på jobbet, någon kanske sagt något spydigt till dig eller så kanske du vaknade på fel sida och hade en stressig morgon.

De här sakerna kan enkelt förstöra ens dagar, och det är fullt förståeligt. Men vid närmare eftertanke, är det verkligen så kul att alltid tänka så? Är det verkligen så smart att lägga sitt välbefinnande och humör i någon annans händer? Svaret är nej, det är inte upp till någon annan om du ska känna dig glad och må bra. 

Tips! Läs inlägget Om att motivera sina anställda: Pengar är inte allt

💪 Ta kontroll över ditt liv!

Ditt liv består till 80% av hur du reagerar på saker, och endast 20% av det som faktiskt händer. Du har alltså stora möjligheter till att kontrollera hur du reagerar på saker, men du kan inte kontrollera det som händer.

Ta därför kontrollen över dina tankar, dig själv och ditt humör. Bestäm dig för att det är bara du som har makten över ditt humör, dina åsikter, händelser och uttalanden. Bestäm också vilka du väljer att släppa in i ditt liv, och vilka du väljer att hålla utanför. Förmågan att inte ta in allt och låta dig påverkas av allt är något som går att träna upp. Läs mer om hur du kan lära dig kontrollera dina tankar genom att klicka här.  

🗣 Det handlar inte om dig

Ofta handlar det om personen själv som säger något spydigt till dig, inte om dig. I sådana situationer kan det vara bra att ta kontroll över dig själv och försöka att inte bli påverkad. Du får då tillfälle att träna på att inte bli påverkad av negativa saker. 

Tips! Läs inlägget Så blir du mer stresstålig 


Andra saker som kan hjälpa dig att ta kontrollen över dig själv

  • Fokusera på en sak i taget. Multitasking framkallar stress
  • Ersätt dina negativa tankar med positiva
  • Utmana dig själv genom att kliva ur din comfort zone
  • Uppskatta och var tacksam över det du har. Det kan vara lätt att glömma


Klicka här för att läsa mer om hur du kan ta kontroll över ditt liv.

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil