Varumärkesskydda ditt nystartade företag (startup)

30/10/2018
5
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

Det är äntligen dags för dig att starta ditt nya företag - din startup! Du har tänkt över det här länge och väl innan du till slut tog beslutet att sätta igång. Förutom registreringar, tillstånd, certifikat, bolagsform, partners, anställda och framför allt - valet av namn för ditt företag. Nu gäller det att vara smart, tänker du. Att hitta på något riktigt originellt eller något som är tydligt och alla förstår. Du gör en logotyp, skriver ut visitkort och trycker upp kläder med företagsnamnet, men i all hast och passion är det något du har glömt…

Är mitt företag varumärkesskyddat?

Det har hänt många startups och företag som går in i nya marknader, som t ex ett nytt land. Det finns redan ett bolag inom samma bransch som du och ditt företag och det bolaget har redan registrerat sitt varumärke. Du gör nu intrång på deras varumärke, tvingas byta namn och förlorar kanske både pengar och dyrbar tid i ditt arbete med företaget.

Tanken med ett varumärke är att det ska skapa igenkänning för din kunder och få din produkt eller tjänst att sticka ut. Ofta är påhittade fantasiord eller originella sammansättningar de bästa varumärkesnamnen. Se exempel på sådana längre ned i artikeln.

Patent- och registreringsverket

Du kan både ansöka om patent och registrera ditt varumärke på Patent- och registreringsverket. Skulle någon intränga på ditt varumärke kan du ta upp det i Patent- och marknadsdomstolen. Ensamrätten som du får gäller i 10 år och kan förlängas med 10 år i taget.

Vad kostar det att varumärkesskydda mitt företag?

Du måste alltid betala avgiften för handläggningen - oavsett om din ansökan att bli varumärkesskyddad går igenom eller ej. I vissa fall kan e-tjänsterna ge lägre avgifter än via de fysiska blanketterna.

En elektronisk ansökan om att registrera sitt varumärke kostar 2 000 kr för skydd i en klass, för varje klass utöver den första kostar det 1 000 kr. Skulle du ha gjort samma ansökan via fysisk blankett, så hade det kostat 2 700 kr. Förnyelserna (de efter 10 år) kostar i regel lika mycket som om du skulle ha ansökt för första gången.

“Allt som går att uppfinna är redan uppfunnet!”
- Charles H Duell, chef för det amerikanska patentverket år 1898-1901

Detta citat har visat sig vara en myt. Ingen chef för det amerikanska patentverket ska ha sagt något sådant uppenbart dumt. Faktum är att man har hittat dokument från Charles H Duell till den amerikanska kongressen där han skriver om patentverkets ökade arbetsbörda och att han begär mer pengar för att klara av det. Han avgick två år senare.

Nice-klassificering

Är det en “snäll” (eng nice) klassificering? Skämt åsido, en Nice-klassificering är ett system som innehåller 45 st olika varumärkesklasser på nationell och EU-nivå. Det därför möjlighet att registrera varumärkesnamn som är identiska med andra registrerade varumärken - bara inte den produkt eller tjänst som säljs inte är likadan.

Det finns vissa annonsplattformar som erbjuder varumärkessäkra lösningar för marknadsföring. Ett exempel på en sådan plattform är Vice Media.

Ansök om ett EUTM

EUTM är en förkortning för European Union Trademark och gäller i alla länder som är medlemmar i EU. Myndigheten i EU (EUIPO) handlägger en ansökan, men kontrollerar inte om det finns liknande varumärken som registrerat sig innan dig.

Därför ska du varumärkesbevaka

Det finns mängder av verktyg, både gratis- och betalversioner, som kan hjälpa dig att bevaka specifika sökord. Google har ett verktyg som heter Google Alerts, där du kan lägga in de sökord som du vill bevaka. Det finns flera verktyg som t ex Mention, Buffer, Iconosquare, Hubspot, Ahrefs, m fl som, utöver många andra funktioner, har stöd för omvärldsbevakning.

Oftast kan du styra om du vill ha notifieringar varje dag, vecka, månad eller när det väl händer något kring ditt sökord. Du kan därför upptäcka de som gör intrång på ditt varumärke, sprider rykten om dig eller liknande.

Varför ska jag registrera mitt varumärke?

  1. Ensamrätt.
    Du får ensamrätt att använda ditt varumärke, både till namn och logotyp, på de marknader och bransch som ditt varumärke finns registrerat.
  2. Högre värde
    Värdet på ditt varumärke ökar när du har ett registrerat varumärke som man kan investera i. Det höjer trovärdigheten inför dina kunder och ger investerare en anledning till att satsa på dig och ditt företag.
  3. Försäkring
    Du kan med säkerhet slå fast att du inte gör intrång på andra företags registrerade varumärken.

Känner du dig osäker på hur du ska varumärkesskydda ditt företag så finns det hjälp att få hos konsulter. Se över de olika alternativen för dig, om du ska ta en engångskostnad eller en annan lösning.

Exempel på bra varumärkesnamn

Det kan bara du eller dess företags kundgrupp/målgrupp uttala sig om. Företagsnamn som Apple, Coca Cola, Google, Vespa, m fl är exempel på lyckade sådana. Google har t o m fått oss att mynta ett verb, “att googla”. Apples logotyp är känd över hela världen och många säger “iPhone” istället för “smartphone” eller “mobiltelefon”. Coca Cola har fått hela industrier att benämna sina smaker som kolasmak och Vespa har gett namn till en typ av moped, även om alla s k Vespor inte är från företaget Vespa, så är det vad man kallar modellen.

Se alltså till att varumärkesskydda ditt nystartade företag för vem vet - du kanske sitter på nästa stora bolagsidé?

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil