Vad ska jag göra med min marknadsföring i en kris?

Vad ska jag göra med min marknadsföring i en kris?

Vad ska jag göra med min marknadsföring i en kris?

Vad ska jag göra med min marknadsföring i en kris?

Read time:
Lästid:
Read time:
Lukuaika:
Read time:
Læsetid:
Read time:
Leestijd:
Read time:
Leestijd:
5
mins
minuter
mins
minuuttia
mins
minutter
mins
minuten
mins
minuten
Vad ska jag göra med min marknadsföring i en kris?

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB

Kriser. De kommer och går i olika storlekar och omfattningar. Coronavirusets framfart har lett till att den globala ekonomin har vänts upp och ned. Börserna rasar och skenar efter presskonferenser och besked om att stänga eller öppna gränser. Det finns många frågor under kriser.

Hur ska en småföretagare tänka kring sin marknadsföring?

Det klassiska mantrat “det finns inget rätt eller fel” när det kommer till marknadsföring och kommunikation gäller inte riktigt längre. Nu kan man verkligen på gå minor om man har bokat en kampanj med fel tajming, svarar en kund på fel sätt i sociala medier eller lägger alldeles för stor budget på performance marketing, d v s det som ska skapa konverteringar.

Stänga av eller tona ned din “vanliga” marknadsföring

Även om du har bokat kampanjer eller bestämt dig för att köra en viss annons i t ex en tidning - ring för att avboka det. För det första för att det är viktigt att ta ett steg tillbaka och reflektera om det är det bästa för ditt företag just nu, för det andra för att undvika missar i budskap och röra upp en storm av negativa känslor hos de som ser din marknadsföring.

Verkar allt okej? Då kan du köra på igen!

Säg något!

Du kan inte bara sticka huvudet i sanden. Dina kunder förväntar sig något. Har du en fysisk plats som t ex en restaurang eller en butik räknar många med att du håller det rent, har frisk personal och agerar enligt rekommendationerna från myndigheterna. Var betryggande och personlig.

Gör inte en större grej av det än vad det redan är

Människan är ett flockdjur. Om min granne bunkrar toalettpapper, så kommer jag också att göra det. Lugn! Det kommer inte att ta slut på toalettpapper och även om det skulle göra det är det kanske inte hela världen?

Här är det viktigt att du inte profiterar på situationen. Att du inte gör en grej av det och börja sälja toalettpapper till överpris, vaska toalettpapper i något klipp i dina sociala kanaler eller liknande. Låt andra göra bort sig först…

Ta tid till att reflektera om tiden efter krisen

Hela upplägget med en kris är att den är tidsbestämd. Just nu vet ingen hur länge den här krisen kommer att hålla i sig, men det kommer att gå över. Därför kan det vara bra att ta sig tid till att fundera över hur det kommer att se ut när alltid är på banan igen. Vilka kampanjer bör jag köra? Finns det något annonsmaterial jag kan förbereda redan nu? Ska jag boka in deals med företag nu när man kan få rabatter?

Försök ta fram spåkulan och se in i framtiden och planera för att ditt företag ska kunna få ett försprång ur den här krisen.

Första vågen

I den första vågen kommer turism- och besöksnäringen att drabbas hårdast. Det betyder alla restauranger, hotell, flygbolag, tågbolag, taxiåkare, etc. Det minskade antalet resenär, semesterfirare och gäster kommer att ha stor påverkan på dessa bolags kassaflöden.

Andra vågen

I den andra vågen kommer antagligen att drabba detaljhandeln, som t ex klädesbutiker och e-handlare, hårdast. I tider av rädsla konsumerar vi mindre och det kommer att synas i köpcentrum och e-handlares Google Analyticskonton att det inte är så hett att handla just nu. För de som kanske har försäljning kan leveranser vara en dealbreaker. Det kinesiska halvåret som skedde under ungefär fyra veckor i mitten av januari till mitten av februari efterföljdes av fabriksnedstängningar och karantäner. Det kommer att drabba importen i Sverige. Vi kommer också att påverkas av transportbolag och speditörer som inte kan leverera på samma sätt när gränser stänger, färre avgångar för båtar och flyg, etc.

Tredje vågen

I den tredje vågen kommer vi antagligen att se en del problem för de som arbetar med fakturor. Byggfirmor, konsulter, B2B-försäljning, m fl kommer att märka att deras fakturor med 30, 60 och 90 dagars betalningsvillkor inte kommer att betalas. Då står de med utförda arbetet före krisen som de inte får betalt för och uteblivna arbeten under krisen och framför allt under den här peaken av nedstängningar och isolering.

Tips! Läs inlägget Hur gör du när en kund inte betalar?

Kundtjänsten på SJ

De flesta större bolagen kämpar just nu. Framför allt de som befinner sig i den första vågen, d v s turism- och besöksnäringen. Allt från restauranger och hotell till flygbolag och taxiåkare kämpar just nu med sina kassaflöden.

SJ, som är statligt ägt, har fått väldigt många frågor till sina sociala kanaler. Det hjälpte inte riktigt att en av medarbetarna svarade på ett lite okänsligt sätt.

Här har vi ett stort bolag med en hel avdelning som endast sköter sociala kanaler och det kan ändå gå snett. Se därför till att tänka till både en och tre gånger innan du publicerar något i dina sociala kanaler. Du kan inte bara radera och tro att det har försvunnit, för det är precis vad SJ gjorde. De raderade svaret, men det hade redan tagit skärmdumpar av kommentaren som blev till en artikel i Resumé.

Reitangruppen (Pressbyrån och 7-Eleven)

Pressbyrån och 7-Elevens ägare, Reitangruppen, gick ut med samma kampanj för båda sina varumärken. De bjuder alla inom vården på en gratis fika under Coronakrisen.

Freska

Freska är ett företag som erbjuder städtjänster. De har antagligen sett ett dropp i antalet avbokningar hos befintliga kunder. Nu gör de vad de kan för att lugna sina befintliga och potentiellt nya kunder.

Brödernas restaurang

En restaurangkedja i Stockholm vill hylla hjältarna inom sjukvården och ger 50% rabatt på notan för alla som arbetar inom vården. Det enda man behöver göra är att visa upp sitt e-tjänstkort.

View this post on Instagram

Brödernas ❤️ Sjukvården Nu vill vi hylla hjältarna i dessa tuffa Coronatider. Jobbar du inom vården får du just nu -50% på notan på ALLA våra restauranger. Visa ditt e-tjänstkort för att ta del av erbjudandet. #brödernas #burgers #pizza

A post shared by Brödernas (@restaurangbrodernas) on Mar 16, 2020 at 3:09am PDT

Lycka till med företaget!
/Teamet på Qred

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil