Vad kan jag göra om jag inte kan betala?


Alla kan råka ut för tillfälliga svackor i sin ekonomi. Är det så att du har stående skulder eller fakturor som ska betalas, så kan det snabbt leda till inkassoåtgärder mot dig och ditt företag. I värsta fall kan det leda till Kronofogden och konkurs. Därför bör du följa de här nio tipsen för att undvika att det värsta händer…
1. Kontakta din långivare
Har du lån, privat eller på företaget, så bör du alltid kontakta din långivare om du inte kan betala. Då kan du säkert lägga om din betalningsplan för att lösa amorteringar, räntor och avgifter. Nio gånger av tio kommer din långivare att kunna hjälpa dig med en plan, om du bara håller kontakten och svarar på korrespondens. Att stoppa huvudet i sanden kommer inte att gynna dig.
2. Se över dina fasta kostnader
Sitter du på höga kostnader som lokal, bil, abonnemang eller annat? Kolla då om du kan göra förändringar som kan få dina kostnader att bli lägre. Förhandla med din hyresvärd och se efter om du kan hitta billigare lösningar för dig och ditt företag. Kanske t o m en tillfällig lösning för att sen återgå till den normala uppgörelsen?
3. Kapa onödiga utgifter
Sluta äta ute, köpa kläder, utrustning, gå på bio och annat. Hitta alternativ till det du vill göra och investera inte i nya saker just nu.
4. Sälj saker du inte behöver
Finns det saker privat eller i företaget som du inte riktigt behöver? Sälj det via de sajter och appar som finns för just det ändamålet.
5. Se över dina egna fordringar
Har du skickat fakturor till kunder som de inte har betalt än? Testa att kontakta dem och se om ni kan göra någon lösning som kan vara fördelaktig för båda parter. Är det kunder som är sena med betalningar bör du ta till fler åtgärder. I artikeln nedan får du 5 tips för att få betalt.
Tips! Läs artikeln Vad gör jag om en kund inte betalar?
6. Sök upp nya kunder
Luta dig inte tillbaka och vänta på att du ska få affärer. Sök upp kunder eller gäster för att få igång din verksamhet. Håll i eventkvällar, kör demos, bjud på gratisprover eller liknande. Leta efter nya sätt att få ut din produkt eller tjänst. Att lägga fler timmar på marknadsföring kan löna sig, framför allt på längre sikt.
7. Nätverka
Leta efter företag som kan hjälpa dig med dina affärer. Det kan t ex vara lokala förmågor på din ort som kan fungera som en partner, men tänk på att det ska gå åt bägge håll!
Hitta alltså samarbeten och partnerskap som kan ge dig affärer. Det kan handla om något så enkelt som att få lägga dina visitkort i deras butik, restaurang, kontor eller lokal. I artikeln som vi länkar till nedan hittar du 12 tips på hur du kan bli en bättre nätverkare.
Tips! Läs artikeln Bli en mästare på att nätverka som företagare!
8. Ta hjälp av familj och vänner
Prata om det. Du kommer att bli förvånad över hur mycket bra tips man kan få av personer som ser på ditt företag med fräscha ögon. Det första steget är att inte skämmas för att man befinner sig i en tillfällig svacka, det andra är att prata om det och det tredje är att agera. Hur snabbt du kan gå från steg ett till steg tre kommer att avgöra hur fort du kan ta dig ur den jobbiga situationen.
9. Behåll lugnet!
Stress kommer att bara fungera som en ond cirkel. Stress skapar mer stress. Många företagare lever med stress och det är vanligt med stressrelaterade sjukskrivningarna bland egenföretagare. Lär dig att hantera stress och känn efter innan det blir för mycket för dig.
Tips! Läs artikeln Så blir du mer stresstålig
Som du säkert märkt handlar de flesta av punkterna mer eller mindre om kommunikation. Våga kommunicera med långivare, kunder, kollegor, familj och vänner.
Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred