Vad innebär artificiell intelligens (AI) för småföretagare?

8/2/2023
3
minuter
En vit AI robot i ett rum som kollar frågande mot kameran

Andreas Andersson

Marketing Assistant
Qred
3
minuter

Artificiell intelligens är just nu ett väldigt hett ämne runt middagsborden runtom i världen. Det debatteras - kommer tekniken förstöra eller bidra till en bättre framtid? 

Det är omöjligt att veta exakt hur det kommer spela ut sig, men oavsett vad man tror så är en sak säker - utvecklingen sker i rasande takt och 2023 förväntas vara året då saker verkligen börjar förändras. Många är oroliga för att många jobb kommer försvinna och oron är förståerlig, men vad innebär AI för småföretagare egentligen? 

Vad är AI? 🤖

Vi börjar med en förenklad förklaring till vad Artificiell intelligens faktiskt är. AI kan kortfattat summeras som “tänkande” datorer. Det handlar om att datorer gör analys av data, för att hitta sammanband och mönster som sen gör att datorn själv kan göra resonemang. 

Maskininlärning är säkert du något du hört talas om du är intresserad av AI. Det är en gren av utvecklingen - en metod som används för att utveckla AI. Det handlar om att ett mjukvaruprogram matas med data för att lära sig logik, som den sen använder för att göra resonemang. Det kan handla om alla möjliga sorters data - exempelvis text, bilder eller hur användare beter sig på en hemsida. 

Youtube är ett exempel som använder maskininlärning! De använder en mängd av algoritmer för att förutspå dina intressen och kan på så sätt föreslå videos, som du självmant kanske inte skulle söka efter, eller ens visste att du hade ett intresse av.

Är AI slutet för småföretag?

Nja, mycket talar till att det kommer vara precis tvärtom! Utveckling kommer säkerligen göra det lättare att starta ett företag.

Datorer kommer kunna hjälpa dig lösa många av de krångliga, dyra och tidskrävande processerna som finns i dagsläget. Istället för att behöva anställa kundtjänst som svarar på frågor via telefon, självmant sköta bokföring, anlita jurister för avtal och liknande, så kommer du säkert inom en ganska snar framtid kunna betala en förhållandevis låg månadskostnad så en dator som löser problemen istället! 

När det kommer till kritan är det omöjligt att säga exakt vad som kommer hända för vilken bransch och när, det finns så mycket som kan påverka. Det är även viktigt att tänka på tidsspann när det kommer till vad som kommer ske inom utvecklingen av artificiell intelligens. Är det 1, 5, 20, 100 eller 500 år vi pratar om? Stora delar av kundtjänster kanske ersätts inom en snar framtid (vilket är väldigt positivt för många småföretag!), men det tar nog lång tid innan vi har ersatt snickare.

Så kan AI hjälpa småföretagare redan idag

Vill du ta hjälp, eller testa AI redan idag? Här är några gratisverktyg du kan testa dig på som småföretagare! Lek runt och se om du kan hitta något som kan hjälpa dig.

  • OpenAI - Få svar på frågor, hjälper dig skriva inlägg och mycket annat.
  • Images.AI - För olika typer av bilder (P.S - Ha lite tålamod efter du klickar på “Brew”, tar en stund innan du får fram bilden).
  • Logo.com - Ett enkelt och snabbt sätt att skapa en logo.

Förbered ditt småföretag för framtidens förändringar

Blir det billigare och lättare att starta företag, kommer förmodligen det förmodligen också betyda hårdare konkurrens. Därför är det som alltid, viktigt att förbereda sig! 

Det bästa sättet att förbereda sig är såklart att investera i företaget, så ni står på en så stadig fot som möjligt. Vi på Qred erbjuder företagslån, ett företagskort anpassad för småföretagare och factoring - lösningar som har hjälpt småföretagare över hela Sverige. Det är snabbt, enkelt, inte bindande och helt kostnadsfri att ansöka.

Lycka till med företagandet!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil