Vad granskar Skatteverket under 2018?

12/3/2018
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Varje år så har Skatteverket vissa områden som ska granskas hårdare än andra. Dessa insatser kallas för kontrollinsatser och är olika från år till år. År 2017 handlade det om avdragen för ROT, RUT och Internettransaktioner. I år finns det några nya punkter som kommer att hamna under Skatteverkets lupp. Både för företag och privatpersoner.

Svartjobb

En ständig utmaning för Skatteverket är den stora del svartjobb som utförs i flera branscher. Vissa är självklart mer utsatta än andra men typiska branscher är bygg-, restaurang-, frisör-, fordonsbranschen. På senare tid har kropps- och skönhetsbranschen stigit bland andelen svartjobb. Regeringen har flera åtgärder på gång för att hindra företagare och anställda att utföra svartjobb. Personalliggare är ett grepp som redan har införts i bygg-, restaurang-, frisör-, och tvätteribranschen. Nu kan fler branscher se fram emot detta krav. Skatteverket kommer alltså att göra oannonserade kontroller för att upptäcka fusk.

Under 2018 införs även månadsvis rapportering av skatter och avgifter på individnivå i företagen. Det kommer att leda till att Skatteverket får möjligheter att arbeta mer effektivt och fokuserat mot organiserat svartarbete.

Vad är en personalliggare?

En personalliggare är ett kontrollverktyg för Skatteverket och den ska innehålla uppgifter om den personal som deltar i verksamheten. Syftet är som sagt att motarbeta svartarbete och social dumpning. Förslaget är att de reglerna för de nya branscherna ska börja gälla från 1 juli 2018.

Vad är social dumpning?

Social dumpning innebär att man som arbetsgivare använder billigare arbetskraft än vad som vanligtvis finns i det geografiska område eller där företaget bedriver sin produktion och försäljning. Ett vanligt sätt är att ha produktionen i ett lågavlönat land och på så sätt spara pengar. I och med invandringen har det här blivit ett problem även för försäljningsdelen. Företagare och entreprenörer “anställer” personer som kanske till och med är papperslösa till låga löner. Inga försäkringar, sociala avgifter, arbetsgivaravgifter eller liknande betalas och företagaren sparar pengar.

Digital ekonomi

I takt med att samhället blir allt mer digitalt så blir även våra transaktioner det. De flesta är antagligen helt lagliga men kontrolluppgifter rapporteras inte in. 2018 blir även året då kryptovalutor kommer att granskas och Skatteverket spårar även olaglig aktivitet på de mer dolda delarna av Internet - Darknet.

Folkbokföringskontroll - Skenskrivningar för privatpersoner

Skenskrivning, eller “kontroll av bosättning”, som Skatteverket kommer att kalla sin insats är för att se till att personer inte skriver sig på felaktiga adresser. Det kan t ex handla om att få rätt till olika typer av bidrag som är relaterade till deklarationen. Både Polisen och Försäkringskassan har upptäckt fall där ett 50-tal personer har varit folkbokförda på samma adress. Det här är en insats som förväntas få ringar på vattnet för andra myndigheter. T ex för Polisen som kanske åker till fel lägenhet när de ska hämta en misstänkt eller liknande.

Personalliggare för fordonsserviceverksamhet

De företag som bedriver underhåll, reparationer och service av motordrivna fordon. Alla arbeten som gäller personbilar, lastbilar, bussar, motorcyklar och mopeder innefattas av reglerna. Exempel på sådana arbeten är reparationer, glas- och fönsterarbeten, lackering, tvätt, rekonditionering, däckbyte och service.

Personalliggare för kropps- och skönhetsvård

Verksamheter som omfattas av de nya reglerna är frisör och hårvård, ansikts- och kroppsbehandlingar. Dock inte sådant som utförs av hälso- och sjukvårdspersonal. Utan det gäller främst massage, tatuering, bastu och spaanläggningar, viss rådgivning, m.m.

Personalliggare för livsmedelsverksamhet

Omfattas partihandel med livsmedel, drycker och tobak. Förekommer det enklare bearbetning och nypaketering av produkter så ses även denna verksamhet som grossistverksamhet och omfattas av kraven. Däremot omfattas inte vidareförsäljning (bönder, fiskare, slaktare, livsmedelstillverkare) av kravet på personalliggare.

Andra nyheter

Regeringen vill också ändra att om andra än de som driver enskild firma (enskild näringsidkare) och dennes make/maka eller barn under 16 år är verksamma i verksamheten ska noteras i liggaren. Just nu behöver inte de noteras (gäller dock inte byggbranschen).

Som vi tidigare nämnde inleds även ett införande av månadsvis rapportering av skatter och avgifter på individnivå i företagen. Det gör det enklare för Skatteverket att arbeta mot organiserat svartarbete och social dumpning.

Viktiga datum

Som företagare finns det en uppsjö med viktiga datum att komma ihåg. Det kan bli kostsamt att t ex inte betala in skatten i tid. Skulle du få ett skuldsaldo så kommer det att försvåra din möjlighet att  t ex få ett lån till företaget. Kolla på Skatteverkets hemsida och läs vår tidigare artikel om viktiga datum för företagare.

Lycka till med ditt företagande!

//Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil