Vad granskar Skatteverket 2020?

2/3/2020
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Varje år finns det några områden som Skatteverket (SKV) granskar lite extra hårt. Tidigare år har byggbranschen ofta varit under Skatteverkets lupp. För tredje året i rad listar vi vad Skattmasen granskar extra hårt under året. Vad granskades extra hårt tidigare år?

I backspegeln:
Vad granskar Skatteverket 2018?
Vad granskar Skatteverket 2019?

Prioriterade kontroller år 2020

De prioriterade kontroller kallas även ibland för kontrollinsatser. I år är de prioriterade områdena bland annat städ-och transportbranschen, privata kostnader, förmåner och identitetsfusk. Syftet med kontrollerna och granskningarna är att minska antalet fel (medvetna och omedvetna) och fusk som har en direkt eller indirekt negativ påverkan på vårt samhälle.

Dessa granskas extra hårt av Skatteverket 2020:

  • Städbranschen
  • Transportbranschen
  • Privata kostnader och förmåner
  • Identitetsrelaterat fusk
  • Pengatvätt

Brott inom städ- och transportbranschen

De städföretag som städar stora företags- och offentliga lokaler kommer att vara fokus för Skatteverket. Granskningarna görs för att komma till bukt med svartarbete, illegal arbetskraft, falska fakturor och falska löneuppgifter. Svartarbete överlag kommer att vara fokus när det kommer till städ- och transportbranschen.

Tips! Läs mer om Bluffakturor

Privata kostnader och förmåner

Den vanligaste orsaken till höjd skatt för små- och mellanstora företag är fel gällande privata kostnader och oredovisade förmåner. Hela 39% av dessa företagen gör fel och felen kring dessa skatter uppskattas till ca 8 miljarder kronor - om året. Nu granskas därför företagsägda bilar och fastigheter med höga förmåns- och taxeringsvärden extra noga. Privata kostnader som resor, båtar och renoveringar får också prioriterade kontroller under 2020.

Tips! Läs om Redovisningsmissarna som kan stå dig dyrt

Identitetsrelaterat fusk

För att minska antalet felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet granskar Skatteverket fortsatt identitetsrelaterade brott. Allt från felaktig bokföring, falska anställningsintyg eller ID-fusk hamnar under Skatteverkets lupp. Här krävs det ett samordnat initiativ från flera myndigheter för att gå till botten med dessa fuskare och i många fall - organiserat kriminella personer. Exempel på en sådan samverkansmyndighet är Bolagsverket.  

Pengatvätt och internationell kontroll

Genom en ny lagstiftning år 2019 har Skatteverket fått fler verktyg för att utreda, kartlägga och bekämpa misstänkta transaktioner, beteenden och aktiviteter. Motverkandet av omfattande gränsöverskridande skatteplanering med räntor infördes under förra året för att begränsa ränteavdrag. Nu har tiden kommit för att se hur regelverket och lagstiftningen har efterlevts. Nu kan dessutom omfattande skatteplanering upptäckas tidigt tack vare den nya rapporteringsskyldigheten för rådgivare som införs under år 2020.

Viktiga datum

Som företagare gäller det inte bara att man är en bra ledare, säljare, marknadsförare eller lagerarbetare - man behöver ha koll på viktiga datum som rör verksamheten. Hitta viktiga datum för ditt företag på Skatteverkets hemsida.

Avdrag som småföretagare

Kontroller, skattefusk och revisioner i all ära - det är inte olagligt att göra avdrag. Det gäller bara att man har koll på lagar och regler. I blogginlägget nedan kan du läsa om roliga försök på avdrag som avslogs av Skatteverket. Vad sägs som en ägare av en skidsportbutik som reste till Karibien för fortbildning. Problemet? Det fanns varke skidbackar, leverantören eller butiker som rörde vintersport på ön…

Tips! Läs inläggen Avdrag för företagare och Avdrag som du inte vill missa!

RUT och ROT som företagare och privatperson

Se till att hålla koll på avdragen kring RUT och ROT både som företagare och privatperson. Det är för att slippa otrevliga överraskningar när Skatteverket knackar på…

Tips! Läs mer om RUT och ROT

Stöd till blivande företagare

Skatteverket har ett bra stöd för företagare, framför blivande sådana. Även Verksamt har bra innehåll och tips.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil