Vad granskar Skatteverket 2019?

16/4/2019
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

När Skatteverket förra årets specialgranskade branscher en del nya och gamla branscher ledde det till hundra miljoner i höjda skatter. Detta efter att ha hittat fel och fusk hos de företag man granskade. Till 2019 har man inlett samarbeten med sju andra myndigheter för att hitta fler fall av svartarbete, arbetsmiljöfusk, exploatering av arbetskraft och fusk vid gåvor och sponsring.

Byggbranschen står i skottgluggen

En återkommande stamgäst i listan av branscher som granskas särskilt tufft av Skatteverket är bygg-, måleri- och hantverkarbranschen. I och med de nya reglerna om månadsvis redovisning av löner och skatter på individnivå ska man kunna få extra bra resultat av de kommande granskningarna. Särskilt i kombination med de klassiska kontrollerna av personalliggare.

På Qred tror vi på Sveriges hantverkare. De är skickliga och sliter med långa betalningstider och höga omkostnader för material, bil, anställda, osv.

Tips! Läs artikeln Vi tror på Sveriges hantverkare!

Influencers zoomas in

Som influencer måste man ha koll på vilken bolagsform man har och om man rent av endast är privatperson. Som privatperson krävs A-skatt eller en SA-skatt (särskild A-skatt) och driver man aktiebolag behöver man ha F-skatt. Skatteverket har dock insett att det är unga och i vissa fall obildade personer som är influencers och har därför hållit flera seminarier, föreläsningar och utbildningar som riktar sig till både annonsörer och influencers.

De större influerarna har egna bolag och kanske t o m egna anställda. Det är inte dessa som Skatteverket vill granska, utan det är de mindre.

Läs mer på Skatteverkets sida om influencers.

Spelbolag synas i sömmarna

En tredje bransch som ska synas extra mycket under 2019 är spelbranschen. Misstänkta falska identiteter med en utökad kontroll av pass och ID-kort ska gås igenom. Det antal underrättelser till andra myndigheter, förutom Skatteverket alltså, om misstänkt ID-fusk fördubblades under 2018.

Spelskatten är ny för i år och de bolag som vänder sig till svenska spelare måste ha en licens och betala spelskatt. Privatpersoner som spelar spel hos bolag utan licens ska betala skatt för vinster.

Kryptovalutor fortsätter att ifrågasättas

Det man har sett från det att kryptovalutorna trädde in i den internationella handeln är att det är ett fenomen som kommer att öka. Förra året redovisade omkring 3000 personer i Sverige en omsättning på 2,5 miljarder kr i sina deklarationer. Men mörkertalet är stort. Man misstänker att det finns flera tiotusentals personer som inte gör rätt för sig i deklarationen. Det finns flera olika fel som görs, men de vanligaste är att det är helt oredovisat, saknas underlag vid handel, att det är näringsverksamhet och rena betalningar i kryptovalutor.

Man hoppas att det under 2019 kommer att komma in flera självrättelser till Skatteverket. En självrättelse får du göra för handel fem år tillbaka i tiden och man slipper då skattetillägg och man slipper eventuell skattebrottsanmälan.

Egenföretagare med bil

Vi har tidigare skrivit ett längre inlägg om vad du ska tänka på kring att vara företagare och ha bil. Läs mer kring beskattning och få tips om vad som är mest lönsamt för just dig och din situation. Allting är inte one-size-fits-all, utan det krävs att vara påläst och ha på fötterna om Skatteverket skulle knacka på dörren…

I slutändan handlar det om att vara påläst och göra rätt för sig

Som entreprenörer och företagare vet vi att det är en tung regelbörda för företag i Sverige. Därför är det viktigt att inte ta genvägar och försöker fuska, utan gör ditt bästa för att följa de regler och lagar som finns. Det kommer att gynna dig och ditt företag i längden!

Vad granskade Skatteverket under 2018?

Under 2018 var det i princip samma branscher och punkter som man granskade. Social dumpning, personalliggare för olika branscher och folkbokföringskontroller är något som man kommer att fortsätta att granska. Här kan du läsa mer om vad Skatteverket granskade under 2018.

Viktiga datum att hålla koll på som företagare

Att vara företagare ska vara enkelt. Tyvärr så är lagar och regler, bristande arbetskraft och finansiering tre områden som företagare kämpar med. Därför vill vi på Qred underlätta för dig genom att skriva om sådant som du kan tänkas vara intresserad om och att lista viktiga datum som du måste hålla koll på.

Viktiga datum för företagare 2019

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil