Vad betyder ordet “företagare” egentligen?

13/11/2020
2
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
2
minuter

En livsstil. Det är väl det närmaste vi kan komma en vinnare på Jeopardyfrågan: “Vad är företagare?”.

Vi har försökt slå våra kloka (nåja) huvuden ihop och komma fram till några saker som är signifikativt för företagare och entreprenörer. Enjoy!

Du har många bollar i luften


Du är stresstålig


Du är bra på siffror


Du är en grym säljare


Du vet hur man tar ett rum


Skämt åsido, vad betyder företagare och entreprenör egentligen?

En företagare är en person som är anställd av sig själv, som enskild näringsidkare eller som anställd i ett bolag som hen äger.

Det är alltså skillnad på många företagsledare som t ex en VD på ett stort bolag och Kalle Kula som äger och driver Kalle Kulas Måleri AB. VD:n på det stora bolaget är per definition inte företagare utan hen kan vara företagsledare. Det är en stor skillnad som skiljer dessa två åt och det är det personliga ansvar som följer med att vara företagare och ägare av ett bolag, som t ex Kalle Kula.

Ordet entreprenör

Är ett ord som vi har tagit från franskan och användes framför allt under medeltiden. På den tiden var det en benämning på befälhavaren över ett större eller mindre antal legosoldater.

Från 1980-talet genomgick ordet entreprenör en renässans och idag syftar det främst på den person som har grundat ett företag.

Ökat intresse för att bli företagare

I samband med Internets intåg blev det allt enklare och roligare att bli företagare. Mellan 2007-2010 startades ca 60 000 företag per år och efter 2010 och de efterföljande åren startades omkring 70 000 företag per år i Sverige. Sedan 2017 har antalet nystartade företag börjat gå ned något till runt 65 000 nya företag per år. Läs och se mer i diagrammet hos Ekonomifakta.

Qred främjar småföretagande

På Qred har vi passerat vår 5-årsdag och ångar på ut i Europa på jakt efter att få hjälpa fler småföretagare att växa med rätt typ av finansiering. Vi startade i Sverige och har vårt säte i Stockholm. Under dessa år har vi lyckats hjälpa tiotusentals småföretagare att skapa tillväxt i sina företag. Det har vi lyckats med genom att erbjuda en snabb, trygg och enkelt finansiering. Bli ett av dessa företag!

✔️ Ingen startavgift

✔️ Ingen bindningstid

✔️ Inga dolda avgifter

  1. Ansökan tar 1 minut
  2. Besked inom 1 timme
  3. Pengarna utbetalas samma dag

Våra telefontider är måndag till fredag mellan 07:00-17:30. Du kan när som helst göra en ansökan digital på vår hemsida. Välkommen in med din ansökan!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil