Vad är social selling?

7/8/2018
6
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
6
minuter

Social selling är ett begrepp som ofta förknippas med content marketing (innehållsmarknadsföring), social marketing och inbound marketing. Social selling är när en säljare använder sig av sociala medier och andra verktyg för att kommunicera och interagera med potentiella kunder. Lägg ordet interagera på minnet, för det är ett nyckelord inom social selling.

Hur lyckas jag med social selling?

För att lyckas med social selling måste du vara påläst, ha en strategi och vara 100% dedikerad till att fullfölja den, även om det går trögt i början. Men tänk inte på sociala medier som något människor inte använder flitigt eller dagligen. Statistik visar att personer kollar sina sociala medier ca 17 ggr/dag, där användandet är som störst hos personer mellan 25-54 år. D v s, oftast den största målgruppen ett företag kan ha. Dessutom vet man att människor använder sin mobil ca 4-5 timmar/dag, vilket gör den mobilanpassade hemsidan till ett självklart fokusområde för dig och ditt företag. Tänk på beteendet, ska du nå människor i sociala kanaler så lär de använda mobilen. Då lär de söka eller klicka sig till din hemsida på samma enhet, mobilen.

5 steg för att komma igång med social selling

1. Konton och profiler

Du behöver dels se över och optimera ditt varumärkes (företagets) sociala mediekonton. Är det rätt bilder i bra upplösning? Funkar länkarna? Är informationen och öppettiderna rätt? Se till att “moderkontona” är optimerade och att dina anställda följer dessa.

Nästa steg är att göra detsamma med dina och dina säljares/anställdas konton. Ta bra bilder som förmedlar seriositet och positivism.

2. Omvärldsbevakning

Kan låta stort och som att det inte rör dig och din (lilla?) verksamhet, men det kan inte vara mer fel! Nedvärdera inte dig själv, din verksamhet och dess betydelse.

Uppmuntra teamet att följa befintliga och potentiella kunders konton och profiler. Det finns dessutom en ofantligt stor mängd grupper och forum som man kan gå med i. Följ de som rör er bransch och se till att läsa eventuella regler noggrant innan ni börjar kommentera eller skapa inlägg.

Det finns en rad olika verktyg som är bra för att hålla koll, både på omvärlden och på konkurrenter. Här listar vi några som vi tycker är bra:

Google Alerts
I Google Alerts kan du lägga till olika söktermer som du vill bevaka. Som t ex din bransch eller en konkurrents namn/varumärke. Du får sedan ett mail så fort den termen nämns. Lägg även till ditt eget varumärke och personnamn för att ha koll om det skrivs något positivt eller negativt om dig.

LinkedIn Sales Navigator
Med LinkedIn Sales Navigator  kan du bevaka företag och anställdas delningar. Du kan göra viss bevakning i gratisversionen, men för att verkligen skala upp bör du fundera över att investera i Sales Navigator.

Signal Signal
Har ni lite större kostym och vill investera i en riktigt bra omvärldsbevakare så finns Signal Signal. Med deras verktyg kan du söka igenom allt som sägs (talmedia) i Youtube, podcasts, radio och TV. Du kan använda verktyget till flera saker. Som t ex att identifiera influencers som verkar ha intresse i era produkter eller varumärke. Men även det mest uppenbara, ha stenkoll på vad som sägs och hantera sin PR (public relations) på bästa sätt.

3. Content marketing (innehållsmarknadsföring)

Att bara kommentera och “tycka till” i olika kanaler utan att ha stöd eller kunna vägleda personer till er hemsida, är helt värdelöst. Därför bör ni satsa på att ha en välfylld och matnyttig blogg med innehåll som guider, infographics, filmer, bilder och annat som kan vara till värde för kunden.

Snabba tips till lyckad content marketing

  1. Analysera vilka problem och lösningar eller ämnen som kan intressera dina kunder. Det är dessa du ska dela med dig i din social selling. Är du en butik som säljer skor kan inlägg om skovård vara intressant. Ett gym kan skriva om effekterna av träning. En ledarskapskonsult kan skriva om ledarskap, personlig utveckling eller liknande. Bara du sitter och funderar i några minuter så lär du hitta några ämnen att skriva om som är relevant för just din bransch.
  2. Gör en sökordsanalys. Se vad människor söker efter, i relation till din bransch. Det finns en uppsjö av verktyg som kan hjälpa dig med det. Keyword planner, keyword.io, Übersuggest och Ahrefs är exempel på sådana verktyg. Sedan bygger du rubriker och innehåll efter dessa förslag.
  3. Uppdatera regelbundet. Du kan inte trycka ut några få inlägg, dela dessa och sedan vara nöjd. Content marketing handlar om att uppdatera regelbundet, använda sig av aktuella ämnen och hjälpa besökaren eller kunden. Känns det övermäktigt med att blogga kan du alltid bjuda in andra till bloggen. Andra personer på företaget eller gästbloggare från partners eller andra företag kan hjälpa dig med innehåll. Varje individuell säljare behöver inte (men det skadar inte) ha sin egen blogg, men se till att denne har påverkan och kan ge feedback på den blogg som ni använder er av.

4. Kontakt

Undersökningar visar att ca en fjärdedel av de flestas arbetsdag går åt till att läsa och svara på mail. Ska du då skicka ett mail som beskriver din produkt eller tjänst, så lär du inte vara ensam. Ta därför kontakt i sociala kanaler istället. Beteendet kring sociala medier är som så att man tenderar att vara inne i sociala medier på morgonen och på seneftermiddagen eller kvällen. Det hör ofta ihop med pendlingen till och från jobbet. Andra tillfällen där man kollar sina sociala medier är när man har tråkigt eller tar en paus från jobbet. Det är då du har ditt fönster! Din chans att ta kontakt och intressera mottagaren. Det kan därför vara bra att tänka på när på dygnet eller vilken dag i veckan som du tar kontakt.

Snabba tips för att lyckas ta kontakt

  1. Dela ditt innehåll. Var försiktig med att tagga/länka andra personer eller företag, men gör det i de fall som du tror att det lämpar sig.
  2. Gilla och kommentera. Gör en lista i excel eller annat verktyg med kontakter. Sedan bockar du av en efter en, där du gillar och/eller kommenterar deras konton, inlägg, bilder eller filmer. Läs mer om hur du kan bli mer effektiv med verktyg i artikeln Öka produktiviteten hos dig och dina anställda - 15 tips!
  3. Lägg till. Kontakter på LinkedIn eller följ på Facebook, Instagram och Twitter. Du måste investera tid och hålla koll på deras flöden för att få en förståelse över hur du ska hantera just den här kontakten.

5. Utbilda de anställda (och dig själv)

Om social selling är något du och ditt företag vill satsa på som strategi, så bör du investera i en kurs, föreläsningar eller workshop för att lära er mer om det här nya sättet att sälja. Dåligt utförd social selling kan ofta komma tillbaka som en boomerang och ha en negativ effekt för er lönsamhet och PR.

Hur gör jag dålig social selling?

Du försöker vara för säljande, för mycket “Always be closing”. Det är inte andemeningen med social selling. Fokus är inte på försäljning, även om det är precis det du gör. Låt det inte stanna vid att du bara bombarderar ut innehåll eller kommenterar inlägg på LinkedIn, det är inte social selling!

Nu har du fått en bättre insikt av hur du kan sälja mer med social selling. Har du fler tips? Tveka inte att maila oss eller kommentera inlägget i sociala medier. Lycka till med företagandet och försäljningen!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil