Vad är SEO?

13/4/2017
5
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

Sökmotoroptimering eller SEO som det också kallas betyder Search Engine Optimization. SEO  är ett relativt gammalt begrepp inom den digitala världen som många anser vara det bästa sättet att marknadsföra sig på internet. Det är olika algoritmer som avgör hur din webbplats kommer att prestera i sökresultatet. Dessa förändras och utvecklas hela tiden.

Varför SEO?

Förra året gjordes det ca 50 miljonersökningar varje dag på Google. I Sverige använder ca 95% av alla svenskar Google som sin primära sökomotor. Kan du då tänka dig om dina webbplats inte syns på Google? Det är ungefär som att gömma din fysiska butik på någon bakgata i din stad där ingen passerar. Det hade du väl aldrig kunnat tänka dig att göra? Tillsammans med Adwords, köpta annonser, kan du bli riktigt slagkraftig som företagare. Fundera på hur kundens köpresa ser ut och vad man söker efter i respektive steg. Sen gör du landningssidor och optimera därefter!

qred företagslån seo sökresultat på google

Vad gör en sökmotor?

En sökmotor listar resultat med innehåll som den anser vara mest relevant efter vad du sökt efter. Resultatet i SERP:en (Search Engine Result Page) rangordnas i hierkisk ordning efter vad den anser vara bäst, näst bäst, tredje bäst, osv. Sådant som är viktigt för sökmotorn är:

  • Sökord - Finns besökarens sökord på din webbplats?
  • Titlar och rubriker - Finns sökordet i titlar och rubriker på din webbplats? En titel eller rubrik berättar för sökmotorn, och i förlängningen, användaren, vad din sida handlar om. Så har du en e-handel med skor och kepsar. Se då till att optimera dina titlar och rubriker därefter och skapa olika landningssidor för olika kategorier och produkter.
  • Domännamn - Ja, till och med här kan det vara bra att tänka till. Har du en webbplats som säljer kaffe kan det vara dumt att ha URL:n (Uniform Resource Locator eller webbadress) www.tekungen.se. Ett bättre domännamn hade varit www.kaffekungen.se
  • Laddningstider - Google går mer och mer mot att ge besökaren en sådan bra användarupplevelse (UX) som möjligt och då blir laddningstider allt mer viktigt. Se till att inte ha massor mer Javascript och Flash då det både laddar långsammare och gör det svårare för sökmotorn att läsa av sidan då robots endast kan läsa av html*.
  • Länkar - Det här är, även om Google inte riktigt vill erkänna det, den viktigaste rankingfaktorn. Att ha interna länkar på din webbplats som leder besökaren vidare på din webbplats ökar användarupplevelsen. Externa länkar som går från din webbplats till andras webbplatser är också något som premieras. Men det är backlinks, d v s länkar från andra webbplatser till din webbplats, som slår högst. Men var försiktig med hur du länkar. Det kan både upplevas som spammigt av besökaren och straffas av Google.
  • Bildfiler och bildtexter - Det är alltid trevligt med bilder på en hemsida. Men kan sökmotorns ögon se vad som är på bilden? Nej, där är vi inte riktigt än. Så hur ska vi lösa det? Jo, vi ska döpa bilder till något relevant och sedan skriva en beskrivning för vad bilder består av. Först då kan sökomotorn läsa av bilden.
  • Off site - Mycket av arbetet i SEO gör du på webbplatsen (on site) men mycket sker även utanför webbplatsen (off site). Sådant som är bra i arbetet off site är sociala medier, allmän PR, nyhetstjänster och att bli omnämnd i någon relevant blogg.
  • Content / Innehåll - Google älskar innehåll. "Content is king" brukar man säga. Förr var länkar den största faktorn man jobbade med, nu är det innehåll. När du sätter dig ned och ska göra en ny landningssida eller ett blogginlägg så tänk på att, förutom optimera rubriker m.m, skriva minst 300 ord.
  • Duplicerat innehåll - Har du en e-handel som säljer samma typ av produkt som tio- eller kanske t o m hundratals andra återförsäljare? Då måste du tänka på att inte använda samma produktbeskrivning som alla andra. Sökmotorer straffar nämligen webbplatser med duplicerat innehåll. D v s de som kört copy+paste på innehåll. Det är precis som i skolan, kopiera ingens arbete rakt av utan skriv på ditt eget sätt. Det blir bättre för besökaren också och det är väl det du vill?

Det finns mängder av andra faktorer och parametrar som man måste ta hänsyn till när man arbetar med SEO och det roligaste är att det slutar aldrig att förändras och utvecklas. Google ändrar alltid lite på spelreglerna och då gäller det att hålla örat mot marken och hänga på. Känner du att du har koll på det här kan du absolut göra mycket själv men annars finns det en uppsjö av olika byråer och konsulter som kan hjälpa dig med att få dina webbplats att prestera bättre när dina kunder söker. För tänk om de egentligen söker efter en konkurrent men landar på din webbplats istället tack vare bra SEO?

Vi på qred företagslån vill att våra kunder ska lyckas med sina företag. Företagslån från 10.000 SEK till 250.000 SEK utan UC. Vi hjälper dig som företagare när banken säger nej. Mer info finns bl a i säkerhet och allmänna villkor.

* Javascript, Flash och html är olika kodspråk. Sökmotorer kan endast läsa html så håll dig till det i högsta möjliga mån.

Disclaimer: Det här qreds och flera andras delade syn på SEO. Man brukar säga att det inte finns några rätt eller fel när det kommer till SEO med tanke på att det är något dynamiskt och levande. Har du frågor eller funderingar angående innehållet är du välkommen att kontakta oss på christian.billing@qred.com

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil