Vad är sensory marketing?

20/7/2018
5
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

Åh, nej! Inte fler engelska uttryck att hålla reda på! Men vara bara lugn, det är inte så svårt som det låter. Sensory marketing är egentligen bara ett uttryck för att beskriva marknadsföring som tilltalar ett eller flera av dina sinnen. Att tilltala ett eller flera av dina sinnen ska i sin tur väcka känslor hos dig.

Våra 5 sinnen

Synen fungerar som en kamera där pupillen styr den mängd ljus som ska släppas in i ögat och linsen fokuserar bilden. Näthinnan innehåller över 100 miljoner receptorer som är ljuskänsliga. Den innehåller även 6 miljoner receptorer som uppfattar rött, blått och grönt som tillsammans bildar de färger som vi ser. Mycket marknadsföring är visuell. Annonser, videoklipp, bilder, text och annat är gjort för att vara visuellt tilltalande.

Utmaningen idag är att det finns så otroligt mycket att se på. Tänk bara på ditt eget beteende i t ex TV-soffan. Så fort det blir reklam i filmen, programmet eller matchen så tar du upp nästa skärm - mobiltelefonen.

Lukten har nerver som går direkt till ett primitivt område i hjärnan (limbiska systemet). Det rör basala känslor som rädsla, hunger, sexualdrift och minnet att göra. Du har säkert varit med om dofter eller lukter som får dig att minnas specifika saker i ditt liv. Ofta kopplade till barndomen eller andra starka perioder i sitt liv, som t ex en semester eller plats.

Hörseln och intryck uppstår när flimmerhår omsätter tryckvågor i luften till ljud. Hörseln har på senare år fått motta mer intryck från marknadsföring i form av ljud till filmannonser, videoklipp i sociala medier och inte minst podcaster.

Smaken innehåller, likt synen, receptorer som reagerar på molekyler i maten. Smaksinnet arbetar mycket med luktsinnet för att avgöra om vi tycker om en smak eller inte, för i själva verket är inte smaksinnet så bra på att avgöra smaker.

Känseln är det sinne som skickar information till hjärnan vid kontakt, smärta eller skillnader i temperatur.

Exempel på sensory marketing

Att marknadsföra och sälja med sensory marketing är ett relativt oprövat grepp. Framför allt när det kommer till de lite mer udda sinnena som inte rör det rent visuella, d v s synens ansvarsområde. Här listar vi några av de exempel som vi har kommit över. Enjoy!

Kanelbullens kraft
En klassiker är ju det som Pressbyrån, 7-Eleven, caféer och konditorier sysslar med - dofter. Visst blir det mer lockande att köpa sig en fika när man känner doften av kanelbullar när man promenerar förbi? Detsamma gäller egentligen doften av kaffe eller annat som rör fika och mat. En del använder samma taktik med kaffe och kanelbullar på t ex lägenhetsvisningar för att skapa en varm och gästvänlig känsla för besökarna, precis som att doftljus i sovrum och badrum kan väcka vissa känslor under visningen.

Apples framgångsrecept
Apples taktik när det kommer till utformningen av deras produkter, och framför allt deras butiker, är att visa hur “rent” (eng cleant) det de gör är. Stora lokaler med högt i tak och bra ljusförhållanden är Apples melodi. Som besökare eller kund ska man inte känna sig trängd. Då spenderar man antagligen längre tid i lokalen…

Tropisk musik i fruktavdelningen
Faktum är att tester visat att tropisk eller exotisk musik i fruktavdelningen gav ökad försäljning. Roliga uppläggningar och smakprov tillsammans med tropisk inredning, snarare än den tråkiga industrikänslan, och musiken fick butiker att få fler kunder.

Singapore Airlines
Flygbolaget Singapore Airlines använde sig av en viss doft och blandade i den i allt från kabinen och de varma handdukar till besättningens kläder och parfym.

Torrt som en öken i baren
Det sägs att barer sprutade ut syre för att göra luften torr och därmed gästerna mer torra i munnen. Enligt myten ledde den ökade ölförsäljningen till att ägaren av baren sålde slut på sin öl första helgen. Historien förtäljer däremot inte i vilket skick gästerna var i…

Mörkt som i en grotta, musik som på en nattklubb och parfym som i en gymnasieskola
Klädes- och modebutikerna Hollister och Abercrombie & Fitch har länge haft en speciell miljö i sina butiker. Mörka lokaler med hög musik, mycket parfym och personal som ser ut som modeller har varit deras melodi. I Hollisters butiker fick du dessutom öva på din engelska då de som jobbade där pratade engelska. I deras fall kan man snarare prata om sensory branding då hela deras varumärke associeras med dessa kontroversiella metoder.

Klassikern: Smak- eller doftprovet
En klassisk typ av sensory marketing är att få smaka på något i en affär. Det kan vara allt från kampanjen på ost till hela rätter som någon person lagar på plats. En annan variant är doftstickorna i smink- och parfymbutiker där man får spruta på en doftsticka och sedan avgöra om man gillar den parfymen eller inte.

Sensory marketing och gerillamarknadsföring

Gerillamarknadsföring och sensory marketing är typer av marknadsföring som ofta går hand i hand. Vi har skrivit ett inlägg där du kan läsa mer om gerillamarknadsföring.

Hur kan du och ditt företag använda sensory marketing?

För vissa är det ju såklart svårare än för andra. Har du inte en fysisk lokal, butik, restaurang eller träffar dina kunder blir det lite lurigare. Fundera lite på din produkt eller tjänst och ta inspiration från de exempel som vi har listat ovan. Smakprov och doftprov i all ära, men det mesta handlar om det visuella, d v s det vi ser. Lägg kraft för att få din hemsida, bilder, filmer och lokal att vara visuellt attraktiv. Det kommer att räcka långt!

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Fakta och inspiration:
HBR.org

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil