Unga företagare i flip-flop räddar ekonomin

20/8/2015
2
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
2
minuter

"Flat White" bolag håller på att omdefiniera Brittisk ekonomi enligt SvD, Hipsters ger den brittiska ekonomin draghjälp.

Det som kännetecknar Flat White företagsmiljön är den avslappnade stilen många har till jobbet där de väljer att arbeta varstans det passar dem och bära valfria klädsel. Många väljer att arbeta på caféer eller delade kontor och även att dela bostad.  Det skrevs att bara mellan 2012-2014 grundades över 30 000 företag i endast en stadsdel i London.

Arbetsmiljö och metoder

Som Jean-Marie Lacoste beskriver i SvD: “Många företag jobbar med agila metoder. De är flexibla och dynamiska, det gör den här branschen effektiv och det tror jag kan inspirera andra sektorer.” Det bildas på så sätt ett koncentrerat kluster av företagare i ett och samma område.  Stockholm tycks vara en Silicon Valley Lite, med bland annat större företag som Spotify, Skype och Klarna, med flera inom fintech, biotech, design och produktion.

I Storbritannien och i Sverige väljer allt fler att arbeta som frilansare eller att starta eget. Internet har gjort det enklare att starta företag och gett egenföretagare fler möjligheter än förut.  I Sverige har man delvis underlättat processen för att starta eget med verksamt.se och infört lägre kapitalbehov för nystartade bolag.

Finansiering

Något annat som också sammankopplas dessa bolag är ett modernt tänk gällande företagsfinansiering.  Givet att de flesta bolag är små startups utan tung produktion finns det väldigt lite säkerhet inom företaget. Därmed har de flesta småföretag i Sverige svårt att låna pengar från banken eller från andra traditionella aktörer.  Men i Storbritannien finns bolag som har kommit långt med så kallad innovative lending.  Det är en form av företagsfinansiering som underlättar för dagens småföretag att få lån.  Det som skiljer dessa lån mest från traditionella lån är snabbhet och tydlighet. Oftast får småföretagen besked om lån inom några minuter och pengar inom ett par dagar.

I Sverige finns numera liknande bolag, så som qred.se och svenskaföretagslån.se, som lyckats skapa en position i marknaden för företagsfinansiering där företagsägarna kan låna upp till 250 000 kr.  Dessa två innovativa finansbolag och andra är med och bidrar till utvecklingen av Sveriges småföretag.

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil