Undvik utrustningsfällan när du filmar med mobilen


Det är lätt att tro att du behöver mängder med dyr, så kallad nödvändig utrustning när du ska börja boosta din kommunikation med video. En gång i tiden så var det faktiskt så. Men idag kan du producera filmer till din webb och sociala medier med din mobil.
Det absolut bästa med att filma med mobilen är att det är enkelt, smidigt och att du alltid har den med dig. Dessutom är det billigt. Men det finns en hel teknikindustri som har alla "oumbärliga" tillbehör.
Jag kan redan nu sammanfatta hela det här blogginlägget i en mening. Istället för att spendera massa pengar och tid på att köpa teknik tycker jag att du lägga den tiden till att öva på att filma och redigera med det du har.
Allt du behöver för att filma med telefonen
Kamera
Det finns massor av avancerade kamera-appar i appstore. Men den inbyggda kamera-appen i mobilen fungerar otroligt bra, speciellt om du lär dig att använda den fullt ut. En av de vanligaste kommentarerna jag får på min onlinekurs: Filma med mobilen – 5 steg till proffsigare filmer är: ”Jag visste inte att det var så lätt att få det så bra.” Din tittare ser bara ditt resultat, inte vilken kamera du har använt.
Om du känner att du ändå behöver mer avancerade inställningar i kameran än vad den inbyggda appen har att erbjuda så rekommenderar jag MoviePro till iPhone och OpenCamera för dig med Androidtelefon. Den populära appen FilmicPro till iPhone är förstås också bra. Men jag upplever att du får mer för pengarna med den lite billigare MoviePro. Det kommer nya appar, inte minst till video, hela tiden. Nästa vecka kanske jag skulle rekommendera någon annan. Men just de här lite mer avancerade kameraapparna har hållit sin ställning länge nu och jag har inte sett något som tyder på att deras position som nr 1 ska hotas varken till iPhone eller Androidtelefoner.
Ljud
Det är lätt att hamna i att bara tänka på bilden när man ska jobba med video. Men ljudet är minst lika viktig! Vi står ut relativt länge med lite sämre bild samtidigt som vi är otroligt snabba på att klicka bort en film om ljudet är dåligt. Det här är för att ljudspåret i en video kommunicerar mycket mer direkt med våra känslor. Vi blir helt enkelt irriterade om det som sägs är svårt att höra eller om ljudet drunknar i blåsten eller i andra störande ljud.
Så många gånger behöver du en extern mikrofon. Røde har flera olika mikrofoner till bra pris som passar till smartphones. Røde Smartlav+ är min personliga favorit. Bra mikrofon med bra prislapp.
Men har du ingen mikrofon och vill börja filma redan nu så fungerar faktiskt originalhörlurarna till din telefon riktigt bra. Nackdelen är att sladden är lite kort. Men det funkar! Jag har spelat in många korta videos till sociala medier med hörlurarna som mikrofon, framförallt till t ex Instastories. Å det är ju inte så konstigt att det fungerar. Mobiltillverkarna har lagt ner mycket arbete på att få så bra hörbarhet som möjligt när du pratar i telefon. Så den här mikrofonen är ju som bäst på de frekvenser vårt tal ligger.
Många gånger är det dessutom bra att ha ett par extra hörlurar när du spelar in intervjuer t ex så att du själv hör att ljudet blir bra redan på inspelningsplatsen. Nu finns det ju dessvärre bara en ljudingång på telefonen. Så för att kunna koppla in 2 hörlurar, eller 1 par hörlurar och en mikrofon, i telefonen behöver du en adapter som ger dig dubbla minitele-ingångar. Det finns mängder av olika adaptrar beroende på om du har lightning ingång eller minitele-ingång på din telefon. Både Røde och Apple har bra alternativ här.
Stativ
Beroende på vad du ska filma så kan du ha mycket hjälp av ett stativ, även om du kan hålla telefonen relativt stadigt, så går det inte att jämföra med att filma med hjälp av ett stativ. Men tänk litet när du väljer stativ. Tänk gärna på att det inte ska ta för stor plats i väskan. Har du ett sedan innan kan du köpa till en liten hållare till din telefon som du kan skruva fast på nästan alla stativ på marknaden.
Mer än så här behövs faktiskt inte. Jo förresten; En putsduk – en sån du torkar av solglasögonen med - är toppen att ha i fickan för att torka bort kladdiga fingeravtryck och skräp på kameralinsen med.
Tips! Läs inlägget 3 enkla tips som gör dina filmer ännu bättre
Bra appar för redigering i mobilen
När du kommer hem med allt ditt filmade material vill du ju kunna redigera ihop det till en riktigt bra video. Inte heller här behöver du investera några större summor eftersom du även kan redigera i din telefon. Det kan upplevas lite pilligt till en början men efter ett tag fungerar det faktiskt riktigt bra.
Till Androidtelefonen har jag inte hittat någon bra gratisapp. Där rekommenderar jag istället att du använder PowerDirector. En riktigt bra redigeringsapp där du även kan lägga texter på din film på ett bra sätt.
Till iPhonen följer i de flesta fall iMovie med telefonen. Och iMovie är en riktigt bra redigeringapp så länge du vill redigera filmer i liggande format. Dessvärre är textverktyget i iMovie i telefonen inte så mycket att hurra över, så om du väljer att redigera i iMovie och vill lägga texter på din film i telefonen är det bättre att använda textappen VONT till det.
Dessutom släppte Adobe en riktigt bra redigeringsapp i höstas (som även ska komma till Android under året) som heter Rush CC. Den ingår i adobesviten med program som Photoshop, Illustrator, Premiere Pro mfl om du har den. Det du redigerar i din telefon med Rush är överflyttbart till det mer avancerade proffsprogrammet Premiere Pro där du kan fortsätta din redigering. Men redan i appen kan du lägga texter, välja om du vill redigera i stående eller liggande format osv. Det är nog min favoritapp på iPhone just nu. Men så älskar jag att jobba med video!
Avslutningsvis vill jag säga; Kom ihåg att det inte är utrustningen du har som avgör hur bra din film blir. Det är vad du berättar och hur du filmar som påverkar tittarens upplevelse.
Kom ihåg: De bästa filmerna är de som blir gjorda!
/Helene


Stockholm Pixelhouse • TV, video för webben och utbildningar inom rörlig bild.
Helene Åberg är VD på Stockholm Pixelhouse, som arbetar med TV-produktioner för t ex SVT, TV4 och olika produktionsbolag. Allt ifrån samhällsprogram till underhållning och direktsänd opera. Stockholm Pixelhouse hjälper också företag och myndigheter att bygga upp ett kraftfulla kommunkationskoncept för webb-tv och videoproduktion samt hjälper självklart till att skapa
videoinnehåll för sociala kanaler. Helene har över 20 års erfarenhet av att jobba med TV och rörlig bild. Hon föreläser och utbildar hur du använder bilder och video i kommunikationen, som t ex onlinekursen Boosta din kommunikation med video • Filma som proffs med mobilen som ges 3-4ggr/ år.