Undvik redovisningsmissarna som kan stå dig dyrt!

15/10/2019
2
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
2
minuter

Du vill definitivt inte hamna i en kontroll av Skatteverket eller någon annan myndighet heller för den delen. Håll koll på vad som gäller för just din bolagsform och situation, gör redovisningen på ett korrekt sätt och lämna in dokument, rapporter och för inbetalningar i tid! Dessa tillsyns- och kontrollbesök av företag görs utan att de anmäler sig i förväg. Du är skyldig att överlämna de uppgifter som SKV kan tänkas vilja ha av dig. Exempel på sådana uppgifter eller åtgärder är:

  • Kundräkningar
  • Kontrollköp
  • Kvittokontroller
  • Inventering av kassan

Skatteverket kan ta ut en kontrollavgift om 12 500 kronor om du inte skulle uppfylla de skyldigheter som du har. Skulle en ny överträdelse äga rum inom ett (1) år är avgiften hela 25 000 kronor.

Var tydlig med vad som är privat och företaget

Om man väl har börjat göra avdrag eller hamna i gråzonen för vad som är till dig som privatperson och vad som är företagets verksamhet, så är man på hal is.

Det finns dock en del avdrag som du kan göra som företagare. Och nej, det är inte fusk att göra avdrag och planera för det som man faktiskt får göra. Det är när man börjar leta efter kryphål, undangömma saker eller gör andra skuggiga saker som man är fel ute. Tänk på att det är olika regler och avdrag beroende på vilken bolagsform du har.

Ingående och utgående moms

Se till att redovisa ingående och utgående moms på rätt sätt.

Tips! Läs artikeln Så fungerar moms!

Håll koll på vad Skatteverket granskar!

Varje år har Skatteverket (SKV) några fokusområden som de följer upp extra noggrannt. År 2019 låg dessa saker under luppen:

  • Månadsvis redovisning av löner och skatter på individnivå. I kombination med kontroll av personalliggare kommer bygg- och hantverksbranschen att synas.
  • Egenföretagare med bil.
  • Kryptovalutor.
  • Influencers.

Läs mer om dessa och fler områden som skatteverket granskar 2019.  

Slarva inte med datumen!

En stor miss skulle vara att missa de viktiga datumen för Skatteverket. Se till att ha koll på vilka datum som är viktiga för just dig och din bolagsform och verksamhet. Se mer i Vismas kalender för viktiga datum.

Missa inte årsredovisningen

Att missa att lämna in årsredovisningen är väl bland det mest graverande du kan göra, förutom att medvetet fiffla med bokföringen. Håll koll på din bokföring, gör verifikationerna på korrekt sätt och lämna i allting i tid. Då kan du sova gott om nätterna.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil