Trender inom detaljhandel

8/8/2019
5
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

Som med mycket annat går det även trender i handeln. I det här inlägget vill vi grotta ned oss i detaljhandeln och ta en titt i backspegeln, se över nuläget och blicka in i framtiden för att sia om hur beteenden och trender kan tänkas skifta. Häng med!

Hur ser det ut för detaljhandeln just nu?

Den digitala eran har i mångt och mycket tagit över marknader och företag, men också mänskliga beteenden. Vi förväntar oss allt kortare leveranstider och bättre kundupplevelser totalt sett. Med det följer en press på företagaren att möta upp de här nya trenderna. Man kan inte ligga på latsidan och skylla på att man är en småföretagare idag, utan man måste ligga i framkant och sticka ut för att kunna slåss med de stora jättarna.

I rapporten från Svensk Handel kan man läsa om hur läget är i Sverige och se siffror från 2018. Faktum är att hela 767 miljarder kronor utgjordes av detaljhandel, när man ser till hushållens totala konsumtion som var 1968 miljarder kronor. Då kan man kanske tycka att e-handelns 80 miljarder kronor inte var en särskilt stor del i det stora hela, men att handla online är på uppgång…

Mat, smink, kläder och andra förbrukningsprodukter

Det har under lång tid funnits flera företag som har erbjudit hemleverans av t ex matvaror. Idag har t o m ICA och Coop börjat med sin egen tjänst och tjänar bra pengar på det. Många handlar även apoteksvaror, smink och andra förbrukningsprodukter online idag, vilket bidrar till att den fysiska detaljhandeln minskar och att den digitala ökar.

Vilka har kommit längst och vilka har långt kvar i sin digitala resa?

Att köpa något online kan vara läskigt. Är det rätt storlek? Kommer jag att bli nöjd med den färgen? Och så vidare…

Ska du däremot köpa en fysisk produkt som inte kräver att man klämmer och känner på den, så är online perfekt! En bransch som har kommit långt på den fronten är bokhandeln. Där säljs hälften av alla sålda böcker på nätet. Modehandeln har tagit stora steg, mycket tack vare fri retur, snabba leveranser och att man kan skjuta upp sina betalningar med t ex Klarna. Det kommer däremot antagligen alltid att finnas ett behov för de fysiska butikerna när man väl vill prova något på plats eller kanske behöver något samma dag.

En bransch på uppgång är apoteksbranschen. Sedan privatiseringen har kedjorna utökat sina sortiment med mer skönhetsprodukter och andra kategorier. På så sätt har man gjort sig till mer än bara en butik för huvudvärkstabletter och receptbelagd medicin.

Total omsättning för varje bransch inom e-handel i Sverige

Som du kan se i tabellen, utgör försäljningen online för livsmedel en väldigt liten del i det stora hela. Däremot ser det helt annorlunda ut för hemelektronik och bokhandeln.

Något som är intressant är att 14 företag står för hälften av omsättningen i detaljhandeln. I topp hittar vi ICA, Coop, Axfood, Systembolaget, Apoteket AB och IKEA.

Het bostadsmarknad och inredningsgalna influencers

Att vi byter bostad allt oftare stämmer, framför allt i storstäderna. Dessutom har vi skapat en inredningshysteri tack vare Hemnet och influencers som mer än gärna visar upp sina hem och kan få sponsrade samarbeten med diverse varumärken. Faktum är att Hemnet har blivit en stor hub för de som söker inspiration för sin inredning, då bilder och filmer från visningar har blivit allt bättre.

Hur kommer det att se ut i framtiden?

Något som kan vara en fara för e-handlare, eller rättare sagt de klassiska fysiska butiker, är om de hoppar på det digitala tåget utan att ha en plan för de som inte vill eller kan handla online. Till den här gruppen kan vi inkludera äldre personer och de med någon form av handikapp. Att ha en hemsida som är anpassad för de som har svårt med färger, att läsa text, osv kommer att vara en hygienfaktor för att nå alla potentiella kunder.

Handla med rösten

Google Home, Amazon Alexa/Echo, Apple Siri. Idag kan man göra mycket bara genom att använda rösten. Den senaste satsningen, i lokala mått mätt, från ICA är att man kan lägga till saker i deras inköpslista med hjälp av rösten. Det är ännu ett bevis på att apparna kommer att få en renässans och få folk att börja använda fler och fler appar.

Dropshipping lär bli allt mer populärt

Att kapa mellanhänder och långa leveranstider har på senare tid fullkomligt exploderat. Att köpa en produkt som skickas direkt från tillverkarens fabrik till slutkonsumenten har fler fördelar:

  • Lägre pris för konsumenten
  • Mer miljövänliga transporter
  • Snabbare leveranser

Tips! Läs mer i artiklarna 15 nya trender och Trender på Internet

Ökad polarisering

När de stora blir större uppstår en efterfrågan av mindre varumärken som kan erbjuda ett mer nischat sortiment. Det är inte längre “cool” med märken, utan kläderna ska gärna vara fria från logotyper och märken. Samtidigt är vi mer illojala mot våra favoritbutiker än någonsin. Finns det en rabatt eller ett erbjudande någon annanstans är vi lika flyktiga som en flyttfågel på hösten.

Hur kan småföretagare hänga med i utvecklingen?

Nummer 1 är oftast att göra en analys av sin marknad. Kolla igenom målgruppen, konkurrenter och hur det ser ut i stort. Sedan kan man ta en titt på hur andra har gjort det. USA är ofta ett bra riktmärke för hur det kan komma att se ut i Europa och Sverige om något eller några år.

Att dropshipping och e-handel kommer att växa finns det inga tvivel om. Nu är frågan mer hur man ska paketera och utveckla sina produkter och tjänster. Ett hett tips är att hitta produkter och tjänster som man kan erbjuda som abonnemang. Då slipper både du och kunden sporadiska beställningar som kan ställa till det för båda. Vet man dessutom som företag att man ska skicka ut X antal produkter till Y kunder på Z datum kan man förbereda sig på ett helt annat sätt.

Lästips! Vill du läsa mer om detaljhandeln år 2025 kan du klicka dig in till Handelsrådet och läsa deras rapport.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil