Tips till alla frilansare!


Sugen på att börja frilansa? Helt förståeligt, det finns många fördelar! Du får en hel del frihet och möjligheten testa en affärsidé och själv bestämma över sina arbetstider.
Det kan trots det kännas som en djungel, främst när man börjar men i vissa fall även om man har jobbat ett tag. Vi på Qred vill såklart se dig lyckas, så här kan du läsa några av våra tips!
Vad är frilans?
För den som är ny till ämnet så är det först är det bra att förstå vad det innebär att jobba som frilansare! Kortfattat kan man säga att det arbetsmässigt betyder mer frihet, men också mer ansvar.
En frilansare jobbar självständigt. Du är inte anställd av någon annan, utan erbjuder dina tjänster på egen hand. Jämfört med ett vanligt jobb där du är anställd och får lön, så ansvarar du alltså istället själv för dina tider, hitta kunder, ta hand om fakturering, bokförint etc.
Tips! Behöver du finansiering (kanske till marknadsföring, programvaror eller en bil) så föreslår jag att du kikar på våra företagslån. Vi har även ett företagskort som gör det enklare och fördelaktigare att göra inköp till ditt företag.
Hur börjar jag?
Okej så då har vi koll på vad frilans är, nu kikar vi på hur du faktiskt börjar. Förslagsvis börjar du först med att sätta upp en plan! När du gör planen bör du tänker över:
- Vad?
Det här är såklart uppenbart, men det är det viktigt att tänka på vad du faktiskt ska hålla på med och tänka på hur du kan göra det bättre än andra. Fokusera på det du är duktig på, tanken är att du ska erbjuda din expertis!
- Hur?
Ja, hur ska du erbjuda dina tjänster? Det beror såklart helt på den första frågan (vad du gör), men det är oavsett vad bra att ha en tydlig plan för hur du ska få in kunder, arbetsrutiner och liknande innan du sätter igång.
- Framtiden!
Det är även bra att ha en plan för framtiden. Planera först hur du ska börja, men glöm inte tänka över hur länge ska du hålla på, hur du ska utvärdera ditt arbete och hur du kan utveckla din verksamhet.
Hur blir jag en bra frilansare?
Hitta en nisch
Tanken är som sagt att du ska erbjuda din expertis! Men hur får man expertis egentligen?
Det är enklare att bli expert på något om du har laserfokus på ett specifikt ämne. Blir du riktigt duktig på något kommer det i sin tur leda till att det blir enklare att hitta arbeten. Du kommer kunna ge bättre förslag och göra ett mycket bättre jobb och på så vis bli mer konkurrenskraftig, vilket ofta leder till att jobben ramlar in av sig själv från rekommendationer!
Sätt rätt priser
Det kan vara lockande som ny frilansare att sälja sina tjänster billigt med tanken att det ska locka in kunder. I verkligheten är det dock något man bör vara försiktig med - ett lågt pris kan göra att folk tvekar på dina kunskaper.
Hyr någon in dig vill de förmodligen jobba med ett proffs, någon som de vet har kunskap! Det är därför viktigt att du påvisar att du har kunskap med ditt pris.
Se över hur det ser ut i din industri, räkna på hur många timmar jobbet ska ta och sätt därefter ett rimligt pris. Desto mer erfarenhet du får desto mer bygger du på din “portfölj”, vilket betyder att du kan ta ett högre pris.
Tips! Försök alltid hålla projekten till en rimlig tim-ersättning. Har din arbetsgivare en fast ersättning för ett projekt kan du inte låta dem pressa in hur mycket jobb som helst. Ibland går det inte förhandla priset, men då kan du istället försöka förhandla över mängden jobb - du kan erbjuda att göra en del av projektet!
Ta inte på dig för mycket
Att ta på sig för mycket arbete är en klassisk fälla som de flesta frilansare hamnar i. Ofta beror det på att man blir så motiverad av alla erbjudanden man framför sig, eller att ett projekt tar med tid än beräknat.
Är du ny föreslår jag att du börjar lite lätt och testar dig fram. Få en känsla för hur lång tid ett projekt tar med projektplanering, möten, producering och allt vad det innebär inräknat. När du har bättre koll, kan du börja lägga på mer.
Håll deadlines
Att få klart ett projekt i tid är ofta något arbetsgivare prioriterar väldigt högt.
Det är inte ovanligt att en uppdragsgivare hellre anlitar någon som håller deadlines och gör ett lite sämre jobb, framför den som gör ett perfekt jobb men ofta är sen. Försök därför alltid att leverera på bestämd tid eller rentav innan - det är alltid uppskattat.
Skulle något trots det ta mer tid än förväntat, se till att meddela i god tid. Försök vara så enkel att arbeta med som möjligt och ge alltid förslag på lösningar om något oväntat sker.
Gör tydliga överenskommelser
Det är viktigt att allt som bestäms är tydligt.
Skapa en mall (uppdragsbeskrivning) för dina projekt som innehåller deadline, pris och vad uppdraget innebär. Ha som vana att alltid fylla ut mallen och sedan skicka den till din arbetsgivare för att få den godkänd. På så sätt får ni båda en klar bild av vad som gäller och det blir lättare att fånga upp missförstånd.
En klar uppdragsbeskrivning hjälper dig även juridiskt om det blir någon konflikt eller om uppdragsgivaren går i konkurs.
Hur hittar jag uppdrag?
Okej så du är redo att börja frilansa, men vart hittar du kunderna?
Det är svårt att ge exakta svar på vart du kommer hitta dina kunder, vad som fungerar bäst beror väldigt mycket på vilken industri du jobbar inom. I grunden handlar det om marknadsföring och det finns en del verktyg du kan använda dig av.
🤝 Använd digitala plattformar
Det finns många plattformar som är hjälper arbetsgivare att hitta varandra. Du kan även se om du kan hitta grupper på Facebook och LinkedIn inom din nisch och leta efter forum på internet och lägg upp ett erbjudande.
Tips! Var inte rädd att tänka internationellt, du kan enkelt använda dig av tjänster som Fiverr som hjälp.
📞 Ring kunderna
Ringa är fortfarande det mest direkta sätt att nå någon. Ser du en möjlighet till ett samarbete kan du hinna före dina konkurrenter om du faktiskt plockar upp telefonen istället för att bara skicka ett mail.
Utnyttja också ditt kontaktnät! Var inte rädd att ringa upp och fråga folk du tidigare jobbat för om de behöver hjälp, eller känner någon som kan tänkas behöva hjälp.
💻 Skapa en egen hemsida
Att få uppdragsgivarna självmant komma till dig är ett annat bra sätt att få kunder, konceptet kallas ofta “inbound marketing”.
Ett bra sätt jobba med inbound marketing är att sätta upp en hemsida. Se till att den ser snygg och professionell ut och lägg en del tid på att sökoptimera den. Vill du ha tips på hur du sökoptimerar en hemsida kan du läsa vår SEO guide för småföretagare.
För vissa branscher fungerar även betalda annonser bra för att få in trafik till hemsidan, särskilt om den är ny och ditt SEO arbete inte har hunnit träda i kraft (det tar tid för Google att ranka din sida, man brukar säga att betalda annonser är liknas med ett sprint-lopp medans SEO är ett marathon). Läs gärna vår guide för grunderna i Google annonsering om du behöver hjälp.
Hoppas det hjälpte, lycka till med frilansandet!