Tips, statistik och framtidsspaning för E-handeln i Sverige

Tips, statistik och framtidsspaning för E-handeln i Sverige

Tips, statistik och framtidsspaning för E-handeln i Sverige

Tips, statistik och framtidsspaning för E-handeln i Sverige

Read time:
Lästid:
Read time:
Lukuaika:
Read time:
Læsetid:
Read time:
Leestijd:
Read time:
Leestijd:
11
mins
minuter
mins
minuuttia
mins
minutter
mins
minuten
mins
minuten
Tips, statistik och framtidsspaning för E-handeln i Sverige

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB

Äntligen! Årets rapport för E-handeln från DIBS by Nets har kommit och den är proppfylld av nyttiga insikter och statistik. I det här inlägget listar vi statistik för 2018 och ger oss på en framtidsspaning inför 2019. Du kan dessutom hitta det som vi skrev om för 2017 längre ned i inlägget. Trevlig läsning!

Svensk e-handel 2018

DIBS har släppt sina rapport om e-handel sedan år 2007 och den är nu mer digital och utförlig än någonsin! Du kan läsa rapporten i sin helhet och ladda ned den från Svensk e-handel 2018. Det som presenteras i rapporten:

 • Nytt rekord: Svenskarna handlar för 267,9 miljarder från e-handeln i Sverige
 • Utländsk handel - var handlar svenskarna från och hur stor del av varje bransch?
 • Hur ser e-handeln ut i Norden?
 • Fördelningen för e-handeln - varor, tjänster och resor.
 • Trender för konsumenter - ålder, kön, familjesituation, etc.

Hur handlar svenskarna?

Vi konsumerar allt mer. Faktum är att vi kommer att handla för omkring 267,9 miljarder kronor under 2018, vilket innebär en tillväxt på 6% sedan 2017. Resor är fortfarande en stor del av den totala kakan, även om det inte står för antalet köp utan mer hur mycket som spenderas på resor. Hela 42% av den totala konsumtionen är alltså resor, även om varor faktiskt utgör 41% av den totala konsumtionen.

Mest anmärkningsvärt är att tjänster faktiskt har ökat 14% från 2017 och utgör nu 17% av den totala konsumtionen. Man tror att det har mycket med parkeringsappar, reseappar (som t ex SL, SJ eller Västtrafik) och andra prenumerationstjänster att göra.

113 miljarder är resor 2018.
108 miljarder är varor 2018.
46 miljarder är tjänster 2018.

Därför handlar svenskar på nätet

Att man sparar tid, det är enkelt och hittar lägre priser är de främsta anledningarna till att man handlar på nätet.

Därför handlar svenskarna på nätet

Största trenden år 2017 och framåt - Prenumeration!

Och nej, att folk prenumererar på tidningar har inte ökat. Det gäller främst tjänster som musik- och videotjänster, men även vissa produkter som t ex mat, skönhet och förbrukningsvaror. De som prenumererar på matkassar har ökat med hela 37% sedan 2017.

 1. Musikstreaming 44%
 2. TV/Videostreaming 43%
 3. Transport 21%
 4. Digitala tidsskrifter 17%
 5. Skönhetsprodukter 15%
 6. Matvaror 12%
 7. Gym och träning 10%
 8. Hushåll 8%
 9. Djurmat 8%

Skillnader i köpbeteenden

Det finns en del köpbeteenden och mönster som skiljer sig mellan män och kvinnor. Här är några:

 • 22% av männen har lagt pengar på spel- och bettingsajter. Motsvarande siffra för kvinnor är 12%.
 • 21% av kvinnorna har prenumererat på skönhetsprodukter, medan 9% av männen har det. Kanske har den stora skäggtrenden bidragit till att siffran ändå är så pass hög för män?
 • Det är mer populärt att betala med kort bland männen, då 37% av männen och kvinnor 28% föredrar kort som betalningslösning.
 • Att betala via faktura är mycket mer populärt bland de äldre målgrupperna, framför allt äldre kvinnor.
 • 53% av unga familjer med små barn har avbrutit ett nätköp. Kan det bero på de smått kaotiska första småbarnsåren? För pensionärer är siffran endast 38%, trots att de bör vara mindre tekniska än föräldrar i medelåldern.
 • Pensionärer har också tid för att handla mat, då endast 15% har köpt mat på nätet. Samma köp gör 45% av unga familjer med små barn.
 • De senaste tre månaderna har 48% av männen handlat från utländska webbplatser, medan 31% av kvinnorna har gjort det. Ofta hör det ihop att männen söker efter mer unika produkter som kanske bara återfinns i utlandet, som t ex teknik och nischade sportprodukter.
 • Svenskarna favorit när det kommer till betalsätt är faktura, finländarnas är nätbank och den norska favpriten är kortbetalning. Viktigt att tänka på om man har en e-handel som säljer till hela Norden.

Betalningssätt

I Sverige är kortet fortfarande en favorit, men det finns några uppstickare som hotar kortbetalningen som betalsätt.

Kort (33%)

Ungefär hälften av de som betalar med kort uppger att det är enkelheten som är viktigast, medan 29% betalar med kort för att det är det snabbaste sättet att betala på.

Faktura (25%)

Att fakturan står sig så pass stark som den faktiskt gör beror antagligen på att det kommit flera nya fakturaleverantörer de senaste åren. Av de som betalar via faktura uppger 65% att de uppfattar det som säkert. Faktura är som väntat mest populärt bland de äldre målgrupperna.

Nätbank (18%)

Nätbank är något mer populärt bland kvinnor än män och framför allt i de äldre målgrupperna. Här har Swish tagit över en del av betalningarna.

PayPal (11%)

Med en liten ökning från förra året föredrar 11% av svenskarna att betala via PayPal. Ökningen kan ha att göra med att många ser det som ett säkert betalsätt när man handlar i utländska butiker.

Swish 10%)

Från 2017 till 2018 ökade Swish från 6% till 10%. Det främsta anledningen är för att det helt enkelt går snabbast och är smidigt för små summor. Små handlare har även angett att det är en fördel, då de slipper kortterminaler och annat om de t ex har en pop-up-store eller en foodtruck.

Apple Pay

Mindre än 1% använder Apple Pay i Sverige. Det är främst early adopters i åldern 25-34 år som använder Apple Pay.

5 tips från DIBS för hur du kan optimera din webbutik

 1. Mobile-first.
  Sätt mobilen i första rummet och optimera innehåll, kampanjer, m.m. efter mobilen. Över hälften av alla köp sker på mobiltelefonen och den siffran lär bara öka för varje år.
 2. Spara kundernas uppgifter.
  Spara kontakt- och kortuppgifter så att konsumenten slipper skriva in allt för varje gång de handlar av dig. Det är så man skapar stamkunder!
 3. Transparent.
  Var öppen och tydlig med totalkostnaden. Den främsta orsaken till ett avbrutet onlineköp är att priset inklusive leverans blir för högt.
 4. Konkurrera med utlandet.
  Pris kan vara svårt då det kan vara varor som skickas direkt från fabriken, utan mellanhänder. Dock kan du konkurrera med bättre kundservice, leveranstider eller andra kampanjer och erbjudanden som de inte får av t ex Wish eller Ali Express.
 5. Var kreativ och fundera på om prenumeration är något för dig.
  Stick ut från mängden i din marknadsföring, paketering eller liknande. Se över dina varor och undersök om prenumeration kan vara något för din verksamhet. Det behöver inte vara vara vecka, det kan räcka med en gång i månaden eller en gång i kvartalet.

Svensk E-handel 2017

I en statistikfylld rapport från DIBS by Nets kan vi se hur E-handeln har utvecklats och komma med några framtidsspaningar och tips till dig som E-handlare. Eller handlare överlag, för om man ska tro siffrorna i rapporten kan den fysiska butiken vara död om några år. Rapporten bygger på svar från 7000 respondenter mellan 15-74 år. Du kan se rapporten i sin helhet och ladda ner den från DIBS. Den är även baserad på data från DIBS, sina experter och kunder.

- 9% ökad tillväxt sedan 2016 (ca 9 miljarder mer i omsättning)
- 45% ökad tillväxt de senaste 4 åren
- 35% av alla varuköp görs via smartphone
- 31% köper sina biljetter på nätet
- 6% fler svenskar handlar på nätet via mobilen år 2017 än 2016

Framtidsspaning

Vad ser vi för trender just nu och vad kommer att hända i framtiden?

E-butik vs. Fysisk butik

Prognoser visar att 9000 fysiska butiker i USA kommer att behöva stänga sina dörrar inom 1 år. Om 7 år väntas samma siffra vara en fjärdedel av alla fysiska butiker i USA. Varför är det här intressant för oss? Jo, för att USA tenderar att ligga några år före oss då det mesta inom t ex teknik släpps där först för att senare rullas ut i resten av världen. På så sätt får vi tid att förbereda oss och se vad de har gjort bra och vad de har gjort mindre bra innan turen kommer till oss. Därför är det intressant att trots prognoser om att fysiska butiker stänger så öppnar en del E-handlare upp sina första fysiska butiker.

En klassisk E-handlare använder alltså den fysiska butiken som ett komplement - inte tvärtom. Utformningen är däremot lite annorlunda för dessa butiker. I Amazons butiker finns avdelningar för bästsäljare och de senaste produkterna. Man har alltså inte hela sortimentet i butik. Ett annat exempel är klädesföretag som har fokus på sin försäljning online men fysiska showroom där man kan testa kläderna för att sedan beställa direkt i butik eller när man kommer hem. Färre butiker, mindre lokaler, mindre lager och färre butiksanställda betyder lägre kostnader. Pendeln skiftar mellan E-butik och fysisk butik där den som gör det enklast för kunden vinner.

Fortfarande inte övertygad? Tesla har en dyr produkt där mycket handlar om känsla och en längre köpresa. Istället för flera stora och dyra bilhallar som sina konkurrenter har Tesla tagit produkten till konsumenten genom att ha mindre butiker i köpcentrum för att säljare kan ge en personlig service.

Mobile First

Det har blivit lika tjatigt som det är sant. Har du inte en mobilanpassad sida och bra check-out kommer du att tappa kunder. Om några år kanske man frågar om man har en desktopanpassad sajt snarare än om man har en som är mobilanpassad. Som vi tidigare nämnt lämnar 39% en sajt för att den inte är mobilanpassad. Tänk dig då att du inte når 39 av de 100 potentiella kunder som besöker din sajt under en dag. Då spelar det ingen roll hur bra produkten är eller att det är fri frakt, kunden har redan lämnat och gått vidare. Den här framtidsspaningen blir alltså lika mycket spaning som ett tips.

Fler e-butiker och färre fysiska butiker

Samtidigt som antalet fysiska butiker minskar så ökar antalet butiker online. Detta beror på fler saker men den primära är kostnader. Ska du starta företag i form av en fysisk butik behöver du en lokal som kostar hyra och får då en mängd kringkostnader. Ska du starta företag i form av en e-handel behöver du en hemsida, som du kan få gratis, och kan arbeta från ditt eget hem. Skulle företaget gå dåligt så stänger du bara ned e-butiken och går vidare. Vill du stänga ned företaget med en fysisk butik sitter du med lokalhyra och andra avtal som kanske har fler månaders bindningstid. Därför är det fler som vågar ta steget att starta eget och många som gör det parallellt med sitt vanliga arbete

5 tips till dig som E-handlare

1. Betalningsmetoder

Erbjud flera alternativ för att vara relevant för flera kunders behov. Swish är det betalsätt som har vunnit störst mark under 2017 där hela 71% anser att det är det enklaste betalsättet och 65% tycker att det är det snabbaste. Däremot så är det endast 16% som anser att det är det säkraste alternativet så lägg inte alla ägg i en kort - erbjud en palett av betalningsalternativ.

2. Skapa personas och målgrupper

Hur ser dina kunder ut? Är alla i samma ålder, geografiska område och tjänar alla lika mycket? Skapa olika karaktärer som beskriver dina typiska kunder. Det blir ofta roligare och lättare att förstå karaktären om du ger den ett roligt namn. T ex "Lata Lennart" som inte orkar resa sig upp från soffan och öppna sin laptop utan helst gör köpet via mobilen. Eller "Noggranna Niklas" som under pendlingen hem från jobbet ser en annons på Facebook i mobilen, gör lite efterforskningar på surfplattan i soffan för att senare genomföra köpet på datorn. Det här är bara två exempel på karaktärer som kan hjälpa dig att förstå din målgrupp. Medan personas kan bli väldigt specifika så är målgrupper lite bredare. T ex kvinnor, 25-55 år, från storstäder som har ett visst intresse eller köpbeteende.

3. Prenumeration

För 10-15 år sedan hade man svårt att tänka sig att prenumerera på matkassar. Nu finns det en uppsjö av företag och tjänster som gör just det. Samma sak har hänt med skönhets- och hygienprodukter, djurfoder och t o m kläder. Så fundera på om det går att prenumerera på dina produkter eller tjänster? På så sätt kan du känna dig säkrare på att få intäkter nästa vecka, månad, eller kvartal.

4. Stjäl tillbaka de utländska köpen

I Sverige har 40% handlat från en utländsk e-handel under de senaste 3 månaderna. Den främsta anledningen som anges är för att det är billigare. Hur kan du få din målgrupp att handla hos dig istället för att blicka utanför landets gränser? Din prissättning kanske redan är ansträngd men finns det något annat som gör att du sticker ut och kan stjäla tillbaka de utländska köpen? Kan du erbjuda fri frakt, kundklubb/lojalitetsprogram, personlig service eller liknande? Så se inte bara de inhemska konkurrenterna som ett hot. Gör en konkurrentanalys av både de svenska och utländska företagen inom din nisch och inspireras av de bästa idéerna och arbetssätten.

5. Bli ännu mer digital - med data och mätning

Du är redan digital i och med din e-handel. Men hur mäter du trafik, marknadsföring, kundanskaffning och konverteringar? Du kan med relativt enkla (och billiga) medel mäta med Google Analytics och resten av Googles verktyg samt hitta fler tips i vår blogg om företagande, marknadsföring, försäljning, SEO, recensioner och så marknadsför du din E-handel. Det mesta handlar om din egen tid. Har du inte tid att avsätta eller kunskap att utföra det kan du alltid vända dig till någon närstående eller en student som gärna hjälper dig, ofta gratis!

Finansiering för E-handlare

Vet du hur du vill satsa för att öka din försäljning men saknar kapital? Då kan vi på Qred hjälpa dig att lösa ett tillfälligt behov av pengar. Kanske ska du satsa mer digitalt genom att göra om sajten eller lägga mer pengar på annonsering i digitala kanaler? Eller om du bara ska lösa ett tillfälligt likviditetsproblem så kan vi hjälpa dig. Ansök idag! Det är snabbt, tryggt och enkelt.

/Christian på Qred

Källa: Rapporten Svensk E-handel 2017 och 2018, DIBS by Nets

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil