Tips till dig som ska starta ditt första företag efter sommaren


Under sommaren står man inför många svåra beslut: Glassbåt eller Twister, sandstrand eller klippor? Som företagare kan det istället handla om huruvida du ska sköta din egen bokföring eller om du ska lägga över ansvaret på en redovisningskonsult. Med sommarsemestern i bagaget börjar det nya arbetsåret för de flesta, vilket är en perfekt tidpunkt för att ta nästa steg i karriären och bli egenföretagare.
Att starta företag kräver förberedelse och planering. Du har finslipat din affärsidé, gjort upp en affärsplan och fixat de administrativa delarna. Nu är det dags att dra igång företaget på riktigt och tjäna pengar. I den här artikeln ger vi dig nyttiga tips som hjälper ditt företag att växa!
Få igång omsättningen
En av de första sakerna du borde prioritera är att få igång omsättningen. Att driva företag kommer med en hel del kostnader och utan intäkter blir det snabbt rött på kontot. Även om det finns en del detaljer kvar att jobba med i verksamheten borde du fokusera på att börja tjäna pengar. Du kan alltid finslipa företagets struktur och arbetssätt allteftersom tiden går – men det är svårare att ta igen borttappade intäkter.
I företagsstarten är det bra att vara sparsam. Köp bara det som är absolut nödvändigt för verksamheten, när du väl börjar få rull på omsättningen kan du köpa in saker som är mindre akuta.
Gör upp en marknadsplan
För att få igång omsättningen behöver du kunder. Genom att upprätta en välarbetad marknadsplan får du stenkoll på vad du vill få ut av marknadsföringen och hur du ska få kunder.
Vilka är dina primära kunder? Hur når jag dem? Hur mycket är de beredda att betala för min produkt eller tjänst? Vilka konkurrenter har jag? Vilka styrkor och svagheter har min produkt/tjänst? Detta är ett urval av frågor som kan besvaras i en marknadsplan.
I samband med starten av ditt företag är det viktigt att många lägger just ditt varumärke på minnet. Det kan därför vara bra att marknadsföra relativt brett med syftet att öka företagets brand awareness.
Nätverka
Tillsammans är vi starkare! Visst, du må vara ensam om att driva ditt företag – men det betyder inte att du inte kan ha nytta av att träffa likasinnade personer att utbyta erfarenheter med. Det
finns massvis med entreprenörserfarenhet där ute, se till att lära dig av andra och undvik att göra samma misstag som de har gjort.
Det finns lite olika sätt att nätverka på. Många entreprenörer finns på LinkedIn och det är lätt att komma i kontakt med relevanta personer baserat på deras profiler. Att träffa personer i verkligheten kan dock kännas mer genuint och det kan vara enklare att bygga upp en varaktig kontakt. Att gå på företagsmingel eller branschmässor är ett bra sätt att komma i kontakt med rätt människor.
Nyföretagarcentrum kan hjälpa dig
Det kan vara svårt att hitta ett bollplank som vill engagera sig i ditt företag, särskilt om man är ny egenföretagare eller har ett begränsat kontaktnät.
Nyföretagarcentrum jobbar för att stimulera ett ökat nyföretagande i Sverige och bistår med gratis rådgivning i företagsstarten. De kan även bistå dig med en mentor under ett års tid som regelbundet bidrar med sin erfarenhet och kan koppla ihop dig med rätt personer.
Skapa en hemsida - och optimera den
För att dina framtida kunder ska kunna hitta ditt företag och dina tjänster är det ett måste att vara närvarande digitalt. Den gamla devisen “syns du inte – finns du inte” är kanske mer aktuell än någonsin. Hur mycket energi du vill lägga på din hemsida beror på hur vilken bransch du är verksam inom och hur du är lagd som person. Att ta hjälp av en mediebyrå kan vara ett alternativ om du inte är särskilt tekniskt kunnig.
Om du har grundläggande kunskap om SEO sedan tidigare kan du med små medel optimera hemsidan för att driva trafik utan kostnad. Framförallt genom att jobba med strategiska sökord och ha ett bra innehåll.
Blicka framåt
När du väl börjar få rull på ditt företag kan det vara frestande att luta sig tillbaka och slappna av. Självklart ska du vara stolt över att du har lyckats bygga upp ett framgångsrikt företag, men för att fortsätta växa behöver du tänka på hur du kan förbättra ditt kunderbjudande framöver. Var nyfiken på hur dina produkter/tjänster kan blir mer ännu mer konkurrenskraftiga och attraktiva för kunden. Du kanske kan förbättra din produkt eller tjänst ännu bättre eller så kanske det är dags att lansera en ny modell eller tjänst?
Att driva företag inte alltid en dans på rosor
Många romantiserar livet som egenföretagare. Men faktum är att väldigt många egenföretagare har det kämpigt innan affärerna börjar ta fart på allvar. För många innebär det en hög arbetsbelastning och mycket press om företaget inte går så bra som man hade hoppats på.
Detta är en naturlig del av att driva företag och inget att oroa sig över. I dessa stunder är det bra att tänka långsiktigt och påminna sig själv om varför du valde att starta eget. Kanske för att kunna styra dina egna arbetstider, för att kunna arbeta med det som du verkligen brinner för eller för att kunna tjäna tillräckligt mycket pengar för att kunna ta en tidig pension.
Börja bokföra direkt
När du gör ditt första köp eller försäljning i ditt företag är du skyldig att bokföra kostnaden eller intäkten enligt bokföringslagen. Se därför till att skaffa ett bokföringsprogram eller redovisningskonsult i samband med att du registrerar ditt företag.
Läs mer om att starta företag
Det finns mycket att tänka på när man startar eget, allt från hur man ska finansiera sin företagsstart till hur man ska deklarera sin inkomst. Kolla in Bokios guide för hur man startar företag om du vill ha massvis med tips och hjälp när du startar företag!
Lycka till med företagsstarten!