7 tips för att sänka kostnaderna i företaget


Det är inte alltid lätt att ha koll på ekonomin i företaget. Material ska köpas in, räkningar ska betalas, löner ska tas ut, och plötsligt har man inte nog med pengar att komma runt till nästa månad. Hur är det möjligt när pengarna rullar in som de ska?
Som småföretagare är det extremt viktigt att ha bra koll och kontroll över kostnaderna. Nedan ger vi våra bästa tips på hur du kan sänka företagets månatliga kostnader.
1. Jämför priser och förhandla med andra leverantörer
Att kunna förhandla är en av de viktigaste färdigheterna man kan ha för att få den bästa dealen. Det kan alltid vara bra att ta reda på om andra leverantörer har något bättre att erbjuda. Sätt ihop en lista på samtliga avtal från leverantörer du vet du kan förhandla med och se vem som passar bäst för ditt företags ekonomi. Var inte rädd att säga upp företagets nuvarande avtal om du tror du kan får ett mer fördelaktigt erbjudande från någon annan.
2. Köp in efter behov
Om företaget köper in mycket varor och material kan det vara värt att fundera på vilket typ av avtal är till din fördel för att sänka kostnaderna. Detta beror såklart på era egna behov. Du kan till exempel köpa upp varor i större kvantiteter för att få ut en större rabatt. Däremot om du ska vara lite mer kortsiktigt sparsam kan du istället köpa in färre kvantiteter mer löpande. På så sätt har du också mer koll på hur företagets kassaflöde ser ut.
3. Smartare lösningar för marknadsföring
Marknadsföring kan kosta hur mycket som helst! Det är svårt att veta exakt vad som som är lagom och vilka kanaler som är mest effektiva just för ditt företag. Det kan verkligen betala sig att sätta sig in in de nya digitala kanalerna som både kan vara super effektiva och oftast till och med gratis! Jag pratar om att optimera företagets hemsida för sökmotorer, utnyttja sociala medier, bloggar mm.
Tips: Läs inlägget Vad är SEO?
4. Prioritera och filtrera prenumerationerna
Är verkligen alla prenumerationer viktiga för företaget? En del tjänster är nödvändiga att betala för så att allting på företaget fungerar som det ska, som till exempel el, vatten, hyra, telefon, bredband, en revisor eller något annat. Men tänk efter om företaget prenumererar på andra tjänster som kanske känns komfortabelt men som inte erbjuder någon mer nytta, som musik, TV, tidningar, eller datorprogrammet som du använde en gång men som du nu betalar för eftersom provperioden har löpt ut. You name it! Ofta känns alla dessa kostnader rätt små,men de bygger upp snabbt. Prioritera abonnemangen som har en viktig roll i företagets dagliga rutiner och filtrera bort resten!
5. Använd kostnadsfria mjukvaror i stället
Visst, det finns många mjukvaror som hjälper driva våra företag mer effektivt. Vi behöver så klart ett virusskydd för att stärka vår egen säkerhet, men du kanske också har behov av andra programvaror som ett Office-paket, fotoredigeringsprogram eller en VPN för att driva dina projekt. Tyvärr kan dessa bli oerhört dyra. Som tur är finns det alltid flera alternativ som är billigare eller till och med gratis. Du behöver inte alltid välja produkten som de flesta känner till. Det är bara kolla runt! Själv är jag ett stort fan av Google Drive som både är gratis att använda, men också väldigt flexibelt då jag enkelt kan dela mitt arbete med mina kollegor utan att jämt behöva maila saker fram och tillbaka - smart va?
Var bara vaksam så att du inte registrerar dig till program med otydliga villkor. Då riskerar du att bli betalningsskyldig till något du kanske inte använder. Vi har alla varit där, och det är aldrig kul. 😤
6. Sänk lokalhyran
Låt oss säga som det är, lokalhyran kan bli väldigt dyr. Det är ingenting nytt men kan alltid upplevas som frustrerande. Så varför inte se om det går att ändra på? Du kan till exempel:
- Se om du kan omförhandla hyresavtalet när det väl löpt ut. Det kommer göra en stor skillnad i längden bara det!
- Fundera på om det är just den här lokalen du behöver. Finns det en mindre och billigare lokal företaget kan flytta till som inte påverkar ekonomin negativt? Och nu post Covid kanske ni inte behöver lika mycket plats om några kommer jobba hemifrån framöver.
- Se om ett annat företag är villig att dela lokalen och hyreskostnaderna med er. Visst det kanske kommer kännas mindre rymligt, men beroende på arbetet ni sysslar med så är det kanske helt relativt hur mycket yta ni behöver?
7. Skapa en budget och planera!
Nu när du har en idé på vad du kan göra för att sänka företagets kostnader är det dags för det viktigaste av allt. Gör en budget och planera framåt! Som företagare bör du alltid ha koll på vad som kommer in och vad som går ut ur kassan. Med en planerad budget kan du enklare kartlägga detta så du ser hur mycket som ska spenderas på materialet du behöver, lönerna, marknadsföring och andra viktiga utgifter, samtidigt som du kan förutspå hur mycket intäkter du behöver från dina kunder.
Ibland är dock svårt att veta om den planerade budgeten kommer räcka till. Vissa köp är mer brådskande för företaget. Med Qredkortet kan du enkelt köpa det du behöver redan idag och sedan välja om du vill dela upp betalningarna vid senare tillfälle. Dessutom är utläggen samlade på samma ställe så du lättare kan hålla koll på dina spenderingar.
Jag hoppas några av de här knepen kan vara till bra användning för att sänka dina kostnader för företaget. Kanske har du några egna idéer som du vill dela med dig av? Hör gärna av dig till oss så lägger vi in dom.
Lycka till med företagandet!