12 tips för att förbättra ditt självförtroende

26/5/2021
4
minuter

Ella Dahllöf

SEO Specialist
Qred
4
minuter

En av de vanligaste faktorerna som håller tillbaka människor från att fullfölja sina drömmar är deras rädsla att misslyckas. Denna rädsla förekommer väldigt ofta bland oss människor. Detta grundar sig i en avsaknad av självförtroende, men det finns sätt att övervinna detta. 

💚 Självförtroende skapar möjligheter

Genom att stärka och utveckla självförtroendet samt tro på din egen förmåga kommer du enklare att ta till dig och uppmärksamma de möjligheter som dyker upp, som i vanliga fall går obemärkta förbi. Med ett bättre självförtroende kommer du även ha en inre övertygelse och styrka vilket är nödvändigt för att övervinna hinder och fallgropar som är oundvikliga. 

Tips! Läs inlägget Vem bestämmer över dig? - Är det du själv? 

Nedan listas några tips som kan hjälpa dig med att förbättra självförtroendet. 

 • Sträck på dig
  Att vara ihopsjunken får vem som helst att tappa självförtroendet. Vissa menar på att personer med en dålig hållning har det just på grund av deras dåliga självförtroende. Samtidigt menar andra på att man får sämre självförtroende på grund av en dålig hållning. Oavsett vilket som stämmer bör du sträcka på dig! Du kommer märka skillnad direkt!

 • Gör grejerna du skjutit upp
  Sakerna du har på din “to-do list”. Gör dem! Genom att börja göra sakerna direkt startas en positiv spiral. Det får dig att utföra andra moment snabbare och ger bättre resultat då du hamnar i ett så kallat “flow”.
   
 • Kunskap = självförtroende
  Ett annat sätt att öka ditt självförtroende är att kunna en sak riktigt bra och att vara påläst. Läs böcker, läs på internet och umgås med folk som redan gjort det du vill uppnå.

 • Klä upp dig
  Om du klär dig fint och känner dig fräsch så kommer du automatiskt att må bättre. Du kommer att känna dig redo att tackla världen och mer framgångsrik. Tänk bara på hur du känner när du gjort dig iordning inför en fest. Det känns oftast bra, eller hur?

 • Agera som om du redan har vanan
  Även fast du inte har det beteende och vanor som du önskar kan du börja agera som om du faktiskt har det. Hur skulle du känna dig om du hade självförtroende och var självsäker? Genom att ställa den frågan till dig själv tvingar du dig att svara på den, och det hjälper dig att hamna där!

 • Ändra små ovanor
  Börja inte med att ändra de stora ovanorna du har, som till exempel att sluta röka. Ändra en liten, som till exempel att vakna lite tidigare för att slippa stressa eller att börja skriva ned saker du måste komma ihåg som du ofta glömmer bort. Gör det under en månads tid och helt plötsligt har du fler positiva vanor än negativa.

 • Motionera
  Motion är ett av de bästa sätten att få ökat självförtroende. Det är bra för både din fysiska och psykiska hälsa. Du blir automatiskt mer positiv när din kropp och knopp mår bra. Börja med att ta en promenad några gånger i veckan och du kommer att märka stor skillnad.

 • Sätt upp små mål
  Det är vanligt att sikta för högt för att sedan bli avskräckta om det misslyckas. Sätt hellre mindre mål som du vet att du kan uppnå. Detta kommer kännas bra och desto fler små mål du uppnår, desto bättre självförtroende kommer du få.

 • Gör det du säger att du ska göra
  Fullfölj dina planer och mål även om det ibland känns som om det inte finns någon väg framåt. Självklart betyder inte det här att du ska vara oflexibel då det kommer att komma tillfällen där ändring av planer och kompromisser är nödvändigt. Men om du har en klar vision kommer vägar och möjligheter att öppna sig. Om du i detta läge ger upp kommer ditt självförtroende istället bli sämre.
   
 • Var lösningsfokuserad
  Ser du lösningar eller problem? Om du ser problem, försök att ändra på detta. Att fokusera på lösningar är ett bra sätt för att stärka ditt självförtroende.

 • Jobba bort negativa tankar
  Bli medveten om dina egna tankar om dig själv och det du gör. Det är vanligt att tänka illa om sig själv och sina kompetenser. Försök att ändra det tankemönstret och det kommer garanterat att hjälpa dig med ditt självförtroende.

 • Gör saker du är rädd för
  Kliv ut ur din comfort-zone och du kommer att övervinna dina rädslor. Om du möter rädslan så försvinner det. Kanske inte efter första gången, men kanske efter andra eller tredje. På så sätt visar du ditt undermedvetna att det inte var så farligt, och det kommer att hjälpa dig att övervinna andra rädslor. Detta kommer stärka ditt självförtroende. 

Tips! Läs inlägget Så möter du en person som är stressad 

😊 Det tar tid

Självförtroendet kommer inte att skjuta i höjden efter en dag, men ge det tid och jobba aktivt med dig själv så kommer du att märka skillnad. Kanske även snabbare än vad du tror. Ett tips är att börja med en av punkterna på listan. När du känner att du har behärskat den går du vidare till nästa.

Klicka här för att läsa mer om hur du kan förbättra ditt självförtroende

Lycka till! ⭐️

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil