10 tips för bättre likviditet i ditt företag!

1/10/2019
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Alla företagare vill väl ha en bättre ekonomi än vad man har för tillfället. Det hör liksom lite till att mycket vill ha mer. Som småföretagare är man dessutom ofta känslig för olika säsonger eller t o m tider på en månad. I det här inlägget ska vi ge några tips för hur du kan förbättra likviditeten i ditt företag - oavsett vad du har för verksamhet!

1. Se över dina betalningsvillkor

Betalningsvillkor är ett avtalsvillkor som ska ange när det ska ske en utgift för betalning. När det handlar om fakturor kallar man den tidpunkten för “förfallodag”.

Ingående fakturor

När det kommer till fakturor som kommer till ditt företag, d v s de som du ska betala, så kan det vara bra att kolla med leverantören om du inte kan få längre tid på dig att betala. Eller kanske till och med få dela upp betalningen. Det kallas för uppskov.

Utgående fakturor

Här blir principen lite tvärtom. Har du ett stort uppdrag eller försäljning som du egentligen skulle behöva få betalt för tidigare? Ändra då förfallodagen (i samförstånd) med köparen eller den du ska leverera till. Har du tidigare haft 90 dagar, men vill ändra till 30 dagar? Du kanske kan lämna en rabatt mot att köparen går med på att betala tidigare. På så sätt kan du säkra kassaflödet i företaget.

2. Dina anställda (eller framtida anställda)

Oavsett om du redan har anställda, precis ska rekrytera någon eller i framtiden vill anställa någon, så finns det en del att tänka på. Allt från att ta emot en praktikant till att anställa någon på prov så kan du läsa om det i våra inlägg som är länkat nedan.

Tips! Läs artikeln Att anställa för att växa och Att tänka på när man ska anställa

3. Se över dina kostnader

Många gånger är det mycket enklare att dra ned på sina kostnader, än att dra in mer pengar. Det gäller såväl dina privata ekonomi som företagets. Ett klassiskt ordspråk är:

“Det är inte de stora inkomster man blir rik på, utan det är de små utgifterna.”

- Alla ekonomer någonsin… ;)

4. Skicka dina fakturor så fort som möjligt

På samma tema som punkt nummer 1, betalningsvillkor och fakturor, så är det viktigt att tänka på att skicka iväg dina fakturor skyndsamt. Även om förfallodatumet är detsamma kan ju en kund eller leverantör betala snabbare.

5. Ta hjälp av Kronofogden

Om du inte får betalt för dina utställda fakturor kan du vända dig till Kronofogden. De kan hjälpa dig att få din fordran fastställd och att driva in pengarna. Läs mer på Kronofogdens hemsida.

6. Höj din kontokredit

Har du ett företagskonto med kredit kan du alltid be om att de ska höja gränsen (om du anses vara kreditvärdig). Tänk dock på att det alltid medföljer en kostnad i form av ränta för att nyttja en kredit. Ofta är det också mer lönsamt att ha ett vanligt lån till låg ränta än att ha en kontokredit som alltid är utnyttjad.

7. Sälj dina tillgångar

Det må vara en kortsiktig lösning, men att sälja av sina tillgångar kan vara just den extra push i kassan som behövs för att undvika en riktigt jobbig situation.

8. Hyr din utrustning, bil och inventarier

Istället för att äga din utrustning, inventarier eller bil, så kan du hitta lösningar för att leasing.

Tips! Läs artikeln Företagare med bil?

9. Se över ditt lager och dess omsättning

Ibland kan det löna sig att köpa in större volymer av någon produkt. Men vad händer om det inte går åt i den takt som är önskvärd? Då blir de liggande på lagret, tar upp plats och kanske måste reas ut till ett billigare pris.

Undvik hyllvärmare! Köp in realistiska volymer och var en tuff förhandlare med leverantören.

10. Justera preliminärskatten för företaget

Betalar företaget rätt preliminärskatt? Du kanske ofta får tillbaka skatt när slutskattebeskedet kommer? Det kan variera från år till år och skatten baseras på historiska resultat. Diskutera med en redovisningskonsult eller den som sköter din ekonomi om den bästa lösningen för just ditt företag.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil