10 frågor som du bör ställa innan du tar ett företagslån

19/2/2019
5
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

Precis som med de flesta större beslut finns det saker att tänka på. Ska du köpa en ny bil behöver du veta vad bilens bränsleförbrukning, försäkringskostnad och andra kostnader är innan du köper den. Det är samma sak med företagslån. Det finns många skillnader mellan långivare och saker att tänka på innan du tar ett företagslån.

1. Är ansökan eller offerten bindande?

Bli inte inlåst och lurad av en ansökan eller för att du ber om en offert. Fråga alltid om det är bindande att ansöka eller be om en offert för ett företagslån.

2. Tas det en UC på dig som privatperson?

Att banker och långivare måste ta en kreditupplysning är inget konstigt. Det är snarare ett sundhetstecken. Däremot ska du se till att hålla isär din privata ekonomi och ditt företags ekonomi. Därför är det bra att det finns kreditupplysningar som endast fokuserar på företaget och en del som bara tar en kreditupplysning som syns mellan dig och den som har beställt en upplysning. Den är alltså inte synlig för alla. Creditsafe är en sådan kreditupplysning.

Tips! Läs artikeln Stor skillnad mellan UC och Creditsafe

3. Finns det någon uppläggningsavgift eller startavgift?

Var noggrann med att se om det finns några uppläggningsavgifter eller startavgifter att ta hänsyn till när du ska börja räkna på kostnaden för företagslånet. Den månatliga räntan eller avgiften kan anses vara låg, men om uppläggningsavgiften är på tusentals kronor (vilket den i vissa fall kan vara), så kan den totala kostnaden bli väldigt hög.

4. Finns det en portal som t ex “Mina Sidor”?

Det kan vara bra att ha en inloggning till någon form av “Mina Sidor” för att ha koll på sitt lån med inbetalningar och annat. Du kanske behöver höja ditt lån eller på något sätt lägga om din betalningsplan? Då är det enklast att göra så i inloggat läge.

5. Hur tillgänglig är långivaren?

Att vara företagare är att leva en speciell livsstil. Du kopplar oftast aldrig av från jobbläge, utan andas och lever ditt jobb. Därför förväntar du dig att dina partners och leverantörer också gör det. På Qred vill vi finnas där för dig och det är därför vi har telefontider kl. 07:00-17:30 (mån-fre) och svarar på e-mail och meddelanden i sociala medier så fort vi kan, även utanför telefontiderna.

6. Dras avgifter direkt på ditt önskade lånebelopp?

Hur funkar det, tänker du? Faktum är att det finns banker och långivare som drar en form av uppläggningsavgift direkt på det belopp som du har blivit godkänd för. Har du t ex ansökt och blivit godkänd för 100 000 kr kan dessa långivare dra av t ex 2 000 kr och endast betala ut 98 000 kr till ditt konto. Snopet, va?

7. Tillämpar de en fast låneperiod?

Många småföretagare behöver endast ett tillfälligt tillskott av pengar under en kortare period. Kanske t o m bara någon månad eller två. Gör klart för dig hur länge du kan tänkas behöva pengarna och hur snabbt du kan betala tillbaka lånet. Då kan du jämföra långivare och se hur dyrt det kan bli för att vara inlåst i en fast låneperiod. Vissa har samma för alla kunder och lån, t ex 4 månader. Andra vill att halva ursprungliga låneperioden ska ha gått innan du får betala tillbaka. På Qred kan du betala tillbaka ditt lån i förtid utan extra kostnad. Du betalar alltså endast för tiden du använder lånet.

8. Har de en krånglig process?

Hos banker är det vanligt med långa och krångliga processer. Ofta krävs det någon form av fysiskt möte med en bankman. Det här tar tid. Tid som du inte har som småföretagare. En del kräver dessutom att du ska bifoga och uppvisa onödigt mycket information. Ansök online för att spara tid och göra det som du gör bäst - driva ditt företag.

9. När betalas pengarna ut?

Räkna inte med att ha pengarna samma eller nästa dag om du ansöker om företagslån av en traditionell bank. En del har som sagt långa och krångliga processer innan man ens blir godkänd för ett lån. Därefter kan en lång väntan på att få sitt lån utbetalt ta vid. Har du ett akut behov så bör du se efter vilka som kan betala ut pengarna samma dag. Kanske har något verktyg, maskin eller utrustning gått sönder som du måste köpa för att fortsätta jobba och tjäna pengar?

10. Tas det en avgift även om du inte använder krediten?

En del långivare tar ut en månatlig avgift, oavsett om du använder krediten eller inte. Avgiften kan variera från långivare till långivare och från fall till fall. En genomsnittlig avgift för en mindre företag är några hundra kronor, vilket kanske inte kan tyckas vara så mycket, men det är mycket pengar att betala för ingenting…

Företagslån på ett enklare sätt

På Qred vill vi göra det så snabbt, tryggt och  enkelt för dig att ansöka och få ett företagslån. Vi har skalat bort allt vad uppläggningsavgifter, bindningstider och dolda kostnader heter för att endast fokusera på en fast månadsavgift. Det har vi gjort för att du som småföretagare alltid ska veta exakt hur mycket du ska betala varje månad. När du har ökat dina intäkter kan du betala tillbaka lånet i förtid, utan extra kostnad.

  • Ingen startavgift
  • Ingen bindningstid
  • Inga dolda kostnader

Det är så vi tycker att företagslån ska fungera!

Lycka till med företaget!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil