Tappa inte förståndet eller bli utmattad under semestern!

12/11/2020
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Semestertider! I år är det speciella förhållanden med coronaviruset som har satt sina spår överallt i världen. Turism- och besöksnäringen lider svåra förluster och många anställda varslas eller permitteras.

I tider som dessa, med vissa reserestriktioner och social distansering att förhålla sig till, kan det vara svårt att verkligen njuta av sin semester till 100%. Det finns mycket att oroa sig för just nu, helt enkelt. Sina äldre föräldrar eller släktingar, någon nära anhörig eller vän i riskgrupp eller så oroar man sig för sin egen hälsa.

En del planerar att inte ta någon semester

P g a virusets framfart har mångas tänkta semesterplaner ställts på ända. Utlandsresor eller andra roliga äventyr har fått ställas in. Då svarar många med att spara sin semester till senare.

Men är det verkligen en bra idé?

Många skulle argumentera för att det inte är det. Många studier visar att vi behöver en längre sammanhållen ledighet för att kunna ladda batterierna och inte riskera att bli utbrända eller utmattade.

Däremot kommer en del ny forskning kring att det kan vara bättre att ta flera kortare ledigheter. Dessa studier visar att den utvilade känslan efter semestern försvinner relativt snabbt, framför allt för personer med kontorsjobb. Därför kan det vara bra att dela upp semester på fler long-weekends. Som att t ex ta ledigt torsdag-söndag några veckor i rad. Se bara till att koppla bort jobbet under den ledigheten, annars ökar bara stressnivåerna för dig.

Tips! Läs artikeln Så hemestrar du i sommar!

via GIPHY

Så hjälper du dig själv att koppla av under semestern

 • Sänk förväntningarna!
 • Stäng av jobbtelefonen!
 • Logga ut från jobbmailen i telefonen!
 • Stäng av alla jobbrelaterade pushnotiser!
 • Städa undan alla papper och annat som påminner om jobbet!
 • Börja med en kortvecka direkt efter den lite längre semestern!

Däremot kan det vara avstressande för många att hålla ett öga på jobbmejlen under semestern. Se bara till att kommunicera det med familjen eller semestersällskapet för att ingen ska bli besviken när ni ligger i solstolen.

Tänk inte på vad du missar - tänk på vad du kan göra istället!

Pandemin har satt käppar i hjulet för mångas semesterplaner. Försök att vända det här tillfället till något positivt istället. Det här är ett utmärkt tillfälle att lära sig att hemestra och upptäcka vårt fantastiska land under en svemester. Mer om hemester i vårt podcastavsnitt i Qredcast.

Podcast: Hemester med Andrea och Christian

Varva ned… och varva upp!

Precis lika viktigt som det är att varva ned inför och under början av semestern är det att börja varva upp under slutet av semestern och början av den första tiden tillbaka på jobbet. Annars kommer det att kännas som en chock att komma tillbaka och du kommer få känslan att du behöver en till semester. Du kan läsa mer om att bli stresstålig och att varva upp och ned i vår artikel om det.

Petra Lindfors, professor i psykologi på Stockholms Universitet, rekommenderar att starta och avsluta med en kortvecka.

– Ett bra sätt att komma tillbaka är att börja mitt i veckan. Och kom ihåg att det ofta är sommar kvar när vi börjar jobba igen – utnyttja kvällarna!

5 tips för en lyckad semester och återhämtning

 1. Kompromissa

De du ska spendera din semester med, som t ex din partner, familj eller vänner, kanske inte varvar ned på samma sätt som du. Det måste få vara okej att den ene personen ligger på stranden (med behörigt avstånd till andra, såklart) medan den andra personen tar långa promenader. Ingen är mer eller mindre asocial för det, man varvar bara ned och njuter av ledigheten på olika sätt. Se till att kompromissa under hela ledigheten, men var samtidigt öppen för nya saker.

 1. Trappa ned

Börja planera för att trappa ned några veckor innan ledigheten och ge stresshormonerna en chans att sjunka.

 1. Omväxling

Variera dina aktiviteter. Att återhämta sig betyder inte att man ska ligga still och inte göra någonting. Hitta en ny hobby eller träningsform för att aktivera både kropp och hjärna.

 1. Skippa plikter och måsten

Prioritera bort aktiviteter som städning och tråkiga måsten och lägg till saker som du njuter av. Om inte det är städning, såklart…

 1. Lär känna dig själv och din ålder

Har du kanske drabbats av utmattningssyndrom tidigare? Är du lite äldre? Har du ett krävande arbete?

Då kan du behöva lite mer semester än andra. Jämför inte med alla andra, utan lär känna dig själv och dina behov. Faktum är att vi ofta behöver mer ledighet senare i livet än vad vi behövde i 20-årsåldern.

Är du företagare så kan det vara svårt att ta semester hur som helst, även om det är lika viktigt för dig som äger och driver ditt egna företag. Läs gärna vår artikel om sätt att kombinera jobbet och semestern.

Avslutningsvis vill jag och alla på vi Qred önska dig en fantastisk sommar! ☀️

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil