Tänk på det här innan du tar ett företagslån

21/2/2016
2
minuter
Karta och en hand

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
2
minuter

Publicerad i Dagens Nyheter den 21 feb. 2016

Har du en affärsidé som behöver finansiering? Eller är du i ett skede när du gör av med mer pengar än vad som kommer in. Tänk på det här innan du tar ett företagslån.

När är det dags att låna pengar?

Med hjälp av följande tre frågor kan du få reda på om det är dags att låna pengar: Vad ska lånet användas till? Hur mycket pengar ska du låna? Hur ska pengarna återbetalas? Genom att fundera kring hur du kan arbeta smartare och mer ekonomiskt har du mycket att vinna.

Hur blir företagslånet lönsamt?

För att ett företagslån ska bli lönsamt bör du fundera över vad som händer om du inte får den finansiering du behöver. Vad kostar missade möjligheter för ditt företag och vad skulle det innebära om du hade pengarna? Gör en enkel kalkyl och jämför kostnaden för lånet mot blivande intäkter. Ibland kan det vara svårt att förutsäga hur mycket mer vinst du kommer att göra. Då är det bättre att vara lite försiktig och inte ta några dumdristiga risker.

Hur används företagslånet bäst?

Har du kortsiktiga likviditetsbehov samt är säker på att pengar snart kommer in - ja då är ett företagslån något för dig. Om du däremot står i begrepp att starta ett nytt företag eller om du vet att det kommer att ta lång tid innan omsättningen tar fart är det bättre att satsa på att ägarna skjuter till pengar om det är möjligt. Du bör inte ta ett företagslån för att täcka en långvarig förlust.

Är det svårt att få företagslån hos banken?

Många små företag nekas företagslån hos banken. Ofta är också ansökningsproceduren lång samt har krav på säkerheter. För många banker är företagslån på under 500 000 kronor ofta olönsamma, då bankens interna kostnader blir alltför höga. Bankerna fokuserar därför i allt högre grad på stora företagslån eftersom de är mer lönsamma.

Hur lång tid tar det att få ett företagslån?

Det är inte ovanligt att det kan ta flera veckor eller till och med månader för storbankerna eller ALMI att bevilja ett företagslån. Det finns dock alternativ till bankerna, som till exempel Qred och Svenska Företagslån som beviljar mindre företagslån utan säkerhet snabbare.

-Emil Sunvisson, VD Qred Företagslån

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil