Hur ska jag tänka kring sparande och investeringar under coronakrisen?


Det var länge sedan som vi såg en sådan global kris som vi ser just nu. Då är vi dessutom bara i första eller andra vågen för företag som tvingas kasta in handduken p g a corona.
Turism- och besöksnäringen fick ett hårt slag mot sig under första vågen. Nu följer andra branscher efter när betalningsvillkor, transporter och uteblivna beställningar trillar in på löpande band.
Hur ska du tänka kring sitt sparande och investeringar? Borde man sälja av allt innehav och lägga allt under madrassen?
Småföretagen drabbas hårdast
Tyvärr är det småföretagen som drabbas hårdast. Anställda hos större företag kan bli permitterade och klara sig ganska bra. Lite större bolag kan sitta på en buffert, ta in investeringar eller få krediter. Det är helt enkelt den mindre företagen som får det tuffast.
Varför bry sig så mycket om småföretagen?
Ja, det är en fråga som vi har fått många gånger i kommentarsfältet i sociala medier under den här tiden. Varför ska vi hjälpa småföretagen? När hjälper de mig? Och så vidare…
Tänk dig att det är år 2021. Du sitter hemma och behöver en rörmokare. Du googlar och vill hitta någon som kan hjälpa dig med ditt handfat som har sprungit läck. Snart sitter du med svåra vattenskador. Du letar, men det finns ingen som kan hjälpa dig. De rörmokare som fanns på din ort gick i konkurs under coronakrisen 2020.
Eller du kanske vill ha en pizza med alla pizzerior i stan har gått i konkurs?
Eller så har din kalufs blivit lite väl vildvuxen och du vill hitta en frisör? Din vanliga brukar ju vara bra, men hen finns inte kvar. Inte den andra heller. Ska du klippa dig själv?
Dessa scenarier kan verka triviala, men det är ändå samhällssupporterande funktioner som kommer att gå i konkurs om inget görs.
4 av 5 jobb skapas av småföretagare
Vi har skrivit om det förut och det är verkligen värt att ta upp det faktum att 4 av 5 jobb i Sverige skapas av småföretagare. De är dessutom stora källor till skatter genom arbetsgivaravgifter, moms, etc. Mycket av det som senare går till vård och omsorg.
Vad kan jag göra för småföretagen?
Det finns mycket du kan göra. Fortsätta konsumera är en sak du kan göra. Inte mer än vanligt, men sluta inte bara för att du kanske inte kan besöka en butik, äta på en restaurang, bo på hotell. Du kan alltid handla online, beställa take away eller köpa ett presentkort för att använda senare när krisen är över.
Qreds preferensaktie hjälper oss att hjälpa företagen
Vi har idag tusentals kunder i Sverige, Finland, Danmark och Nederländerna som verkar inom alla möjliga olika branscher. Vissa har det tuffare nu, andra har aldrig haft det bättre. Genom att ge lån mellan 10 000 och 1 miljon kronor till många företag sprids risken för att något enskilt företag skulle gå i konkurs. Dessutom investerar man inte i ett namngivet företag, som med många andra investeringslösningar, utan man investerar direkt i Qred som i sin tur använder pengarna för att låna ut till företagen.
Vi har lånat ut över 3 000 miljoner kronor till småföretag och de företagen skapar i sin tur ca 10 jobb om dagen. Vår tillväxt mellan år 2015-2018 låg på 7 100% och i början av mars 2020 utsågs vi som det snabbast växande bolaget i Sverige, åttonde snabbast växande i Europa, av Financial Times.
Många kommer att spara mer.
Arbetar du i en bransch som kan komma att drabbas av coronakrisen och risken för varsel eller permittering ligger förestående kan det vara en god idé att spara lite mer. Lägg undan för en regnig dag och få samtidigt lite högre avkastning genom att öka bufferten som ge ränta och avkastning. Att investera på börsen kan däremot vara ett vågat spel om de aktier du köper skulle gå ned mycket när du behöver sälja som allra mest.
Bör jag sluta amortera?
Finansinspektionen har gett rådet till bankerna att ge undantag från amorteringskravet fr o m 17 april t o m juni år 2021. Ett positivt besked för den som sitter i en osäker jobbsituation eller är tveksam på om man har en tillräckligt stor buffert. Det kan vara bra att göra en paus i amorteringen under en tid och lägga undan pengarna till annat. Däremot, skulle din inkomst inte påverkas av coronakrisen finns det ingen anledning att inte amortera. Det är alltid bra att betala av på din skuld och sänka risken i din ekonomi. Men är du orolig över jobbsituationen eller ska vara föräldraledig kan det vara ett bra tillfälle att få lite extra kapital.
Läs mer om hur man kan få hög avkastning till låg risk.