Sommarstäda din webbplats

28/6/2018
6
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
6
minuter

Sommaren är den tiden på året där Sverige ofta går in i en längre semesterdvala. Mångas semestrar överlappar varandra och att få kontakt med kollegor, kunder och leverantörer kan vara svårt. Därför kan sommaren vara en utmärkt period att städa din webbplats.

💡 12 tips för att få en bättre sajt

Följ våra enkla steg och få en bättre sajt för dina kunder och leverantörer.

1. Se över ditt CMS (Content Management System)
Är det föråldrat eller finns det uppdateringar som kan förbättra din webbplats?

2. Byt lösenord regelbundet och lägg till tvåfaktorsautentisering
Undvik hackerattacker och att obehörig tar kontroll över din webbplats genom att byta lösenord regelbundet och lägga till tvåfaktorsautentisering. Har du t ex Wordpress så finns det flera plugins för detta. Lösenord bör vara långa, innehålla siffror, stora och små tecken samt bytas ut regelbundet.

Tips! Läs mer om lösenord och säkerhet i artikeln Lösenordsbytardagen

3. Kolla om kontaktinformationen stämmer
Har du kanske bytt telefonnummer sedan du uppdaterade kontaktinformationen? Tänk inte bara på eventuella uppgifter i footern (längst ned på sidan) utan tänk även på de sidor som kan ha kontaktuppgifter direkt i texten.

4. Är menystrukturen lättnavigerad och SEO-optimerad?
Verkar din meny intuitiv och förståelig eller är den gömd och svår att förstå? Tänk på att allt fler använder mobilen istället för datorn. Ett populärt sätt att visa menyn på mobil är en s k “hamburgermeny”, du känner säkert igen de 3 horisontella strecken som döljer menyn på mobil. Ibland kan bakgrundsfärger, bilder och annan text göra den här ikonen svåridentifierad. Därför kan det vara en god idé att skriva “Meny” bredvid den här ikonen för att göra sajten mer lättnavigerad på mobiler och surfplattor.

Vidare till dina kategorier i menyn. Är de intuitiva och beskrivande? Tänk på att länktexten ska beskriva sidan man landar på. Lite som en skylt på en dörr. Du ska förstå vad som väntar dig på andra sidan dörren. Gör du inte det så är antagligen länktexten för dålig.

Tips! Läs artikeln Vad är SEO?

5. Är landningssidorna tydliga?
En besökare landar oftast inte på din startsida. Oftast söker besökaren efter något och kommer på så sätt in på en landningssida eller blogginlägg. Är det då tydlig var besökaren har landat och hur styr du besökare till konverteringen eller det målet som du har satt upp?

6. Se över dina länkar
Dina länkar är som en karta över din webbplats och hela Internet. Som småföretagare kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga eller vad man ska leta efter. Därför listar vi några bra verktyg som kan hjälpa dig lite längre ned i artikeln. Några ingår i Googles Suite, några är betalversioner och några har gratisversioner som räcker gott och väl för dig och din webbplats.

Tips! Läs artikeln Senaste nytt om SEO

7. Optimera dina titlar, rubriker, metabeskrivningar, etc
Beskriver dina titlar och rubriker innehållet? Är din H1:a (rubriktagg) unik och innehåller den sökordet du vill ranka för? Använd verktyg som Screamingfrog eller andra verktyg och plugins för att leta rätt på sidor som du kan optimera. Mer om dessa verktyg längre ned i inlägget.

8. Gör en backup
Skulle du råka ut för en hackerattack eller av misstag rader delar eller hela webbplatsen? För att undvika ångest och att datorn flyger ut genom fönstret så kan det vara bra att regelbundet göra säkerhetskopior (backups) av din webbplats.

9. Uppdatera din bilder
Är det några bilder som ska raderas eller bytas ut? Kanske på anställda som har slutat eller evenemang som inte är aktuella längre. Optimera även bildernas filnamn och alt-texter.

10. Ta bort sidor
Du kan absolut ta bort sidor som inte är relevanta längre. Men tänk på att inte låta länken vara “bruten”. En bruten länk genererar en 404-sida, d v s en sida utan innehåll. Har du t ex en kampanj eller ett event som du vill ta bort så kan du omdirigera besökare som klickar på den gamla URL:en och leda dem till den aktuella kampanjen eller eventet.

11. Uppdatera innehållet
En stor del i SEO-arbetet är innehåll. Uppdatera gamla landningssidor och blogginlägg med mer text, bilder, filmer och länkar. Då har du även ett incitament för att lägga ut innehållet på nytt i dina sociala kanaler.

12. Anpassad för mobil
Är sajten responsiv för mobiler och surfplattor? Se till att den fungerar för alla olika enheter och skärmar.

🛠 Verktyg för att optimera din webbplats

Det finns mängder av verktyg och plugins som kan hjälpa dig med olika saker. Vissa är bättre än andra och vissa är gratis medan andra kostar en slant, ibland en ganska dyr slant. Som småföretagare kan du kommer långt med de versioner och verktyg som är gratis.

Google Suite

Googles egna paket har flera verktyg som du kan använda dig av. Från Page Speed Insights för att se webbplatsens laddningstid till Google Analytics och Search Console.

Screaming Frog

Screaming frog är ett verktyg där du kan analysera dina landningssidor. Allt från hur många rubriker de har, om H1:an är unik, titel och meta är av tillräcklig längd till att bilder är optimerad på korrekt sätt.

Ahrefs

Analysera dina länkar och dess värde, gör konkurrentanalyser och sökordsanalyser. Ahrefs finns som testversion i 7 dagar för 7$ och betalversionerna startar på 99$.

Word count and keyword density checker

Det här är ett plugin för Chrome som är Googles egen webbläsare. Med det här pluginet kan du se hur många gånger ditt sökord nämns på din, eller någon annans, landningssida. Du kan även läsa av hur många ord och tecken som landningssidan innehåller.

Check my links

Check my links är ytterligare ett plugin för Chrome. Du kan enkelt granska länkarna på en landningssida genom att bara klicka på den lilla ikonen i verktygsfältet och se vilka länkar som bra, mindre bra och som bör åtgärdas.

Count my links

Med det här pluginet kan du räkna hur många länkar som finns på den landningssidan som du befinner dig på.

Remove’em

Om du inte vill att Google ska crawla specifika backlinks (länkar som går till din webbplats) så kan du ta bort dessa. Det kostar dock hela 249$/domän. I regel är det positivt att få länkar till sin webbplats men det kan komma spamattacker som skadar sig webbplats och din SEO.

Glöm nu inte bort att ta lite välförtjänt ledighet för att njuta av sommaren. Vill du lära dig mer om hur du kan utnyttja sommaren för att öka dina intäkter eller automatisera processer för att kunna ta ledigt så tipsar vi dig om att läsa fler av våra inlägg. Klicka in på bloggen!

Lycka till med företagandet och ha en skön sommar!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil