Sociala medier för företag

11/9/2019
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Det som många trodde skulle bli en fluga och senare snabbt dö ut har kommit för att stanna. Sociala medier har, till skillnad från andra trender och flugor, hela tiden ökat i antalet användare över hela världen.

När sociala medier kom ansågs det ofta som oseriöst av ett företag och varumärke att synas i de kanalerna. Idag är det snarare en hygienfaktor att synas i sociala medier. Det som i början var en stor fördel med sociala medier var att det var gratis. Algoritmerna idag är åtdragna på ett helt annat sätt och många menar att endast 10-30% av ens följare faktiskt får ta del av organiska inlägg. Utvecklingen av annonser och betald marknadsföring har i mångt och mycket tagit över på den sociala medie-scenen.

Hitta rätt placering för ditt företag

Du kanske varken kan eller ska finnas med i alla kanaler. Har du inget att visa upp rent visuellt, så kanske du inte ska välja Instagram. Har du någon produkt eller tjänst som kräver mycket förklarande kan Youtube vara en bra plattform. Där får du i videoform chansen att visa, förklara, bygga ihop och berätta hur det går till. Det kan dessutom vara väldigt tidskrävande att finnas på alla kanaler och svårt att hitta på innehåll. Koncentrera dig hellre på en eller två kanaler och bemästra dem till fullo.

Innehåll - vad har du att berätta?

År 2019 har begreppet “innehåll” inte varit hetare. Alla ska producera innehåll, alla kan producera innehåll och alla ska konsumera innehåll.

Med den mängden innehåll som finns där ute är det ännu viktigare att se till att ditt innehåll faktiskt är av rätt kvalité. Många vittnar om att algoritmer tvingar producenter att göra mycket innehåll för att fortsätta vara aktuella och få en boost. Däremot finns det många andra signaler som är viktiga för hur bra innehåll ska prestera. Hur många visningar, kommentarer, gilla-markeringar, osv ett inlägg, bild eller video får också viktiga faktorer för hur resultatet kommer att bli.

Är sociala medier gratis marknadsföring?

Ja och nej. Det är gratis i den mån att du får skapa konton och börja lägga upp inlägg, bilder eller filmer. Sedan ska man ha klart för sig att det krävs en slant eller två för att kunna synas och höras på riktigt. Här är det viktigt att ha klart för sig att “it takes money to make money”. Hur mycket du ska investera beror på hur stor budget du har och hur stor lönsamhet det finns i de marknadsföringsaktiviteter som du utför.

Tips! Läs artikeln Gratis marknadsföring för företag

Det finns mängder av tips och tricks kring sociala medier. Här listar vi några riktiga “dont’s”:

  1. Publicera samma innehåll i alla kanaler
    Snälla. Lägg inte upp samma bild på Facebook, Instagram och Twitter. Hitta åtminstone något som sticker ut eller är annorlunda för de olika plattformarnas inlägg. Använder du dig av ett verktyg för att schemalägga och publicera innehåll kan du lägga ut vid olika tidpunkter och skruva lite på innehållet för varje plattform.
  2. Text is dead
    Tänk bild och video först. Skriv inte för långa texter och lägg för guds skull inte in massor av fula länkar överallt. Text ska vara ett nödvändigt ont som är kort och koncist.
  3. Du ser det bara som marknadsföring
    Sociala medier är i mångt och mycket till för dialog. För dig och ditt varumärke att prata med kunder och potentiella kunder, men även mellan dina följare. Det är det bästa du kan uppnå, när dina följare håller igång ett kommentarsfält åt dig. Men glöm inte att gå in och kolla hur stämningen är. Går någon över gränsen kan du ta bort kommentaren, blockera användaren eller gå i svaromål.

Lycka till med företagandet och dina sociala medier!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil