Småföretagens värde växer

13/10/2015
2
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
2
minuter

Hur mycket är ditt företag värt?

En undersökning från Valuation Företagsvärderingar visar att värdet av Sveriges småföretag växte med strax över 6% under 2014 jämfört med 2013.  Det rapporterades i Dagens Industri 12:te oktober. I undersökningen jämfördes bokfört eget kapital, företagets förväntade framtida lönsamhet och den långsiktigt uthålliga lönsamhetsnivån.

Varför är detta relevant?

Vi som är företagare är alltid intresserade av vad vårt bolag är värt!  Det är också ett gott tecken att även om världsekonomin och europeiska ekonomin har haft det kämpigt under senaste åren så har det faktiskt varit hyfsat bra utveckling runt i landet. Investeringar bland dessa företag nästan fördubblades från 15 till 27 miljarder kronor, ytterligare ett bra tecken.

Den genomsnittliga direktavkastningen har varit på 5% med en totala avkastning runt 11%.  Undersökningen visade att utdelningarna växte med 25%, en väldigt positive utveckling för aktieägarna. Totala värdet uppgick till nästan 600 miljarder kronor vilket, eller 6% högre än under 2013.

Var i Sverige har det utvecklats bäst?

Bäst har det gått i Värmland där den genomsnittliga värdeökningen var på 15%!  Utvecklingen var bra i de topp 3 storstäderna och var bäst i Göteborg (5 400 företag) med en ökning på närmare 7%, jämfört med 6% i Stockholm (14 200 företag) och 4% i Malmö (2 500 företag).

Vilka bolag tittade de på?

Företagen i undersökningen uppfyllde 4 kriterier:

1.)    Minst 3 år gammalt (minst 3 registrerade bokslut)
2.)    Färre än 50 anställda
3.)    Omsättning 250 000 till 92m kronor
4.)    Bara aktiebolag (inte HB eller EF)

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil