Småföretagare sårbara mot cyberattacker

9/9/2021
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Cyberattacker drabbar inte enbart större företag som t ex Coop, som blev utsatta under sommaren där hela deras kassasystem slogs ut. Den IT-attacken var riktad mot en leverantör, med slog hårt på Coops verksamhet eftersom att alla kassasystem låg nere under ca fem dagar. Många butiker kunde öppna redan efter några dagar, medan andra andra problem under någon vecka. 

Fem dagar för Coop betyder miljoner kronor i uteblivna intäkter och ännu mer i kostnader för personal, svinn, etc. Coop kunde återhämta sig och nu rullar verksamheten på som vanligt, även om hackergruppen krävde 600 miljoner för att åter öppna upp igen. 

Coops logotypi grönt

🤖 Småföretag har inte samma beredskap eller ekonomi för att klara av cyberattacker

Även om Coop klarade sig helskinnade ur den här krisen betyder det inte att ett mindre företag hade gjort det. Småföretagare har inte samma beredskap för att klara av IT-attacker eller ekonomin att antingen betala ett utpressningskrav eller låta verksamheten ligga nere medan myndigheter eller externa krafter försöker lösa problemet. 

”När vi mäter cybersäkerhetsmognaden ligger 90 procent av storbolagen på rätt nivå för att kunna möta dagens hot. Bland SME-bolagen är bara 10 procent på rätt nivå för att kunna möta dagens hotbild”, förklarar Radars vd Hans Werner i en artikel i DN

Finansiering, lagar och regler, bristande arbetskraft - och säkerhet? 

Tidigare har man pratat om att de tre största utmaningarna för att skapa tillväxt i små- och medelstora företag är: 

  1. Rätt typ av finansiering
  2. Lagar och regler
  3. Bristande arbetskraft

I dagens nya IT-samhälle där bedragare och kriminella blir allt mer digitala, kan den nya utmaningen och direkta hotet mot sin verksamhet alltså bli IT-säkerhet. 

”Cybersäkerhetsproblematiken drabbar därmed de små och medelstora företagen mycket, mycket hårdare än de stora företagen. Snittkostnaden per lyckad attack är 40.000 kronor per anställd för ett litet företag men motsvarande 4.000 kr för ett större företag. Småföretagen drabbas i genomsnitt tiofalt hårdare”, säger Hans Werner till DN.

Bluffakturor har varit ett problem under några år, framför allt för företagare som inte sköter sin ekonomi själv, utan endast skickar det vidare till en konsult. Då kan sådana fakturor slinka mellan. 

Läs mer om bluffakturor och hur man skyddar sin post

IT-säkerhet är mer än lösenord och att inte bli av med sin dator

Även om det gör det svårare för hackare att nå dina känsliga uppgifter om du har ett krångligt lösenord, så är inte det allt. Det är däremot en mycket bra start. Se till att välja ett lösenord som inte innehåller ditt namn, födelseår eller liknande. Lägg mer än gärna till några siffror, blanda små och stora bokstäver och släng in något specialtecken när du ändå är igång. 

Lyssna på vårt poddavsnitt om Lösenordsbytardagen, som är ett initiativ av tidningen PC för alla

☁️ Lösningen: Jobba i molnet, lösenordshanterare och allmän försiktighet

De allra flesta IT-säkerhetsrådgivarna ger samma tips - jobba i molnet. Att ha saker lokalt på datorn är otroligt utsatt både för digitala attacker och ren och skär stöld av den fysiska datorn, surfplattan eller mobiltelefonen. 

Precis, glöm inte att du antagligen har en hel del material, inloggningar och annan känslig information i alla dina enheter. 

En annan del i ett säkrare liv både privat och på jobbet är att se över ditt nätverk. Hur ser lösenord, brandväggar och annat ut? Dessutom, är du inte säker på hur säkert ditt privata nätverk är bör du inte ta med dig jobbet hem. 

Biometri som minimum

Använd ansiktsigenkänning och fingeravtrycksläsning kombinerat med en sifferkod till mobila enheter. 

Biometri och en smartphone

Tvåstegsverifiering blir allt vanligare

Lika krångligt som säkert tycker att det (ibland, hehe) är med tvåstegsverifieringen, lika säkert är det! 

Det innebär att du inte bara behöver ett lösenord för att logga in, utan du måste även bekräfta att du verkligen är du. Detta sker oftast genom att en kod skickas till din mobiltelefon, e-mail, app eller liknande. 

🔐 Qreds säkerhet

På Qred är säkerheten A och O. Det är det viktigaste vi har och något som ständigt uppdateras för att ligga i framkant. Du måste t ex alltid identifiera dig och signera med hjälp av BankID

BankID logotyp

Läs mer om Qreds säkerhet här.

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil