Skapa event för att öka dina intäkter

12/6/2018
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Oavsett om du driver en butik, redovisningsbyrå, restaurang, hantverkarfirma eller någon annan verksamhet, så kan rätt event öka dina intäkter. Det måste inte vara fest och glamour, ett enkelt frukostevent kan räcka långt. I den här artikeln ger vi dig tips på hur du kan sälja mer och stärka dina kundrelationer med lyckade event!

1. Gör en budget

Inte bara över vad det får kosta i pengar, utan även i tid och personal. Kommer eventet att gå ut över den dagliga verksamheten? Då bör du ha en plan för om det är genomförbart utan att det blir för stressigt för dig/er. Gör också en tidsplan för när saker och ting ska vara fixat eller utskickat för att vara mer organiserad.

2. Lär känna din målgrupp

När du ska skapa ett event är det viktigt att du försätter dig i din målgrupps skor. Vad vill de ha ut av ett event? 100% Proffs är en bygghandel för byggproffs och de har en frukost för alla sina kunder måndag till fredag från kl. 06:00 och så långt frukosten räcker. De har gjort analysen att personer inom byggbranschen inte äter ordentlig frukost eftersom att de börjar så tidigt. Under vissa dagar har de föreläsningar och kan utbilda sina kunder. Då kan de kombinera nätverkande, utbildning, inköp och frukost. Smart!

3. Fråga samarbetspartners

Har du några samarbetspartners som vill dela på eventet? Det finns flera fördelar där kostnaden är den kanske mest självklara. En annan fördel kan vara att ni bjuder in personer som kan ha nytta av den andres produkter eller tjänst, och tvärtom. Så hitta småföretagare som du kan samarbeta med på din ort.

4. Gör en personlig inbjudan

Se till att inbjudan sticker ut och att den känns personlig. Lägg gärna till namn eller företagsnamn för att få den att kännas mindre generisk.

5. Våga sticka ut, men inte för mycket!

Våga anordna något som sticker ut och är en aning snävt, men inte för mycket! Då kanske du begränsar antalet som kan vara intresserade av att gå på ditt event.

6. Underlätta köp eller kontakt

Om du inte kan möta alla besökande personligen under eventet, så bör du ha tänkt ut hur man kan underlätta köp eller registrering på bästa sätt.

7. Bestäm syfte och mål

Vad är syftet med eventet? Är det att sälja, utbilda, ta hand om kundrelationer eller annat? När du har syftet klart för dig bör du sätta ett eller flera mål. Gärna små delmål som leder till ett slutmål, oftast kopplat till antal köp eller kunder. Exempel på mål för ditt event:

  • Antal bokningar
  • Antal besökande
  • Antal registrerade till nyhetsbrevet
  • Antal ifyllda kontaktformulär (leads)
  • Antal sålda produkter

Eller så är det mer kopplat till kundnöjdheten. Då kan du ställa några korta frågor eller skicka ut en utvärdering i efterhand för att mäta hur nöjda de var med eventet.

8. Följ upp eventet

Utvärdera gärna eventet, men bli inte för påstridig eller gör det till en börda för besökarna. Några korta frågor som inte kräver så mycket ansträngning från den som ska ge feedback. Beroende på hur många som kommer eller vad du vill fråga så kan du gör utvärderingen på olika sätt. Ett bra verktyg är Surveymonkey. Med det verktyget kan du skapa enkäter på ett enkelt och snyggt sätt.

9. Öppet hus

Att ha ett event som löper under flera timmar, upp till en hel dag eller kväll kan vara bra. Då kan alla pricka in det i sina kalendrar och anpassa sig efter sina förutsättningar. Kanske räcker det med att bjuda in till er after work?

10. Säsongsstyrda event

Utnyttja högtider och årstider för att sätta ett tema på eventet. Kanske bjuder du in till glöggmingel i december eller på påskfika under påsken?

11. Hur sprider jag mitt event?

Genom att göra utskick till personer i din e-postlista och göra inlägg i sociala kanaler som Facebook och Instagram. Du kan även göra det på LinkedIn om du tror att det är där din målgrupp finns.

Tänk på! Hur hanterar du datan som du har haft och som du kommer att samla in under eventet? Läs mer i GDPR - Allt du behöver veta!

Lycka till med dina event och ditt företagande!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil